Detailed search

Első magyar kortárs művészeti aukció Londonban

Felfokozott hangulatban zajlott a Dobossy Aukciósház által megrendezett első magyar kortárs aukció Londonban. A csütörtök esti teltházas eseményen Maurer Dóra képei eladási rekordot döntöttek.

A Dobossy Aukciósház rendezte meg az első magyar kortárs aukciót és a hozzá tartozó kiállítást a művészet európai központjában, Londonban. Az időzítés sem véletlen ugyanis október első hetében a város csak úgy pezseg a művészeti élettől, hiszen ekkor kerül megrendezésre többek között a Frieze Art Fair is.

Kép forrása: Kiss Anett

Az aukció október 3-án, este 7 órakor vette kezdetét London bohém negyedében, a Sohoban, a régi múltra visszatekintő Blacks Clubban. Az eseményt az angol születésű Jacqueline Tower-Perkins vezette, aki többek dolgozott már Bonhamsnél, emellett jótékonysági árveréseket is vezényelt már le London és Amerika szerte. Az aukció egészén érezhető volt lendülete és profizmusa.

 


Kép forrása: Kiss Anett

Az 55 tételből álló aukciós anyagban, a Dobossy Aukciósház olyan festményeket, szitanyomatokat és szobrokat hozott magával az árverésre, amelyek az ismertebb, nagyobb nevektől, illetve a feltörekvő fiatal generációtól származnak. Így került be a katalógusba Maurer Dóra, Szűcs Attila, Fajó János, Bak Imre, illetve a fiatal generációból Ezer Ákos, Nemes Márton, Kovách Gergő és Horváth Lóczi Judit művei.

Kép forrása: Dobossy Aukciósház

Az est fénypontja kétségtelenül Maurer Dóra 1986-ban készített Kvázi-képe volt, amely végül hosszú licitálás után 45 000 fontért talált gazdára. Maurer Dóra művészete nem idegen a londoni közönség számára, jelenleg a Tate Modern és a Whitecube is egy-egy kiállítást szentel alkotásainak. Maurer Dóra szitanyomata a londoni műgyűjtők másik kedvence volt, mely az utolsó leütésnél 1300 fontért kelt el. Szűcs Attila olaj festménye is igen magas áron, 14 000 fontért talált gazdára. További meglepetés még az estével kapcsolatban, hogy a feltörekvő generáció munkáira is magas licitek érkeztek: Ezer Ákos festménye 4000 fontért, míg Nemes Márton képe 2200 fontért került leütésre.

Az este során Halász Károly 1978-as Fehér-fekete (pipás) című akril vászon képe telefonos licit által kelt el 8000 fontért. Bak Imre (akinek a The Mayor Gallery tavaly önálló kiállítást is szentelt) Szalome című képe 7000 fontért talált gazdára. Lantos Ferenc zománc vaslemezét 7000 fontért, míg Bazil Duliskovich olaj portéképét 2200 fontért vihette haza egy szerencsés licitáló. A Kis Varsó beton sisakjáért egy kisebb harc alakult ki a teremben, a licit 4 percig tartott, végül a kalapács 5500 fontnál csapott le.


Kép forrása: Kiss Anett

A szervezők nem egyszeri alkalomnak tekintik az októberi árverést, inkább egy sorozat első részének, ahol a kortárs magyar művészeket szeretnék rendszeresen a nemzetközi közönség számára elhozni. Kováts Dávid, a Dobossy Aukciósház egyik tulajdonos a következőképpen nyilatkozott a sikeres aukció után: “Nagyon boldogok vagyunk, hogy teltházas volt az aukció, külön öröm látni, hogy sokan Magyarországról iderepültek. Nagyon elégedettek vagyunk az eredményekkel is, Maurer Dóra Kvázi-képe jutalékkal együtt közel 20 millió forintért kelt el, ami egy fantasztikus eredmény. Izgalmas volt látni az emelkedéseket egyes műveknél, továbbá nagyon örülünk annak, hogy más országokból is bejelentkeztek online és telefonos licitálásra.”

Kiss Anett

Műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.