Detailed search

Hogyan értékelik a szakértők a 2020-as műtárgypiacot?

Az idei évet nemcsak nehézségek jellemezték, hanem innováció, összefogás és párbeszédek is. A nemzetközi művész világ neves alakjai az Art Newspapernek számoltak be arról, hogy hogyan értékelik a több szempontból is meghatározónak tekinthető 2020-as évet, valamint, hogy véleményük szerint mire számíthatunk 2021-ben.

Marc Spiegler, az Art Basel igazgatója szerint 2021-ben az emberek a pandémia okozta social distancing (társadalmi távolságtartás) és lockdown (lezárás) után újra élőben szeretnének majd találkozni egymással és a művészettel is, emellett kiemelte, hogy a digitalizáció szerepe a szektorban hosszú távon is meghatározó lesz. Victoria Siddall, a Frieze igazgatója szerint fontos látni, hogy az év nemcsak kihívásokkal volt teli: a helyzethez való alkalmazkodás rávilágított a közösség erejére, mely számos együttműködéshez vezetett. A művészeti világra jellemző nyitottság lehetővé tette új technológiák, platformok alkalmazását, így a műtárgyak online térben zajló eladását is. Ő is kiemelte, hogy az embereknek hiányzik, hogy élőben találkozzanak egymással és a művészettel, ezért a művészettel való interakció nem fog örökre csak a virtuális térre korlátozódni.

Art-Basel

Art Basel Miami Beach, 2018. Forrás: artnet News, Art Basel Miami Beach

Rakeb Sile (Addis Fine Art, Addis Abbaba és London) felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az évben számos együttműködés jött létre a galériák és forprofit vállalatok tulajdonosai között. A műtárgyvásárlás terén megfigyelhető egy trend, mely szerint az emberek inkább helyben vásárolnak műveket, mint külföldről. Ebben szerepet játszik az utazások ideiglenes korlátozásán kívül a környezettudatosság is. Szerinte a művészeti vásárok újragondolása elengedhetetlen. Nicholas Maclean (Ekyn Maclean, London és New York) optimista, mert a művészet mindig is egyfajta menedékként szolgált az embereknek az ideihez hasonló bizonytalan időkben. Szerinte New York marad a művészeti piac központja, melyet Hong Kong követ, Európában pedig London marad a Brexit ellenére is, hiszen a nemzetközi befektetőknek továbbra is vonzó marad.

Guillaume Cerutti, a Christie's aukciósház vezérigazgatója úgy véli, 2021-re a szektornak át kell gondolnia prioritásait, és nemcsak az elit kiváltságának, hanem sokkal elérhetőbbnek kellene lennie. Charles F. Stewart, a Sotheby's aukciósház vezérigazgatójának véleménye szerint 2020 volt a digitális élmény éve, ezzel szemben 2021 a fizikai élmény éve lesz, melyben felértékelődnek a fenntarthatósági és egyéb társadalmi célok is.

20200704_BKP504

Sotheby’s online aukció. Forrás: The Economist, Sotheby’s

Melanie Clore, a londoni Clore Wyndham művészeti tanácsadó cég társalapítója úgy látja, hogy a következő évben kevesebb vásár, aukció és Zoom, de annál több személyes és élő találkozó várható, és minden szereplőnek meg kell értenie a bizalom, a tudás és a kapcsolatok hosszú távú előnyét. Maureen Bray, az Art Dealers Association of America (ADAA) ügyvezető igazgatója szerint a galériáknak csak úgy, mint a kisvállalatoknak, át kellett gondolniuk stratégiájukat, erre példa a sok online aukció. Kenny Schachter, new yorki író, művész és műkereskedő örömmel számolt be arról, hogy az emberek milyen nagy számban kezdtek el online aukciókat nézni: a Christie’s és a Sotheby’s bizonyos aukcióit 1 millióan követték figyelemmel. Emily Tsingou, londoni művészeti tanácsadó szerint az idei év után felértékelődik a szakértelem szerepe. A szakértők véleményei alapján elmondható, hogy az idei év megpróbáltatásain kívül rengeteg új lehetőség is született a fejlődésre, melyet a művészeti szereplők a következő évben is igyekeznek hasznosítani.

Forrás: The Art Newspaper

Szerző: Tóth Franciska, műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.