Detailed search

Hajrájához közeledik a tavaszi aukciós szezon

Az eddigi tavaszi árveréseken a gyűjtők már milliárdos összegeket költöttek, de a hajrá még csak most következik, jelenti a műtárgy.com.

Nem véletlenül előzi meg a "kortárs" a "modernt" a Párisi Galéria május 17-i árverésének címében, ezúttal valóban a kortársak állnak a középpontban. Az induló árak skálája igen széles, kvalitásos munkákat vásárolhatnak a vékonyabb pénztárcájú gyűjtők is. Vadász Endre exlibriseihez akár már 4 ezer forintért hozzá lehet jutni, a legdrágább tételek viszont egymillió forint feletti kezdőárat kaptak. A legmagasabbról, 1,3 millió forintról Csurka Eszter nagyméretű vászna, a Táncosok indul. A kortárs szektort Csurkán kívü Radák Eszter, Orosz János, Szirtes János, Csató József, Cseke Szilárd és Újházy Péter, míg a modernt Schadl János, Bortnyik Sándor és Schönberger Armand neve fémjelzi.

Május 19-én zárul a Darabanth Aukciósház 29. (online) nagyárverése, ami főleg a filatélia szerelmeseinek kínál csemegéket. A színvonalra jellemző, hogy 19 tétel indul egymillió forintos, vagy azt meghaladó kikiáltási áron. A legmagasabb, ötmilliós induló árat az 1871-es kőnyomat 25 krajcáros címletének rendkívül ritka tizes tömbje kapta. A képzőművészeti anyagból Szőnyi István 1,1 millión induló Kertvendéglő című temperája emelkedik ki. A dokumentumok között nagy érdeklődést kelthet két, Horthy Miklóstól, illetve Apponyi Alberttől származó, trianoni vonatkozású 1920-as levél, melyek induló ára 300, illetve 150 ezer forint. Az árverés teljes anyagát itt lehet megnézni.

Az online művészeti aukciókon megszokottnál magasabb az árszínvonal a Pintér Aukciósház egy nappal később záruló árverésén. A csúcsművek a művészettörténet különböző korszakait reprezentálják: a kortárs Konkoly Gyula nagyméretű korai vásznáért 3,6 millió forintról; a XIX. századi Markó András Olasz családjáért 3 millióról, a XVII. századi Bassano-követő bibliai témájú festményéért 2,5 millióról, míg a modern Ámos Imre Templombelsőjéért 2,4 millióról indulhat a licit.

A Műgyűjtők Háza következő, május 23-i aukciójának anyagából a kortárs magyar grafikákat emeljük ki. A Párizsban megjelent Ady-mappa komplett példányáért 150 ezer forinton kezdve lehet harcba szállni, de számos neves művész, így ef Zámbó István, Deim Pál, Aknay János, Molnár C. Pál vagy Szabó Vladimir sokszorosított lapjait akár 15-20 ezer forintért is meg lehet szerezni. Az aukció tételeit itt lehet megnézni.

Hajrájához közeledik a tavaszi aukciós szezon

 

Vedres Márk Kisfiú madárral című márványszobra 5 millió forinton kezd a Nagyházi Galéria árverésén.



Május 28-tól négy napon keresztül tart a Nagyházi Galéria és Aukciósház monstre nyári árverése; az első napon régi és XIX. századi mesterek művei, a másodikon XIX-XX. századi festmények, az utolsó két napon pedig művészeti tárgyak kerülnek kalapács alá, előbb bútorok és szőnyegek, míg a záró napon ezüstök és ékszerek kíséretében. A régi mesterek között a neves 17. századi antwerpeni festő, Adriaen van Utrecht Baromfiudvarát és a Martin von Meytens körének tulajdonított Mária Terézia portrét emeljük ki; mindkét mű 8 milliós kezdő árat kapott. A hazai anyagból többek között Barabás Miklós férfiportréja, Lotz Károly freskóterve, Kernstok Károly lánykaportréja, Koszta József Faluvége című vászna, Schönberger Armand Varró lánya, továbbá Bernáth Aurél és Aba-Novák Vilmos egy-egy munkája kelthet komoly érdeklődést; ezek többnyire 1-4 millió forint között indulva várják a liciteket. A kortárs anyagból Konok Tamás régebbi, papíralapú munkái érdemelnek megkülönböztetett figyelmet. A szobrok között Vedres Márk márványból faragott kisfiújára 5 millió forinton kezdődhet a licit. A műtárgyak, bútorok, szőnyegek, ékszerek rendkívül gazdag választékából csak néhány, befektetésnek is kiválóan alkalmas tételt emelünk ki, így egy míves XVIII. századi faliórát konzollal (kikiáltási ára másfél millió forint), egy 2,8 millión kezdő XIX. század eleji ritka meisseni porcelánfigurát és a Wiener Werkstätte egyik különleges darabját, a Josef Hoffmann tervezte ezüst kosarat, amit 1,2 millióról indítanak.

Hajrájához közeledik a tavaszi aukciós szezon

 

A Brühl gróf kecskén lovagló szabója című, 2,8 millió forintos kikiáltási árú meisseni porcelánfigura a Nagyházi Galéria műtárgyaukciójának egyik sztártétele lehet


A Blitz Galéria május 29-i kortárs aukciójának 142 tétele a vékonyabb és a vastagabb pénztárcájú gyűjtőknek egyaránt jó kínálatot nyújt. A kikiáltási árak széles skálán, 50 ezer és 9 millió forint között mozognak; előbbi áron Erdélyi Gábor fotója, utóbbin Lakner László korai, nagyméretű olajképe indul. Fontos munkákra lehet licitálni Nyári Istvántól (6 millióról indulva) és Fehér Lászlótól (5,5 millión kezdve), de hétszámjegyű összegért lesznek megszerezhetők többek között El Kazovszkij, Jovián György és Baranyai Levente alkotásai is. Kerámiák és szobrok mellett a tételek között fotókat is találunk - utóbbiakat olyan neves mesterektől mint André Kertész, Lucien Hervé vagy Paul Almásy.

A Nudelman Numizmatika 16. aukcióján június 9-én magyar és erdélyi pénzek és emlékérmek szerepelnek. A több mint ezer tételt felvonultató kínálatból kiemelkedik egy 1699-es nyolcszögletű kolozsvári arany dukátcsegely I. Lipót babérkoszorús mellképével, ami 18 ezer euróról indulva várja a liciteket. A Ferenc József-korabeli pénzek különösen gazdag választékának sztártétele az 1906-os körmöcbányai ezüst ötkoronás, amiért legalább 15 ezer eurót várnak, de ritka darabokra bukkanhatunk még a napjainkban kibocsájtott emlékérmek között is. A Magyar Nemzeti Bank 2015-2017 között kiadott emlékérmeinek 10 példányban készült próbavereteire 64 tételben, illetve 12.500 euróról indulva együtt is lehet licitálni. Az aukció teljes anyaga megtekinthető itt.

Hajrájához közeledik a tavaszi aukciós szezon

 

A Nudelman Numizmatika árverésének 86. tétele lesz a 18 ezer eurós kikiáltási árat kapott kolozsvári arany dukátcsegely

 


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.