Detailed search

Hivalkodó gyűjtők és rövidlátó kurátorok – Charles Saatchi kritikája

Hivalkodó gyűjtők és rövidlátó kurátorok – Charles Saatchi kritikája

Charles Saatchi, a nevét viselő globális hirdetési ügynökség társalapítója, a róla elnevezett múzeum létrehozója s egyben a világ egyik legismertebb műgyűjtője a The Telegraph című tekintélyes brit napilap online kiadásában alaposan leszedte a keresztvizet a kortárs művészeti szcéna top-szereplőinek többségéről. Saatchi egyébként maga sem vitán felül álló figurája ennek a színtérnek: többek között számos művész, így az egyik legdrágább és legellentmondásosabb kortárs, Damien Hirst „felépítésében” működött közre sokak által manipulatívnak ítélt módszerekkel. Saatchi célkeresztjébe most elsősorban a – hozzá hasonlóan – milliárdos gyűjtők kerültek, akiknek többsége szerinte kizárólag presztízsokokból, „önkielégítési szintet elérő” önbecsülésének alátámasztására költ vagyonokat kortárs képekre. Ezek az emberek, mondja konkrét példák említése nélkül, soha nem élvezik a művészetet; nagy nevek könnyen felismerhető műveit vásárolják szemkápráztató árakon, hogy lakásaikat és jachtjaikat díszítsék velük és demonstrálják, mennyire „trendik” és milyen gazdagok. Ők azok, akik csak a friss pletykákért mennek el a zsúfolt verniszázsokra, és soha nem térnek vissza, hogy valóban megnézzék a kiállított műveket is. Mindeközben meg vannak győződve róla, hogy valóban látták a tárlatot.

Saatchi, akinek gyűjteménye tükrözi nyitottságát a progresszív tendenciák iránt, kiosztja a művészeket is, mert új munkáik sokszor az ő számára is értelmezhetetlenek. Nincs jó véleménnyel a hirdetési guru a kurátorokról sem, akik sokszor „előnyben részesítik az érthetetlen posztkonceptuális installációkat, bízva hozzájuk hasonlóan rövidlátó és bizonytalan kollégáik pozitív értékítéletében.”

More news
Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

2022-01-20

20%-kal csökkentik az olasz mester egyetlen mennyezeti freskójával díszített villa 471 millió eurós árát.Miután a keddi árverésen nem érkezett ajánlat a 16. századi, római Villa Aurora épületére, aukciójának időpontjá

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

2022-01-07

Az amszterdami Rijksmuseum hétfőn tette fel weboldalára az új technológiával készült dokumentációit Rembrandt Éjjeli Őrjáratáról. Jelenleg ezt tartják a valaha volt legrészletesebb fényképnek, amely egy műalkotásról készült, és várhatóan széleskörű érdeklődés fogja övezni, különösen azért, mert a múzeum a koronavírus elleni intézkedések miatt zárva tart.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.