Detailed search

Először rendezik meg a FIKSZ elnevezésű független iparművészeti kortárs szalon kiállítást – Alt Andrea szervező, kurátor mesél a kezdeményezésről

December ezüst hétvégéjén kerül megrendezésre a Független Iparművészeti Kortárs Szalon első nyilvános, kiállítással egybekötött vására. Megtalálja nálunk a hazai keramikusok, üvegművészek, ékszerészek, textil - és bőrművesek prominens képviselőit, közel 70 kiállítót.

Megálmodóját, Alt Andrea művészeti menedzsert kérdeztük az azóta megvalósult ötletéről és elsősorban arra voltunk kíváncsiak mi motiválta ennek létrehozásában.

Miről szól a FIKSZ és mi motiválta a Szalon és az ehhez kapcsolódó rendezvények elindításában?

A F I K SZ - Független Iparművészeti Kortárs Szalon- egy olyan alkotói közösség, amely Magyarország legnevesebb iparművészeit foglalja magába; nyilvános eseményein a szakma hazai kiválóságainak és az igényes tárgyi kultúrára érzékeny közönségnek ad közvetlen találkozási lehetőséget. Rendszeres periodikával kívánjuk megvalósítani rendezvényeinket, idén decemberben lesz az első. 2020 végén szerettünk volna debütálni, de sajnos erre nem volt lehetőség, gondolom mindannyian élénken emlékszünk még a tavalyi év szigorú és keserű végére. Azonban ez a fiaskó is csak azt bizonyította és erősítette, hogy mennyire nagy szükség van az ilyen jellegű offline fórumokra, ahol a művészek személyesen mutatják be munkáikat, ezzel egy további különleges hozzáadott értéket adva a gyűjtő/műértő/vásárló számára. A F I K S Z ezáltal szakít a hagyományos kereskedelmi csatornákon történő iparművészeti műtárgy értékesítéssel és visszahozni szándékozik az “egyenesen a mester kezéből” szemléletet.

 


Diós Gabi

 

Vannak más hasonló iparművészeti csoportok és vásárok. Honnan jött a Szalon ötlete?

Igen, szerencsére több iparművészeti rendezvénnyel, vásárral találkozhatunk szerte az országban; különösen december hónapban, a karácsony közelsége miatt. Ebből a szempontból nem minősül nóvumnak a F I K SZ. Amiben mégis más, hogy a több mint 60 főt számláló, a magyar iparművészet elitjét alkotó kiállítóink olyan exkluzív színhelyet kapnak alkotásaik bemutatására, melyre méltán rászolgáltak, megilleti őket. A budapesti Károlyi-palota selyemtapétás, Lotz freskóval díszített, aranyozott facsilláros termei szolgálnak otthonul a 2 napos rendezvény idején.

Az idea alapja pedig pont az volt, hogy végre a „helyére kerüljön” a hazai iparművészet. Szimbolikus üzenet, mely az esemény hétvégéjén garantáltan megvalósul. Ugyanakkor célkitűzésünk, hogy a rendezvénynek mindenképpen a nagyérdemű legyen a másik nyertese, ehhez többek között azzal járulunk hozzá, hogy a Szalon ingyenesen látogatható.

 


Smetana Ágnes

 

Hogyan fogadták a művészek ezt a kezdeményezést?

Egyértelműen üdvözölték és a legnagyobb lelkesedést tanúsították irányába. Számukra azért is fontosak ezek a fórumok, mert a közös szellemiség útján kialakuló tárgyi kötődés összekapcsolja ugyan őket közönségükkel, mindazon túl a művészeket az így nyerhető közvetlen visszajelzések segíthetik tovább az inspirálódás és fejlődés útján.

Kiállítók: Akli Luca, AME création-Pálfalvi Emese, Andrási Edina, Bajcsi-Nagy Balázs, Bartha Ágnes, Borsódy Eszter, Botta Mónika, Bubutimár Éva, Czakó Anna, Csala Zsuzsa, Császár Magdolna, Csíkszentmihályi Réka, Diós Gabi, Fürjes Dóra, Gálffy Ildikó, Gera Klára, Göbölyös Márta, Gyeviki Hajnal, Hellenbach Gabriella, Hoover Laura, Hoover Szabó Nóra, Kállai Nagy Krisztina, Kanics Márta, Kecskeméthy Zsuzsanna, Király Fanni, Kiss Ilona, Kocsor Eszter Sára, Kósa Reneszánsz- Kósa Klára, Kuti Krisztina, Leel-Őssy Enikő és a new.see store csoport, Le’saac- Pásztor Sarolta, Lublóy Zoltán, Márton Marianna, Mile-Tóth Judit, Molnár Zsuzsa Lili, Monaperla-Czifra Mónika, Monori Anita, Móró Barbara, Páger Bernadett, Palásti Renáta, Paróczi Tímea, Pauli Anna, Pinviczki Judit, Radics Márta, Rejka Erika, Reményi Katalin, Segesdi Bori, Smetana Ágnes, Soltész Melinda, Somos Anna, Szabó Anikó, Szalay Andrea, Szárnyas Ildikó, Szentgyörgyi Tünde, Szőke János, Szula Gergely, Tandem Grafikai Stúdió, Terstyánszky Anna, Tóth Árpád Dávid, Tóth Zoltán, Törő Attila, ÜVEGHÁZ-Kohut Görömbei Luca, Vaszil Gabi (Horváth Márton), Vándor Brinkus Kata, Vándor Stúdió-Vándor Krisztina, Zimits Andrea, Zocskár Andrea.

 


Tóth Zoltán, sisak nyaklánc

 

Helyszín: Károlyi-palota, 1053 Budapest, Károlyi u. 16.

Időpont: 2021 december 11., szombat 12 - 20 óra között és
december 12., vasárnap 11 – 20 óra között

A rendezvény INGYENESEN látogatható!

www.fiksz.hu

https://www.facebook.com/iparmuveszetiszalon2020

https://www.facebook.com/events/2976194032642439/

Kontakt: Alt Andrea T: 30/755 1917, e-mail: fiksz@fiksz.hu

 

More news
Valóra vált képzelet - Gyulai Líviusz kiállítása

Valóra vált képzelet - Gyulai Líviusz kiállítása

2021-12-01
Gyulai Líviuszt a művészettörténészek az úgynevezett nagy grafikus generációhoz szokták sorolni, ő volt a legkisebb fiú a „nagy öregek” – Kondor, Würtz, Hincz, Reich, Rékassy – között, és mint a népmesékben, ő volt az,
Árkádiától az absztrakcióig - Cezanne és az európai avantgárd kapcsolata

Árkádiától az absztrakcióig - Cezanne és az európai avantgárd kapcsolata

2021-11-24

Kilenc évvel a nagy sikerű Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítást követően újabb Cezanne-hoz kapcsolódó kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum: a most nyíló tárlat ezúttal a francia mester életműve és az európai avantgárd művészet 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.