Detailed search

Hazai kiadvány a műtárgyhamisításról: Ocsút a búzától

 

Hazai kiadvány a műtárgyhamisításról

Ocsút a búzától

Mi is volt azzal a hullámos szélű vázával? És mi köze ennek Adyhoz és Csinszkához? Mikor tért vissza egy „kukoricás Rippl-Rónai” a világ leghíresebb aukciósházából? Miért hamisította önmagát Iványi Grünwald? Egy új kötet bemutatóján krimivel felérő történetek hangzottak el az előadóktól, a téma hazai szakértőitől: Kieselbach Tamástól, Einspach Gábortól és Molnos Pétertől. Mintha Barnaby főfelügyelő fogott volna össze Colombóval és William Murdoch nyomozóval.

 

A Műtárgyhamisítás magyar szemmel – Ocsút a búzától című kötet az első magyar nyelvű összefoglaló munka, amely e nagy érdeklődéssel övezett, számos kényes kérdést felvető terület átfogó bemutatását tűzte ki célul – olvasható a bemutatkozó szövegben. Kiadását Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának akkori elnöke kezdeményezte. Kiadóként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Országos Kriminológiai Intézet és a Kieselbach Galéria jegyzi a hiánypótló vállalkozást.

A járvány a könyv terjesztését is nagyon megnehezítette. Az eredetileg megcélzott szakmai közönséghez a kötet csak nyáron jutott el, tényleges kézhezvétele a home office és a szabadságok miatt tovább csúszik. Az elektronikus változat továbbra is tervben van, ez a nagyközönség számára az ősz derekán lesz majd online elérhető.

„Magyarországon a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2012-ben végzett felmérést a témában a műkereskedők körében. Eszerint a csak képzőművészeti alkotásokkal foglalkozó műkereskedők 30–50, a vegyes profilú – például ékszerekkel, bútorokkal, szőnyegekkel is foglalkozó – műkereskedők 15–30 százalékban jelölték meg a hamisítványok arányát a nekik vételre/bizományba/aukcióra felajánlott műtárgyak között” – állapította meg Kármán Gabriella, a könyvben több írást is közlő szerző és szerkesztő (szerkesztőtársai Bendzsel Miklós és Emőd Péter), az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa. Természetesen itt is a pénz a főszereplő. Elvégre százmilliós értékek sorsa dől el, amikor egy-egy festményről megállapítják, hamis-e vagy sem. A háttérben pedig a haszonlesés és a kulturális javak illegális kereskedelme húzódik meg, miközben egyre jelentősebbé válnak a hamisítás okozta erkölcsi és anyagi károk. A kötet kiadását támogató és az abban közreműködő szakemberek remélik, hogy a jelenség a kérdéskörre vonatkozó ismeretek közreadásával, a személyes és az intézményes magatartási szabályok kimunkálásával és ajánlott gyakorlatával visszaszorítható.

Az ismeretanyag gazdag, és napról napra bővül. Más-más aspektusból vizsgálva a témát a kötet szerzői – művészettörténészek, restaurátorok, újságírók és jogászok – segítenek eligazodni a műtárgyhamisítás területén, és javaslatokat fogalmaznak meg a hiteles magyar műalkotások hatásosabb védelmére.

A több nézőpont bemutatása mellett a kötet lenyűgöz gazdag reprodukciós anyagával, könnyen olvasható, a felsorakoztatott egyedi történetekből pedig egész filmsorozatot lehetne rendezni. Kieselbach az évtizedek során sok száz hamis vagy kérdéses mű fotóját gyűjtötte össze, amelyeket most a könyv készítőjének  rendelkezésére bocsátott. A szerzők egyaránt szólnak a gyűjtőkhöz, a műértőkhöz, a jogászokhoz, a rendvédelmi szakemberekhez, az újságírókhoz, és mindenkihez, akit a téma érdekel. A mű nem kerül hagyományos kereskedelmi forgalomba megjegyzem, kár, mert karácsonyi könyvpiaci siker lehetne –, ám a kiadását jegyző intézmények révén eljut a témában érintett összes hazai képzési, kutatási műhelybe és közgyűjteményi könyvtárba.

Néhány érdekes történet, címszavakban: Ady, Csinszka és egy hullámos szélű váza – egy hamis Márffy Ödön-festmény leleplezése. 100 millió forint vagy méregdrága csalódás – egy „kukoricás Rippl-Rónai” hazatér a világ leghíresebb aukciósházából. Egy nagy magyar festő önmagát hamisítja – Iványi Grünwald Béla és „bedolgozói”. Eredeti és hamis Aba-Novák-képek a szakértő előtt. Talán az említett négy alkotó műveit hamisítják a legnagyobb előszeretettel manapság, bár Kádár Béla és Scheiber Hugó is ide sorolható.

Vevő és szakértő dolga akkor a legnehezebb, amikor maga a festő is teret enged kollegáinak, művészbarátainak, hogy fessenek az ő nevét felhasználva, stílusát, ecsetkezelését, témaválasztását utánozva. Így végképp nem könnyű elválasztani az ocsút a búzától. Tegyük hozzá, már a középkorban is szokás volt, hogy az egy műhelyben alkotók olykor közösen festettek egy-egy képet, vagy tanítványok és „alvállalkozó” kollégák bedolgoztak a megrendelésekkel elárasztott mestereknek. Molnos Péter egy 100 évvel ezelőtti Pesti Hirlapból idéz: „sokan nem műalkotást, hanem nevet vásárolnak, s akkor a legboldogabbak, ha sikerül bomba üzletet kötni, fillérekért milliós képeket megszerezni… a publikum szereti a majdnem ingyér megkapott műalkotást. Sőt, büszke arra, milyen olcsón jutott hozzá. Arra persze már nem büszke, hogy ez az olcsóság többnyire hamisítvány.”

Nincs új a nap alatt. A háttérben régen és most is a haszon reménye játszott-játszik szerepet, akár a vevő, akár az alkotó részéről. Mindennek – itthon és külföldön is – polgári és büntetőjogi vetülete is van. Erről a jogi és kriminalisztikai témájú tanulmányok adnak bőséges információt. Bár az utóbbi évtizedekben nem verték nagydobra, hogy valakit szigorúan elítéltek itthon műtárgyhamisításért, volt rá példa.

Elek Lenke

 

Megjelent a Műértő őszi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

More news
Milyen lesz a jövő múzeuma?

Milyen lesz a jövő múzeuma?

2020-11-23

Szántó András kulturális stratéga új könyvében 28 nemzetközi múzeumvezetőt kérdezett a múzeumok lehetőségeiről és a jövő kihívásairól. A művészetek és a média világában közismert, nemzetközi hírű tanácsadó, kutató és író 1964-ben született Budapesten. A többek között a The New York Timesban és az ArtForumon is publikáló szakember tanácsadó cége, a

Isten Veled Konok Tamás

Isten Veled Konok Tamás

2020-11-20

"Az idő magában hordozza az elmúlást. A jelen megállíthatatlan pillanat, és oly rövid, hogy szinte nem is lézezik." írta Konok Tamás saját, 2019-ben megjelent Emlékkövek című életrajzi visszaemlékezésében. 

 

 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.