Detailed search

Elkísérhetünk egy művészeti sétára? – Tematikus séták az V. Műtárgyak Éjszakáján

Kevesebb mint egy múlva kezdődik az V. Műtárgyak Éjszakája a műtárgy.com szervezésében, amelyet ebben az évben június 17-19-ig rendeznek meg. A háromnapos rendezvénysorozat idején csaknem 50 helyszínen több mint 100 különleges és izgalmas programmal várják a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget. Egy bérlet birtokában a résztvevők betekintést kaphatnak Budapest legnevesebb múzeumainak és galériáinak gyűjteményibe és színfalai mögé is.

A nagyszámú program miatt most tematikusan csoportosítva is adunk némi ízelítőt változatos programjainkból.

Először tematikus sétáink közül mutatunk be négyet. Szabadtéri programjainkon lehetőség nyílik hasznos ismereteket szerezni úgy, hogy közben a friss levegőn élvezhető a kora nyári napsütés.

Rejtőzködő templomaink, kolostoraink Óbudán – június 18. 11:00–13:00 (Óbudai Múzeum)

Forrás: műtárgy.com

A régészeti séta az Óbudai Múzeum recepciójától indul. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi központ, majd ezt követően 1526-ig királynéi város volt. A középkori épületek és monumentális templomok azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd folyamatosan alakította azokat a Zichy-család és később a lakosság építkezése.

Programunk során felidézzük a középkori város csodálatos épületeit, valamint Piast Erzsébet királyné ikonikus alakját. A séta kezdetén megismerhetjük az egykor a Fő téren álló Szent Péter és Szűz Mária templomok történetét, valamint Piast Erzsébet királyné óbudai mecénási tevékenységét. További állomásaink: ferences templom és kolostor romjai a Vöröskereszt utcában – az egykori királyi, királynéi vár helyszíne a Kálvin-közben – a klarissza kolostor maradványai a Mókus utcában – a középkori piactér helyszíne és Ferenc deák lakóháza (az egyetlen fennmaradt középkori ház Óbudán) a Lajos utcában – végül a királynéi városrész Szent Margit plébánia templomának helyszíne a Szent Péter és Pál Főplébániánál.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/rejtozkodo-templomaink-kolostoraink-obudan a jegyvásárlást követően.  

A Múzeumkert titkai – június 18. 17:00–18:00 (Magyar Nemzeti Múzeum)

Forrás: műtárgy.com

A Múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. Mind a Magyar Nemzeti Múzeum, mind a Múzeumkert életére is tragikusan hatottak 1956 őszének történései, ugyanis a Magyar Rádió épületének közelsége miatt az épület már október 23-tól az események középpontjába került.  A szakmai vezetés során feltárulnak a múzeumkert rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók. Természetesen a Múzeumkert múltjának más rétegeire, dimenzióira is fény derül a séta során.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/a-muzeumkert-titkai-2.

Rejtőzködő római örökségünk – június 19. 16:00–17:00 (BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park)

Forrás: műtárgy.com

A séta a katonai városrész területét veszi górcső alá. A sétákon nem csak a már megszokott, ma is megtekinthető római emlékekről lesz szó, hanem a rejtőzködő, máig nem látható épületek is előtérbe kerülnek. Az egykori római település felépítése és hétköznapi élete mellett, természetesen rácsodálkozunk arra, hogy mi módon váltak antik emlékeink a modern városkép részévé. A sétához a találkozó a Fürdő Múzeum bejárata előtt lesz.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/rejtozkodo-romai-oroksegunk a jegyvásárlást követően.  

Holnemvolt szocializmus – június 17. 19:00–20:20 és június 19. 19:00–20:20 (Memento Park)

Forrás: műtárgy.com

A Memento Park – Szoborpark Múzeum bemutatója az 1945-1989 közötti, hétköznapi Magyarország tárgykultúrájának emlékeiből. Az érdeklődők eredeti szovjet és NDK autókba is beülhetnek, kipróbálhatják a ventillátorral kombinált zseblámpát, megcsodálhatják a világító plexi Kreml-modellt. „Politikai propaganda a köztéri szobroktól a képeslapokig” című előadásunkon bepillantást nyerhetnek a létező szocializmus kulisszái mögé. Fináléban az örök kedvencek: kóstolóval egybekötött Zizi cukor, Utas csokiroló és Márka üdítő bemutató!

A programokra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/memento-park.

Az V. Műtárgyak Éjszakája teljes programkínálata itt érhető el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2021. A regisztrációhoz elengedhetetlen jegyvásárlást a következő linken érik el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvásárlás.

Címlapkép forrása: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.