Detailed search

Érzékenyítés és integráció – tartalmas művészeti programok a fogyatékkal élők számára IS a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

műtárgy.com május 18–20. között hetedik alkalommal rendezi meg a tavasz legszínesebb művészeti, kulturális eseményét, a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivált. A MÉF 2023-ban – a nők művészetben betöltött szerepének kiemelése mellett – egyaránt nagy hangsúlyt fordított arra, hogy programkínálatába olyan speciális foglalkozásokat is beépítsen, melyek a fogyatékossággal élő látogatók számára is élvezhetőek, tartalmas élményt biztosítanak. Jelen válogatásunkban bemutatjuk azokat az eseményeket, amelyek elősegítik a mozgássérült, látássérült, illetve autizmussal élő résztvevőink hatékony beilleszkedését.

 

MNG - Tapints! Tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének 3D-s szobrai között

A Magyar Nemzeti Galéria aktívan tesz a változatos témákban szerveződő, érzékenyítő események létrejötte és népszerűsítése iránt. A fogyatékkal élők felé nyitott projektjei, kezdeményezései a hazai múzeumi életben példaértékű módon bontakoztak ki. Az intézményben rendeznek olyan szabadidős, fakultatív programokat, mint például a tapintható tárlatok, illetve az ezeteket kísérő különféle vezetések. Mindezzel biztosítva megújuló kapcsolatok kialakítását, az esélyegyenlőséget.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál alkalmával, május 18-án megrendezésre kerülő Tapints! programja akadálymentesített tárlatvezetést kínál a Galéria legújabb 3D nyomtatással készült szobormásolatainak segítségével. Az egy órás program a tapintáson túl főszerepbe állítja a közös eszmecserét, értékes diskurzusok kialakulásának ad teret. A projektet kimondottan látássérült látogatóink számára hozták létre. A Galéria gyűjteményéből olyan neves alkotók szobrainak készítették el 3D nyomtatással a tapintható másolatát, mint Auguste Rodin, Ferenczy István, Izsó Miklós.

A programot Balla Enikő művészettörténész vezeti.

 

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria, Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

 

Vasarely Múzeum - Tökéletes illeszkedés: Vasarely műveinek felfedezése tapintással és workshop keretében

A Vasarely Múzeum szintén úttörő tevékenységekkel szolgálja a fogyatékossággal élők integrálását, nevelését, fejlesztését. A MÉF-fel együttműködésben már tavaly is hiánypótló, interaktív tárlatvezetést szervezett az ügy érdekében. Az idei programon, május 20-án a résztvevők – hasonlóan, mint múlt évben  - háromdimenziós makettek és más, kézzel fogható anyagok segítségével merülhetnek el Vasarely alkotásainak világában. Látogatóink ezáltal  közelebb kerülhetnek a Vasarely kompozícióiba épített kettősségekhez: páros-páratlan, üres-teli és pozitív-negatív. A kreatív foglalkozáson az érdeklődők  a múzeum stencilező gépét használva, választható anyagokból és formákban hozhatnak létre egyedi, hazavihető dombormű alkotásokat. A program során látássérült látogatóink egyszerűen bekapcsolódhatnak a beszélgetésbe.

Victor Vasarely domborművei tökéletesen lehetővé teszik, hogy a látók és látássérüléssel élők egyaránt megismerkedjenek a művész vizuális ábécéjével, amelyet az 1950-es évektől dolgozott ki. Ezek az alkotások betekintést nyújtanak abba is, hogy a művész hogyan használta a szimmetriát, az irányt és a mozgást.

A programot Juhász Litza múzeumpedagógus tartja.

 

Forrás: Vasarely Múzeum, Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

 

Klebelsberg Kultúrkúria - Töretlenül törhetetlen: Érzékenyítés üvegművészettel

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál alkalmából május 19-én "Töretlenül Törhetetlen" címmel szervezett tárlat szintén izgalmas programot nyújt az autizmussal élők és kísérőik számára.

Az eseményen kortárs üvegművészeti alkotások kerülnek bemutatásra, egy olyan inkluzív program keretében, ahol a vizuálisan megtámogatott tartalom segítséget nyújt a résztvevők számára a verbális önkifejezés fejlesztéséhez. A tárlatvezetés és foglalkozás Koós Ágnes kurátor és Nov Mariann autizmusspecifikus művészetterapeuta közreműködésével valósul meg.

Az Aura, Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület szervezésében korábban már járhattak fiatal felnőtt autisták az intézmény galériájában. Jelen program szintén az egyesület együttműködésével jöhet létre.

Forrás: Klebelsberg Kultúrkúria, Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

 

Műcsarnok – Napkezek: Ujvárossy László kiállítása

Ujvárossy László Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, egyetemi tanár, az MMA Képzőművészeti tagozatának tagja. A főiskola elvégzése után (1980-1988) kezdett el szellemileg visszamaradt, sérült gyermekeket foglalkozni a nagyváradi kisegítőiskolában. Rajztanárként az intézményben szabadon végezhetett terápiás vizuális művészeti és pedagógiai kísérleteket, melyek ma is meghatározó szereppel élnek munkásságában.

„Kéz-Fej” elnevezésű akciójában például az iskolások fiziognómiája és az általuk rajzolt kézfejek közötti hasonlóságok tanulmányozása közben őskép-mintákra, fallikus jelekre bukkant, ezeket pedig, mint valami talált (ready-made) rajzelemeket beépítette a „Hozomány” című munkaciklusokba. Ebben az időszakában kezdett hímzésmintákat tervezni, melyek kidolgozásánál az ún. kisajátító művészet (appropriation art) mintájára az értelmi fogyatékos gyerekekkel feldolgozott kéz-virág jelképeket interpretálta.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál alatt, önálló kiállításlátogatással, több időpontban is (május 18-20.) megtekinthető lesz Ujvárossy említett korszakára visszautaló, illetve a jelenlegi művészetét bemutató tárlat a Műcsarnokban.

 

Forrás: Klebelsberg Kultúrkúria, Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

 

A programokon való részvétel fogyatékkal élő látogatóink, illetve kísérőik számára ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A felsorolt intézmények mindegyike akadálymentesített kialakítással, belső térrel rendelkezik, ezáltal a mozgássérült látogatók számára is könnyedén bejárhatóak a programok. 

A Műtárgyak Éjszakája Fesztiválról bővebb információk a hivatalos weboldalán találhatók.

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Tapints! program a 2023-as Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Címlapkép forrása: Magyar Nemzeti Galéria, Műtárgyak Éjszakája Fesztivál


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.