Detailed search

Influencerek és műtárgyak? - Hogyan alakítja egy új generáció a piacot

A Covid utáni világban a technológiailag képzett gyűjtők továbbra is folyamatosan átalakítják a személyes értékesítés régi modelljét.

A művészeti piac és az antikvitások piaca ma már stabilan működik online. A TikTok-on az #antiquestorefinds hashtag több mint 36,9 millió megtekintéssel büszkélkedhet. Influencerek mutatják be szerzeményeiket, míg a kereskedők bennfentes tippeket osztanak meg arról, hogy mire kell figyelni vásárláskor. A nagy aukciósházak Instagram-sztorikat töltenek fel eladásaikról, amelyeket milliók követnek. A tech-érzékeny kereskedők weboldalain pedig nagyfelbontású képek láthatóak a gyűjteményükről, árakkal együtt.

Tavaly az online vásárlások a műtárgypiaci eladások 20%-át tették ki, ami több mint kétszerese a 2019-es, pandémiát megelőző szintnek (9%). A személyes értékesítések örvendetes visszatérése ellenére az e-kereskedelem 2022-ben is megmaradt. A digitalizáció a Covid-19-járvány régóta esedékes következménye volt, amikor a korlátozások számos vállalkozást arra kényszerítettek, hogy áttérjenek az online értékesítésre. A közösségi médiatartalmak és az online megtekintőszobák ma már széles körben használt értékesítési eszközök, és vitathatatlanul vonzották a fiatal gyűjtők egy vadonatúj generációját.

Ezek az újonnan érkező vásárlók és motivációik éppoly sokfélék, mint maga a piac. Egy 2022-es felmérés szerint a 35 év alattiak 74%-a elsősorban a művészeti közösség támogatása érdekében vásárol műtárgyakat - szemben az idősebb vásárlók 33%-ával. Az antik bútorokat és ékszereket vásárló fiatalok számára a társadalmi hatás is fontos. Az ilyen tárgyak felhasználtóak az újrahasznosításhoz és fenntarthatósághoz kapcsolódó üzenetekhez is. Eve Oliver, az IACF PR- és marketingmenedzsere rendszeresen kerül kapcsolatba gyűjtőkkel Európa néhány legnagyobb régiségvásárán: „A fiatalok olyan bútorokat akarnak vásárolni, amelyeket holnap már nem dobnak ki. Tízből kilenc [fiatal vásárló] számára, akikkel beszéltem, a legnagyobb hajtóerő a környezetvédelmi tényező.”

Ráadásul a lezárások alatt a fiatalok otthonai a közösségi médiacsatornák központi vizuális elemévé váltak. Az egyedi tárgyak sokkal inkább kiemelkednek a lakberendezési tartalmakkal elárasztott platformokon. Az olyan népszerű régiségekkel foglalkozó influencerek, mint például a @tradchap is, ezzel a trenddel összhangban elsődleges fiókjaik mellett sikeres otthoni dekor/inspirációs Instagram-profilokat működtetnek.

A nagy aukciósházaknál a fiatal, nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek is feltűnést keltenek. Bár a milliárdosok átlagéletkora 63 év, a fiatalabb (azaz 50 év alatti) milliárdosok száma egyre nő. Sokan közülük technológiai és pénzügyi területen vállalkozók, akik most a művészeti piacon tevékenykednek. Az idősebb rokonoktól vagyont öröklő fiatalok is gyűjtenek. A legújabb adatok azt mutatják, hogy a Z generáció és az Y generáció nagy vagyonnal rendelkező tagjainak többsége befektet képzőművészetbe, hasonlóan az X generáció tagjaihoz. A világjárvány idején azonban a vásárlás új módjai, köztük a kizárólag online aukciók és a kriptovalutában való fizetés lehetősége, kulcsfontosságú tényezők voltak abban, hogy a főként fiatalabb, technológiailag képzett milliomosok is nagy összegeket költsenek NFT-kre.

A gyors digitalizáció valóban végérvényesen megváltoztatta a műkereskedelem szerkezetét. A tételek árai ma már egyértelműen fel vannak tüntetve, függetlenül attól, hogy valaki egy vintage asztalterítőt vagy egy 17. századi holland remekművet vásárol. Oliver megjegyzi, hogy a vásárokon a kereskedők sokkal nyugodtabbak, ha az emberek fényképeket készítenek a tárgyakról, sőt, egyesek még élő közvetítésekben is szívesen részt vesznek. Christine Bourron, a Pi-eX vezérigazgatója elmondta, hogy a nagy aukciósházak a fizikai térben történő eladásai mostanában rendkívül jól teljesítenek: „A napi eladások ebben a szezonban nagyon jól teljesítettek, köszönhetően az online licitálási folyamatnak. Az új tendencia, amit látunk, hogy most már sokkal több résztvevő csatlakozik be online licitáláson keresztül.

De most, hogy a járványügyi korlátozások a legtöbb országban már távoli emléknek számítanak, hogyan egészíti ki az online értékesítés a kereskedelem hagyományosabb formáit? Itt válik kevésbé világossá a jövő. Amikor a hagyományos és a hibrid vagy a kizárólag digitális értékesítés közötti különbségről van szó, a vállalkozásoknak ki kell találniuk, hogy mi a legideálisabb eladási forma számukra. Sok nagy aukciósház még mindig kínál „phygital” galériákat (azaz fizikai megtekintőtermek virtuális másolatait), metaverzum technológiát és kizárólag online értékesítést a hagyományos élő árverések mellett. Ezáltal egyensúlyt tudnak teremteni a fiatalabb, technológiához értő, vagyonos réteg és a hagyományos licitálás izgalmát kedvelő, jellemzően már hosszabb ideje gyűjtők igényei között.

Egyes vállalkozások azonban kevésbé érdekeltek egy fizikai helyiség fenntartásában. Végül is az online platformok bebizonyították, hogy a művészeti közösségen belüli létfontosságú kapcsolatok némelyikét meg tudják ismételni, anélkül, hogy magas épületbérleti díjakra lenne szükség. Az influencerek támogatják a kereskedőket azzal, hogy megosztják a vásárlásokat a követőikkel. A közösségi média lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy egy gombnyomással kérdéseket tegyenek fel és ajánlatokat tegyenek.

De akár úgy döntenek a vállalkozások, hogy a fizikai vagy az online teret helyezik előtérbe, egy dolog egyértelmű: izgalmas jövő áll előttünk, olyan jövő, amely minden eddiginél több lehetőséget kínál arra, hogy a hosszútávú vásárlók elégedettek maradjanak, miközben új, fiatal gyűjtők lépnek be a piacra.

Forrás: The Art Newspaper

Címlapkép forrása: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.