Detailed search

FESTMÉNYEK FILMEKBEN

Milyen szerepe van egy festménynek Hitchcock Szédülésében és Coppola Drakulájában? Mely képek inspiráltak filmjeleneteket? Melyik elveszettnek hitt magyar festmény került elő egy amerikai gyerekfilmből?

Berény Róbertet (1887-1953) a magyar avantgárd egyik meghatározó alakjaként tartják számon. Mindenkit váratlanul ért, hogy az Alvó nő fekete vázával című, elveszettnek hitt festménye a Stuart Little, kisegér című gyerekfilmből került elő. A filmben szereplő képre Barki Gergely művészettörténész figyelt fel, aki ezután nekilátott a műtárgy felkutatásának.

Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festménye a Stuart Little, kisegér című filmben. Forrás: Index

Hitchcock Szédülés című filmjének egyik kulcsjelenete, amikor James Stewart karaktere megpillantja a Carlotta Valdes portréja előtt ücsörgő, Kim Novak által alakított rejtélyes főhősnőt a San Francisco-i Palais de la Légion d’Honneur képtárában. Mint ahogyan a Kultúrparton olvasható, a portré festője az amerikai expresszionista John Ferren, a képet pedig maga Hitchcock igényelte a forgatáshoz, aminek kifejezetten fontos szerepe volt a főhősnő karakterének megformálásában. Külön érdekesség, hogy a forgatás után a képnek nyoma veszett.

Kim Novak színésznő a Portrait of Carlotta című festmény előtt Hitchcock Szédülés című filmjében. Forrás: SFGates

Alfonso Cuarón, a Roma és a Gravitáció Oscar-díjas rendezője Picasso Guernicáját tüntette fel Az ember gyermeke című filmjében. A festmény azt ábrázolja, hogy hogyan bombázták le Guernicát, a baszk kisvárost a spanyol polgárháború alatt. A mű és az esemény az értelmetlen agresszió, pusztítás és szenvedés szimbólumává vált. A kép bal oldalán egy gyermekét kezében tartó anya látható az erőszakot jelképező bika alatt. A filmben pedig egy várandós nő mentheti meg a meddőség sújtotta, széteső társadalmat.

Picasso Guernica festménye Az ember gyermeke című filmben. Forrás: The New York Times

Francis Ford Coppola, filmrendező A Keresztapa-trilógiával vált igazán ismertté. 1992-es Drakula adaptációja három Oscar-díjat is elnyert: a legjobb sminket, hangvágást és jelmeztervezést tudhatta magáénak. A filmben feltűnik Albrecht Dürer 1500-ban készült Önarcképének másolata, csak a főszereplőt alakító Gary Oldman arcával – nem véletlenül.

Albrecht Dürer Önarcképe másolatként Coppola Drakulájában, majd eredeti formájában, végül maga a főszereplő. Forrás: Amica, ARTmargók, Pinterest

Elmondható, hogy a Titanic a világ leghíresebb filmjeinek egyike. A filmben feltűnik egy Monet kép, ami nemcsak a film képi világát színesíti. S bár a valóságban a Tavirózsák nem süllyedt el a hajóval együtt, mégis szerepe van az ikonikus jelenet felvezetésében, melyben Jack lerajzolja Rose-t. A képzőművészet a film egyik központi motívumává vált.

A festmények nemcsak fizikailag jelenhetnek meg filmekben: gyakran előfordul, hogy a rendezők híres képekből merítenek inspirációt, s jeleneteikben egyfajta utalásként felelevenítik azokat. Erre példa Botticelli Vénusz születése című képének újraalkotása a Münchhausen báró kalandjaiban, és így inspirálta Edward Hopper Ház a vasútállomás mellett című alkotása Hitchcock Psycho című klasszikusát is.

Hopper festmény Hitchcock Psycho című klasszikusában. Forrás: A Hetedik Sor Közepe

 

Szerző: Tóth Franciska, műtárgy.com

More news
Középkori éremleletek kerültek elő Újlengyelben

Középkori éremleletek kerültek elő Újlengyelben

2021-01-11

2020. december végén a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai régészeti kutatásokat végzett Újlengyel középkori lelőhelyén, ennek során egyedülálló, közel 7000 darabos éremkincsleletre bukkantak. Ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében.

Íme a Top 10 aukción eladott alkotás 2020-ban

Íme a Top 10 aukción eladott alkotás 2020-ban

2021-01-04

2020 a műkereskedelemben is viharos év volt, de a fizikai aukciók bizonytalansága teret engedett egy nagyfokú digitalizációnak az aukciós piacon. A világjárvány miatt a vezető aukciósházak, a Christie’s, a Sotheby’s és a

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.