Detailed search

Hódít a vintage a BÁV őszi kamaraaukcióján

Izgalmas szezonindító anyaggal készül a BÁV az őszi kamaraaukciójára, ahol ismét a megfizethető árú egyediség kerül a középpontba. Az ékszerek között az egyedi vintage darabok, a brilles és színes drágaköves ékszerek és férfi kiegészítők is megtalálhatók. A műtárgyakkal már a karácsonyi ajándékozásra is készülhetnek a licitálók. A festményeknél olyan aukciós sztárok akvarelljeit és grafikáit vásárolhatják meg igen kedvező áron, mint Boromisza Tibor, Mednyánszky László vagy Márffy Ödön. Az árverés legdrágább tétele egy 133 darabos Szász Endre grafikagyűjtemény.

 

Az ékszereknél változatos kínálat fogadja az érdeklődőket: a gyűjtői csemegéktől a modern briliáns ékszerekig bárki találhat az ízlésének megfelelő, stílusos kiegészítőt. Az antik darabok kedvelői a nagy népszerűségnek örvendő szecessziós ékszerekből válogathatnak, amelyek közül kiemelkedik egy pazar ezüst collier. Az ékszeraukciók szinte kötelező eleme a korall és a türkiz: előbbi egy nyakláncot és karláncot tartalmazó szettel és egy női gyűrűvel, utóbbi egy századfordulós szederforma fülbevalóval számíthat élénk érdeklődésre. Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével előtérbe kerülnek a brossok és melltűk, amelyek garbónyakra, blúzra vagy blézerre tűzve egyaránt divatosnak számítanak. A vintage statement ékszerek pedig biztos, hogy nem fognak ránk köszönni egy másik hölgyről. A klasszikus kiegészítők kedvelői a különböző gyöngyös ékszerekből válogathatnak. Az elmaradhatatlan brilles és színes drágaköves nyakékek, karkötők és szoliter gyűrűk szintén várják a licitálókat. A férfiak sem maradnak ki a sorból, a BÁV kollekciójából egy 1930 körüli kézelő- és inggomb pár vonzhatja a stílusos öltözködés kedvelőit, emellett természetesen a különleges régi karórák közül is válogathatnak.


Nyakék

Gyűjtők figyelmére tarthat számot egy „Gyilkos” vésetű ezüst gyufatartó, amelynek különös történetét csak találgathatjuk. Emellett zsebórát, ezüst lornyont, színházi táskát, és egy Szűz Máriát ábrázoló, gyémántokkal ékített kitűzőt is találhatunk az árverés kínálatában.

Az őszi műtárgykollekció sztárjai a szakértők szerint a kortárs kerámiák lesznek. Gorka Lívia vidám jegesmedvéje, zebrás tálja, madaras tálkái vagy színes vázái könnyen megtalálják a helyüket egy modern otthonban, míg a népi naiv művészet kedvelői Vankóné Dudás Juli alkotásaira licitálhatnak. A porcelánok között a Fischer falitálaktól a Zsolnay díszcsempéken, a meisseni teáskannán át az art deco kisplasztikáig, vagy a kortárs hollóházi jaguárt formáló dísztálig sok izgalmas csemegét találhatunk. Érdemes már most gondolni a karácsonyra is, az aukción többek között egy ezüst úti evőeszközkészlet, izgalmas formavilágú cukorszórók, egy desszertkínáló és egy elegáns olaj-ecettartóval, mustáros palackkal és sószóróval ellátott reggeliző szett is megtalálható, amely remek meglepetés lehet a gasztro ajándékok kedvelőinek.

A festménykollekcióból kiemelkednek Czene Béla és Rozs János tájképei, illetve Berkes Antal velencei és pesti utcát ábrázoló festményei, valamint Molnár Z. János terítékes csendéletei. Érdemes lesz licitálni Novotny Emil Vaszary-hangulatot idéző, őszi ligetet ábrázoló olajképére, vagy a májusi aukció sztártételét hozó Boromisza Tibor szentendrei akvarelljére is. Míg az előző aukción Boromisza műve 48 millió forintért kelt el, addig ennél a képnél csupán 95.000 Ft-ról indul majd a licit. A magas áron értékesített festményeiről híres Mednyánszky László akvarelljei és ceruzarajza is elérhető áron indulnak majd, ez utóbbi művet a szakértők a festő naplója alapján azonosították be.



Boromisza Tibor: Tájkép

A nyarat idéző alkotások közül Csáki-Maronyák József Balatoni részletéért és Biai Föglein István Nyár a Dunán című művéért is érdemes lesz harcba szállni, de a kollekcióban a mindig népszerű Gross Arnold rézkarcok is megtalálhatók. Az árverés legdrágább tétele 220.000 forintos kikiáltási árával egy 133 darabos Szász Endre grafikagyűjtemény lesz. (X)

Az Őszi kamaraaukció kiállítása szeptember 15-24. között tekinthető meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.), az árverésre szeptember 26-án, 18 órakor kerül sor.
Bővebb információ és katalógus a bav.hu/aukcio oldalon található.

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.