Detailed search

Itt a műgyűjtők új generációja – Több mint 150 40 év alatti műgyűjtő szokásait elemzi az új kiadvány

A korábbi évekhez hasonlóan a Larry’s List idén is összeállította az új generációs, 40 év alatti műgyűjtőket bemutató riportját (The Next Gen Art Collectors 2021), amely egyebek mellett vizsgálja a globális szintű változásokat és trendeket is – különösen a kortárs piacon. A több hónapos kutatómunka során olyan kérdésekre igyekeztek választ találni a gyűjtők azonosítására, mint például kik is ennek a generációnak a gyűjtői, kik az alapítói a legújabb múzeumoknak és kiállítótereknek vagy éppen kinek a véleménye fogja formálni a művészeti szcéna elkövetkező pár évét. Az ezek alapján készült, több mint 150 gyűjtőt felsorakoztató lista a műgyűjtők személyét, motivációját, gyűjteményét, illetve közösségi média felületeit mutatja be.

Szeretnél többet tudni a műgyűjtés rejtelmeiről? Akkor jelentkezz a Portfolio szerdai online rendezvényére, ahol többek között ezt is kivesézzük! Részletek itt:

A lista alapján a műtárgy.com.com az alábbi főbb következtetéseket emeli ki:

  • A teljes gyűjtői kört vizsgálva továbbra is New York, London, Szöul, Peking, Sanghaj és Hongkong tekinthető a globális piac csomópontjának, emellett egyre erősödő fiatal gyűjtői hullám érzékelhető Kína, Korea és Indonézia irányából.
  • A műgyűjtők új generációja gyorsabban ismeri fel preferenciáit és érdeklődésének irányát, gyűjteményeik is elérhetőbbek az érdeklődők számára digitális megosztás útján, vagy akár az általuk létesített kiállítóterek tárlatain.
  • A festmények és a szobrok örvendenek a legnagyobb népszerűségnek a fiatal gyűjtők körében is.
  • A gyűjtők következő generációjával párhuzamosan megjelent az újonnan feltörekvő művészek nemzedéke is; a műgyűjtés mellett a művészek támogatása és képviselete is előtérbe került, gyakori például a művészeti rezidenciaprogramok alapítása.
  • A közösségi médián belül még mindig az Instagram az uralkodó platform a kommunikáció és a kapcsolatépítés szempontjából, a napjainkban igen népszerű TikTok térnyerése ebben a szférában egyelőre még nem figyelhető meg.
  • Míg többen a családi hagyományt folytatják, sokan mindenféle gyűjtői háttér nélkül kezdtek bele a műgyűjtésbe; és míg maga a gyűjtés jellege és dinamikája nem változott, a fiatalabb generáció tevékenysége sokkal transzparensebbnek mondható a korábbiakhoz képest.
  • Az Y-generáció gyűjtői által preferált, regionális és globális szinten is kedvelt művészek nagy része szintén aktív a közösségi média felületein.

Néhány, a listából kiemelt műgyűjtő tevékenysége is az előbbi megfigyeléseket támasztja alá.

Friedrich és Johanna Gräfling (Frankfurt, Németország) gyűjteménye, a sammlung FIEDE nyilvánosan hozzáférhető. Szoros együttműködésben állnak a gyűjteményükben szereplő művészekkel, támogatást és kiállítótereket (Salon Kennedy Frankfurt, Kunstverein Wiesen) biztosítva nekik. Gyűjteményük a már befutott művészek korai vagy aránylag ismeretlen munkáiból, berlini-, illetve fiatal művészek alkotásaiból áll.

Rasika Kajaria (Új-Delhi, India) 19 éves kora óta gyűjt, 2009-ben alapította meg Exhibit320 galériát, kiállítási lehetőséget teremtve ezzel a kortárs dél-ázsiai művészetnek. Ezenfelül, társalapítója a Tribal Art Forms-nak és a Tribal Art Foundation-nek, amely a helyi művészetet és kézművességet pártolja.

Emma Hall (Westport, Connecticut, USA) Andy és Christine Hall műgyűjtő szülei példáját követve szintén ismert tagja az amerikai művészeti szcénának. Korábban a Christie’s-nél, a Sotheby’s-nél és a Haunch of Venison galériánál szerzett tapasztalatot, jelenleg pedig a családi Hall Art Foundation kiemelt projektjeit és kommunikációját irányítja.

A teljes riport letölthető a https://www.larryslist.com/art-collector-report oldalon.

szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.