Detailed search

E-rolleres kortárs galériatúra, csoportos kiállítás, tárlatvezetések a fenntarthatóság jegyében – ezek is várnak a 6. Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

A fenntarthatóság, illetve a fenntartható fejlődés fogalma egyre inkább előtérbe kerül a mindennapok során – a közbeszédben és a tudományos diskurzusokban is. A globális felmelegedés és a hulladékprobléma hatásait mindannyian a bőrünkön érezzük, nem csoda, hogy egyre többen gondolkodnak el rajta, hogy milyen élet vár az elkövetkező generációkra, a leszármazottainkra a bolygón. A 2022-es, május 26–28. között megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál is kiemelten foglalkozik a kérdéssel, a háromnapos programsorozat kínálatában a művészet és a fenntarthatóság iránt érdeklődők számos olyan eseménnyel találkozhatnak, amelyek e két témakört elegyítik.

A KUBIK közösségi irodában megtekinthető csoportos kiállítás – Ami a miénk lesz. Csoportos kiállítás a fenntarthatóságról –, amelynek kurátora Meggyesházi Éda, a kortárs művészet lencséjén, többféle médiumon keresztül mutatja be, hogy hogyan értelmezhető a fenntarthatóság kérdésköre a 21. században. Ez olyan örökérvényű emberi attribútumokkal kapcsolható össze, mint a szociális egyenlőség, a természeti rendek tisztelete, a természet és társadalom egyensúlyának megtartása, valamint az emberiség az ökoszisztémában betöltött szerepe.

Abban, hogy mekkora a szén- vagy karbonlábnyomunk, az is szerepet játszik, hogy a mindennapok során milyen közlekedési eszközök mellett tesszük le a voksunkat. A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál helyszínei tömegközlekedési eszközökkel és sétálva jól megközelíthetők, de az alternatív, környezetbarát opciók közül is szerephez jut egy a programban, méghozzá az elektromos roller. Az eszközre pattanva, Zsiklai Mónika művészettörténész, kurátor vezetésével rendhagyó kortárs galériatúrában lehet részünk, olyan intézmények felkeresésével, mint a Kisterem, a Molnár Ani Galéria, a TOBE Gallery, az Inda Galéria és a Viltin Galéria.

Bár a fogyasztói társadalom a folyamatos vásárlásra épül, nem pedig a megőrzésre vagy a megjavításra, a műtárgyaknak más sors jut osztályrészül, mint a használati cikkeknek. A hozzáértő restaurálás révén egy-egy műalkotásban sok generáció gyönyörködhet.  A Vaja Porcelán Restaurátor Műhelyben Vaja László porcelánszakértő a porcelán és a kerámia restaurálás izgalmas szempontjaiba avatja be a hallgatóságot. Szóba kerül például, hogy mi a gyakorlat Keleten és Nyugaton, de az is, hogy hibának számít-e a kopottság vagy éppen a gyártási esetlenség. A használati tárgyak esetében a kortalan szépség és okos dizájn megkönnyíti a ragaszkodást.  Az Art of Lamps Design Studio a kortalan harmóniával bíró lámpatestek világába kalauzol bennünket.

Amennyiben az eredeti funkció megőrzése már nem opció, az újrahasznosítás által is újjászülethetnek a tárgyak. Erre találhatunk példát az Üvegház Design Shopban, ahol a tervező és üzletvezető Kohut-Gorombai Luca azt is megmutatja, hogy hogyan készül egy törött borospohárból és kiürült borospalackból az ország legjobb éttermeinek tálalókészlete. Újrahasznosítható alapanyagok felhasználásával alkothatunk egyedi öltözék-kiegészítőket a  KACs Műhely foglalkozásán.  A művekkel kifejezhetjük különbözőségünket, de a mások iránti tiszteletünket és támogatásunkat is.

