Detailed search

Évtizedek óta fordítva lóg a híres Mondrian festmény

Geometrikus absztrakció, négyszögek, letisztult formák, tiszta-élénk színek, fekete vonalas kompozíciók, De Stijl. Ezek a fogalmak juthatnak eszünkbe elsőként, ha a világhírű Piet Mondrian festészetére gondolunk. A holland alkotó munkássága 20. század eleje óta a mai napig nagy hatást gyakorol a különféle művészeti ágakra, és inspirálja a kreatív elméket. Születésének 150. évfordulója alkalmából neve még inkább előtérbe került.

Piet Mondrian. Forrás: Artland Magazine

Az elmúlt hetekben egy nem mindennapi megfigyelésnek köszönhetően került reflektorfénybe. Kiderült ugyanis, hogy az 1941-ben készült New York City 1 címet viselő munkáját már 75 éve rosszul állítják ki a különböző galériákban.

Október 30-án retrospektív kiállítás nyílt az avantgárd művész életművéből a düsseldorfi  Kunstsammlung Múzeumban (Mondrian.Evolution). Susanne Meyer-Büser, a tárlat kurátora az esemény sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra meghökkentő felfedezését.

Piet Mondrian:New York City 1, 1941 & Susanne Meyer-Büser. Forrás: Alamy

A képet függőleges és vízszintes irányban futó, egymást keresztező vörös, sárga, fekete és kék ragasztószalagok egymásba fonódó rácsa alkotja. Mondrian "New York City" sorozatának darabja. Először 1945-ben állították ki a New York-i MoMA-ban, 1980 óta azonban az észak-rajna-vesztfáliai tartományi gyűjteményéhez tartozik. Meyer-Büser rájött, hogy már a legelső installálásakor fejjel lefelé helyezték el, ami a későbbiek során ugyanúgy megmaradt.

"Egy 1944-es fotón láttam, hogy a vászon fordítva van egy festőállványon. Ez felkeltette az érdeklődésemet" – mondta a kurátor egy német napilapnak. Az említett fotó Mondrian stúdiójában készült, nem sokkal halála előtt.

Az állítást alátámasztja még, hogy az absztrakt műnek egy szinte azonos, olajfestékkel készült „testvérképe” látható a párizsi Pompidou központban (New York City, 1942), amelyhez mérten a New York City 1 szintén 180 fokos elfordítást kapott.

Meyer-Büser úgy gondolja, hogy a kép alján sűrűsödő rácsoknak éppen annak felső részén kéne lenniük (mint a franciaországi változatnál) egy sötét égboltot szimbolizálva.

A kurátor szerint a tájolási hiba mögött az állhat, hogy a művész halála előtt nem szignózta alkotását. Valószínűleg nem tekintett arra befejezettként. Mondrian nevét 1944-ben hagyatékának adminisztrátora írta fel a keret hátoldalára, feltehetően ezért is mutatják be a műalkotást évtizedek óta helytelen módon. A düsseldorfi múzeum azonban nem tervezi, hogy megfordítja a művet, márcsak azért sem, mert attól félnek, azzal esetleg sérülhetnek a már elöregedett ragasztószalagok.

Mondrian egy másik, szintén rácsos mintázatú festménye, a Composition No. II néhány napja 51 millió dollárért kelt a Sotheby’s aukcióján, ez pedig új rekordnak számít a holland művész aukciós eladásait tekintve; korábban a legdrágábban elkelt festménye 50,6 millió dollárt hozott 2015-ben.

 

Forrás: BBC, MTI, The New York Times

Címlapkép: Piet Mondrian, "New York City 1,", 1941. Public domain, via Wikimedia Commons

More news

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.