Detailed search

Ezek voltak 2018 legizgalmasabb kiállításai

A tavalyi év Magyarországon bővelkedett az izgalmas, érdekes és fontos kiállításokban. Ezek közül nehéz kiválasztani a legjobb ötöt és egy ilyen lista erősen szubjektív. A műtárgy.com most inkább öt olyan tárlatot idéz fel a 2018-as évből, amelyekre jó eséllyel évek múlva is emlékezni fogunk.

Ezek voltak 2018 legizgalmasabb kiállításai


Frida Kahlo, Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból. Magyar Nemzeti Galéria

Nem kérdés, hogy 2018 egyik legemlékezetesebb kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo tárlata volt. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedótól kölcsönzött művekre épülő kiállítást öt hónap alatt 220 ezer látogató tekintette meg. Bár a tárlat kritikái inkább fanyalgóak voltak, a hatása már csak abban is látható, hogy a kiállítás és Frida Kahlo személye gyorsan kultúrpolitikai csaták kereszttüzébe is került.

Ezek voltak 2018 legizgalmasabb kiállításai


Virgilius Moldovan, Looking for identity. Reök-palota

Egy Bécsben élő román szobrász Szegeden állít ki. Már ez a felütés is elég meglepő lehet, de a kortárs alkotó monumentális meztelen alakokkal zökkentette ki a látogatókat a mindennapi rutinjukból. A 2018. július 12-től augusztus 31-ig látogatható kiállításon a tökéletlenségeikkel együtt megformázott emberi testek voltak láthatók Moldovan egyedi, szilikont használó technikájának, valamint a művész nagyszerű szakmai tudásának köszönhetően meghökkentően életszerű módon. A Looking for identity alkotásai különösen jól tudtak érvényesülni a szellős elrendezésnek köszönhetően, valamint kontrasztba került a testek nyers őszintesége, meztelensége a palota szecessziós stílusjegyeivel. A szilikonszobrok halvány bőrén még az átütő erek is látszódtak: ez a szokatlan nyerseség egyszerre volt meghökkentő és megkapó a néző számára.

Ezek voltak 2018 legizgalmasabb kiállításai


Rejtett történetek: az életreform-mozgalmak és a művészetek. Műcsarnok

2018 októbere és 2019 januárja közt volt látogatható a Műcsarnok idei legizgalmasabb kiállítása, amely az intézmény kortárs művészetekhez szokott közönségét most egy történetibb témába, a 20. század elejének művészeti, társadalomi és életmódreform mozgalmaiba vezette be. A kiállítás híre az utolsó hetekben szájról szájra terjedt, a tárlat zárónapján már egész komoly tömegek nézték a Műcsarnok középső termeiben installált képek és dokumentumok tudományos gondosságú szövegekkel kísért sorát.

Ezek voltak 2018 legizgalmasabb kiállításai


Erwin Wurm, Egyperces munkák. A szobrászat mint program. Ludwig Múzeum

Az osztrák szobrász egyperces szobrai 2018 nyarán voltak láthatóak a Ludwig Múzeumban, és talán kevesen vitatkoznának azzal a megállapítással, hogy ez volt az év legszórakoztatóbb kortárs művészeti kiállítása. Wurm tárlatát az Egyperces munkának nevezett alkotásai dominálták, melyeket a művész instrukciói alapján a látogatóknak kellett megalkotniuk. Így ezek a művek nem csak megkívánták, de ki is követelték a látogatók aktív részvételét, mivel nélkülük az alkotások egyszerűen nem is léteznének.

Ezek voltak 2018 legizgalmasabb kiállításai


A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye. Országos Széchényi Könyvtár

Bár csak november elején nyitott, már az év végén is sorok kígyóztak a Széchényi Könyvtár izgalmas időszaki kiállítása előtt. A tárlatra New Yorkból, Párizsból, a Vatikánból és a világ más pontjairól is érkeztek corvinák és más díszkódexek, és ezek közül számos alkotást most állítanak ki először Magyarországon. A kiállítás nem a jól ismert, Itáliában gyártott corvinákra fókuszál, hanem azokkal a kódexekkel foglalkozik, amik a budai királyi udvarban készültek könyvfestők, könyvkötők, másolók és humanisták közös munkája révén.

Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.