A pazarlás és a mértékletesség olyan fogalmak, amelyekkel mindenki nap mint nap találkozik. De vajon mit jelentettek régen, a 17. századi Hollandiában, vagyis az aranykor idején? Az ország életében soha nem látott gazdasági, kulturális és művészeti fellendülés következett be ekkor. A barokk művészet remekeit vizsgálva a Szépművészeti Múzeum tárlatvezetésén a pompa és a protestáns mértékletesség jeleit keressük a korszak viseletein, használati és berendezési tárgyain. Az asztali csendéletek titkait fürkészve pedig Hollandia gasztronómiai életéhez és a gyarmatokkal való kereskedelmi kapcsolatához kerülünk közelebb. Vajon van rejtett, a mai kor embere számára is megszívlelendő üzenetük az alkotásoknak?

A fenntarthatósággal már egészen fiatalon, játékos formában érdemes megkezdeni az ismerkedést. A szemlélet akár a gyerekszobákban is érvényesülhet, a nemrégiben felújított Walter Rózsi-villában fény derül arra, hogy mitől fenntartható egy gyerekszoba és hogy mit tanulhatunk a harmincas évek gyerekszobáiból. Magyaróvári Fanni Izabella muzeológus a két világháború közötti gyermekélet, reformpedagógia és modernizmus kapcsolatába is beavatja az érdeklődőket. A legkisebbek különböző építőjátékokat próbálhatnak ki a villában, a gyermekprogram a Mi volt a Lego előtt címet viseli.

Napjainkra az állandó pörgés, a felgyorsult életmód jellemző. A rengeteg bennünket érő inger jócskán megnehezíti a pillanat megélését, átélését. A művekben való gyönyörködés segíthet a lassulásban, a mindennapok sodrásából történő kiszakadásban. A háromnapos fesztivál során a Ludwig Múzeum különleges programmal várja azokat, akik a művek segítségével egy belső utazásra indulnának: a Slow looking – Meditatív társasutazás tárlatvezetés az Időgép állandó kiállítás néhány darabjának rendhagyó felfedezésével lassítja le az időt és zárja ki a külvilágot. A Kiterjesztett jelen – átmeneti valóságok című tárlat – szintén a Ludwig Múzeumban – az emberi ittlét súlyos törésével és általános tájékozódás-vesztésével járó jelen kérdéseivel foglalkozik, ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy nyitottan tudjunk fordulni az új világrend, a transzhumán jövő felé. A tárlatvezetést és beszélgetést a kiállítás egyik kurátora, Üveges Krisztina tartja. 

A visszatalálás a természethez már régóta foglalkoztatja az embereket, de ma, a zsúfolt városokból nézve talán még vonzóbbnak látjuk a természetesebb, nyugodtabb mederben folyó életet. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum gyűjteményében című kiállításon Enerel Bat-Ochir, aki maga is egy nyugat-mongóliai nomád törzs tagja, tart angol nyelvű, személyes példákkal illusztrált vezetést, amelynek fókuszában a nomád életmódot folytató mongolok mindennapi használati tárgyai lesznek. Egymás és a világ tisztelete, a város és a vidék kettőssége mutatkozik be az 1945 utáni művészetből csemegéző Lépésváltás kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában. Nemes Anita budapesti grafikus-illusztrátor örök témája a nyüzsgő város, az utcai élet és az emberek. Műveivel a  Könnyű zenészek, nehéz iparosok - egy kiállítás a melóról című tárlaton, a Fabrika Studioban találkozhatunk.

Bizonyára sokak számára ismert, hogy a gödöllői művésztelep alkotói kiemelt figyelmet fordítottak az életmódjukra: rendszeresen mozogtak, organikus élelmiszereket fogyasztottak, sőt sokan vegetáriánusok is voltak. Király Zsuzsanna múzeumpedagógus az MNG Modern idők című tárlatán a kolónia alkotóinak műveivel ismertet meg bennünket. Amennyiben pedig valaki a múzeum falain belül is természetre vágyik, Balla Enikő kalauzolásával a 19. századi állandó kiállítás tájképeivel, a többek között a Dunakanyart és a Balatont ábrázoló remekműveivel találkozhat – szintén az MNG-ben. A Herendi Porcelán Palotában a mesés, részletgazdag porcelánokon az élővilág, az állatok és élőhelyek kollekció darabjai gyönyörködtethetik a természetbarátokat. Az Öt földrész élőhelyei és állatai program átrepít óceánokon és hegycsúcsokon.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál teljes programkínálata itt érhető el.

 

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.