Detailed search

Előszőr szerepel aukción mixed reality-munka

Hol van már a mesterséges intelligencia által alkotott portré, amely aukciós történelmet írt 2018 októberében? Idén újabb nagy dobásra készül a Christie’s, újra októberben. Úgy néz ki ugyanis, hogy a technológiai újdonságok iránt különösen fogékony aukciósház lesz az első, aki egy úgynevezett mixed reality (vegyes valóság) - műtárgyat árverez el.

Kép forrása

A leghíresebb performansz művész, Marina Abramovic The Life című, 19 perces előadásáról van szó, amelyet 2019 februárjában hat napon keresztül tapasztalhattak meg, élhettek át a londoni Serpentine Gallery látogatói. A The Life Abramovic korábbi, The Artist Present című projektjének átdolgozott változata, amely egy új kérdést feszeget: érezhető-e, közvetíthető-e akkor is a művész jelenléte, ha az egyébként távol van. Miután a látogatókat megszabadították minden zavaró elektronikai eszközüktől, kaptak egy speciális szemüveget, majd elkísérték őket a megfigyelő pozíciójukba. A következő pillanatban megjelent előttük a művész, a már említett performanszon viselt bíborvörös ruhában. A látvány teljesen valóságosnak tűnik, Abramovicot 32, bonyolult algoritmus szerint összekapcsolt kamerával vették fel, zöld háttér előtt. A felvételt végző cég alapítója, Todd Eckert megjegyezte, hogy a mű segítségével több száz évvel később olyan emberek kerülhetnek kapcsolatba a művésszel, akik sosem tudtak a létezéséről. Abramovic szerint az alkotás a halhatatlanságról szól, hiszen benne az örökkévalóságnak lett megőrizve.

A 600 ezer fontra becsült mű az aukció előtt világkörüli turnéra indul. Az árverés a Frieze Week keretein belül lesz megtartva. Ezidőtájt pedig a londoni Royal Academy-ben a művész retrospektív kiállítása lesz látható (2020. szept. 26 – dec. 8.), ami természetesen segít fenntartani az Abramovic körüli érdeklődést. A licit nyertese a mű élvezéséhez szükséges technikai berendezéseket, valamint a The Life-ból létező 3 példány (+ a művész példánya) egyikét kapja meg.

 

Forrás: Christie’s, The Art Newspaper

Szerző: műtárgy.com

More news
Rekordszámú látogató a Louvre Leonardo-kiállításán

Rekordszámú látogató a Louvre Leonardo-kiállításán

2020-02-27

Közel 1,1 millióan voltak kíváncsiak a Louvre Leonardo da Vinci-tárlatára. Konkrétan 1,071,840 látogatóval zárult február 24-én a kiállítás, ami egy kiugróan magas szám, minden rekordot megdöntött a világ egyébként leglátogatottabb múzeumában is. A párizsi intézmény eddig legnépszerűbb kiállítása egy Delacroix-retrospektív volt 2018-ban, amire 540 ezren voltak kíváncsiak.

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

2020-02-17

A menetrendet betartva idén november közepén is megjelent a művészeti szcéna szereplőit rangsoroló listák legismertebbje, az ArtReview Power 100-a, és miközben ezt is viták fogják kísérni, a rangsor ezúttal „konszenzusosabbnak” tűnik az elmúlt években közzétetteknél.

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

2020-02-12

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.