Detailed search

Barokk freskófestészet Magyarországon II.

Esztétikum és tudományos eredmények egy kötetben
 
Az első kötet után megjelent a második rész. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténet Tanszékének kutatócsoportja több éven át tartó munka keretében készítette el a magyarországi barokk freskófestészet emlékeinek korpuszát. Ennek segítségével a korszak hazánkban található teljes katalógusát csodálhatjuk meg. Egy évvel ezelőtt, 2019. decemberben mutatták be az első kötetet, amely Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye kincseit tárta az olvasó elé, ebben a műben pedig Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye mutatkozik be. Az albumokat Jernyei Kiss János, a PPKE Művészettörténeti Tanszékének egyetemi docense szerkesztette és az MMA Kiadó, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közösen adta ki.
 
Barokk mennyezeti freskó, Nova, Nagyboldogasszony-plébániatemplom (Dorffmaister István munkája)
 
A topográfiai rendszerben található leírások bemutatják a műveket magukba foglaló épületeket, azok történetét, megtudhatunk mindent a falképek festőjéről és megrendelőjéről, megismerjük a freskók keletkezéstörténetét és állapotát, illetve a restaurálására vonatkozó adatokat.
Európai mértékkel is fantasztikus a szigetvári templom mennyezetképe, amely Zrínyi Miklós hőstettét ábrázolja. A Baranya megyei római katolikus plébánia freskója csak egy abból a több tucatból, amelyet a vaskos albumban megtalálhatunk. A templom egykoron Ali pasa dzsámijaként épült. A török kiűzése után lőporraktárnak használták, majd templommá alakították át. A Festetics család újíttatta fel, majd megbízták idősebb Dorffmaister Istvánt a főoltárkép megfestésével. A mesternek nem ez volt az első munkája, amelyen történelmi tárgyú kompozíciót alkotott. Évekkel korábban a szentgotthárdi cisztercita templom falára is egy török elleni győztes csatát festett. Beleborzongunk, amint tüzetesen megvizsgáljuk a jelenetet a színes, egész oldalas képen.
Fantasztikus munkát végeztek a kutatással megbízott szakemberek. Egészen gazdag, közeli felvételeket készítettek, amelyek új lehetőséget nyújtanak a művek technikai sajátosságainak, kivitelezéseinek megismeréséhez. A pompás album nemcsak művészeti értékkel bír, de komoly történelmi, néprajzi és vallástudományi gondolatokat is tartalmaz. Megszédülünk, amint belelapozunk egyszer, átfutjuk még egyszer, majd templomról templomra, freskóról freskóra haladva hosszan elidézünk a képeknél. Nem hiába említettük már Dorffmaister nevét. Az idősebb művész és az ifjabb Dorffmeister képei gyakran feltűnnek a kötetben, mivel számos megrendelést teljesítettek a Dunántúlon, elsősorban Nyugat-Magyarországon.
A barokk művészet Rómában alakult ki és a jezsuiták segítségével került Magyarországra. Ezzel függ össze, hogy először a nyugati országrészekben tűnt fel, különösen a 17. században érseki központként számon tartott Nagyszombaton és a kiemelt stratégiájú szereppel bíró Győrben. A barokk az egész emberre hatott, hatalmas tereket használt, művei „felfutottak" az égig. Azt ígérte, hogy az emberek eljuthatnak a mennyországba.
Magyarországi elterjedésében nagy szerepet játszottak a művészetpártoló magyar főurak, és nekik köszönhető, hogy a nyugati országrész megyéinek több templomában is mind a mai napig megtekinthetők ezek a freskók. A török kiűzése során visszafoglalt területek templomainak helyreállítása főleg barokk stílusban történt, ezekre találhatunk gyönyörű példákat a kötetben.

 
Egyik ilyen a könyv címlapján található másik Dorffmaister alkotás, amely 1793-ban készült, a Zalakomár-Kiskomárom plébániatemplom falát díszíti és a címe: I. András király visszaállítja a kereszténységet. Bár a kép keletkezéstörténete nem ismert, mégis fontos és kimerítő ismereteket szerezhetünk a freskó megrendelőjéről, a restaurálásról, olvashatunk az építészeti térről, külön a képmezőkről és még egy 1941-ben készült archív felvételt is csatoltak a kutatók a templombelsőről. I. András alakja lenyűgöző, profilból látható, aranyzsinóros kék dolmányt és aranybrokát palástot visel, fejét a Szent Korona ékesíti. Csípőre tett bal kezében jogart tart, jobbjával iratot ad át, bal lábával előre lép. Körülötte püspökök, pogányok, a képmezőben pedig Szent Gellért legendája. Bal felől kivont karddal érkezik egy keresztény vitéz, aki az életben maradottakat megmentő András herceg felmentő csapatát szimbolizálja. Dorffmeister festői erényei leginkább a technikában, a mészfesték alkalmazásában, a részletek megfestésében és az alakok karakterizálásában mutatkoznak meg. A mester talán legszínesebb, legelevenebb alkotása ez a kompozíció. Technikája frissességét sok helyen megőrizte a freskó, és a műfajhoz illő grandiózus alakokat láthatunk mindenfelé.
Szintén figyelemreméltóak azok a fotók, amelyek az egyes megyéket elválasztó oldalakon találhatóak. Így a már említett szigetvári mellett megcsodálhatjuk Franz Xaver Bucher, a zirci vagy Johann Ignaz Cimbal, a zalaegerszegi plébániatemplom mennyezetképeit.

 
Öröm az albumot lapozni, különösen annak fényében, mert hasonló nagy ívű kutatás ebben a tárgykörben még nem készült. Ráadásul a freskók egy része az elmúlt évszázadok során megsérült, gyakran újítják fel azokat, így elképzelhető, hogy bár a helyszínen járunk, mégsem láthatjuk a képeket. A kutatók a digitális fotózás legújabb technikai újításait használták fel a munka során. Eltűnődhetünk azon is, hogy 2019-ig kellett arra várni, hogy a munka, könyv alakban elérhetővé váljon. 1990 előtt még gondolni sem lehetett arra, hogy hasonló album lásson napvilágot. Most viszont rövid időn belül több hasonlóban is gyönyörködhetünk.
A művészettörténeti jelentőségű kutatás eredményeit ugyanis 2019–2022 között a szerkesztők négy kötetben jelentetik meg, legközelebb Vas megye és Győr-Moson-Sopron emlékeivel folytatva a sort. Bónuszként pedig terveznek egy olyan albumot is, amely az erdélyi és kárpátaljai barokk festőművészetet összegzi. A könyvsorozat minden kötetéhez a magyarországi barokk díszítő festészetet bemutató rövidfilmek is készülnek a Magyar Művészeti Akadémia megrendelésére.
 
(Barokk freskóművészet Magyarországon II. Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye. [szerk.: Jernyei Kiss János] Bp., 2020, MMA Kiadó, 560 oldal)

[A könyv az MMA Kiadó webboltján keresztül rendelhető meg.]

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.