Detailed search

Itt a negyedik Műtárgyak Éjszakája, az ősz legszínesebb művészeti programsorozata

Szeptember 17. és 19. között rendezi meg az idei Műtárgyak Éjszakáját a műtárgy.com csapata. A háromnapos esemény közel 50 fővárosi helyszínen 100 különböző programmal várja majd a művészet és a műtárgyak iránt érdeklődőket. A kiállítások mellett ismét lesz műterem- és műhelylátogatás, műtárgybecslés, filmvetítés, valamint épületséta, de ebben az évadban online előadásokat is tartanak. Az esemény nagykövete Szinyei Merse Pál híres lilaruhás nőalakja, akit az Instagramon lehet követni.

A kortárs művészet iránt érdeklődők előtt megnyílnak a műtermek: olyan alkotók várják őket, mint Majoros Áron, Esse Bánki Ákos, Korodi Zsuzsanna, Gáspár György és Barakonyi Zsombor. Látogatható lesz a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és a Budapest Art Factory is. A közönség megismerkedhet a kézműves lámpák születésével és a kőfaragás mesterségével, de a festményeken megjelenő fejfedőkről, a Feszty-körkép titkairól, az ötvösművész Fabergé sikersztorijáról, vagy Frida Kahlo és a fotográfia kapcsolatáról is lehet majd előadást hallgatni. Bemutatkozik négy kortárs ékszerművész, valamint a kárpitművészet legjobbjai.

A negyedik évad is bővelkedik majd a különféle workshopokban: a vállalkozó szelleműek maguk is belekóstolhatnak az alkotófolyamatba. A kínálatban porcelánfestés- és formázás, optikai illúzió, fotókidolgozás, fejdíszkészítés és szitázás is szerepel. A népszerű porcelán-workshopsorozat idén a Herendi és az Óbudai Múzeum foglalkozásán túl a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületének (FISE) programjával bővül.

Tárlatvezetést tartanak a Szépművészeti Múzeumban, a Kassák Múzeumban, a Vasarely Múzeumban, a Műcsarnokban, a Hegyvidék Galériában, az Óbudai Múzeumban, a Budapesti Történeti Múzeumban, a Várfok Galériában, a Virág Judit Galériában, a Montparnasse Galériában, a Bodó Galériában és a Magyar Nemzeti Galériában is – utóbbit izgalmas épületsétán lehet majd bejárni. A rendezvény új állomása a Ráth György-villa, ahol a szecessziós műalkotásokon szereplő nők lesznek a középpontban, a MET Galériában pedig az újító technikákról és a digitális alkotásokról lehet többet megtudni. Idén sem maradhatnak el a műtárgyrestaurálással kapcsolatos programok, mint az epreskerti séta vagy a műhelylátogatás Vaja László porcelánrestaurátornál. A kortárs fotográfia szerelmeseinek a TOBE Gallery tárlatvezetését ajánljuk, Máthé Bartha Kontakt c. kiállításán valamint a Várfok Galéria projekt roomjában Czigány Ákos fotográfus és Néma Júlia keramikus tervezőművész kiállítását. A legfrissebb alkotásokat bemutató De hominis dignitate, izgalmas válogatás a MOME Tárgyalkotó Tanszék diplomamunkáiból, ahol maguk a művészek mutatják be a kiállított munkákat a Kubik Coworking terében. Ha valaki a licitcsaták izgalmát szeretné átélni akkor a Műgyűjtők Háza 185. Aukcióját ajánljuk a programjaink közül. 

A 2020-as Műtárgyak Éjszakája a fogyatékossággal élő emberek és a művészet kapcsolatával is foglalkozik, hiszen a szervezők fontosnak tartják, hogy a művészeti élmény számukra is elérhető legyen. A témában ezért nemcsak kerekasztal beszélgetést tartanak, hanem fogyatékosság-barát programokat is szerveznek: a Műcsarnokban élményalapú foglalkozás, a Szépművészeti Múzeumban tárlatvezetés, a Nemzeti Múzeum körül múzeumkerti séta és az Arte Galériában érmék kézbevétele színesíti a kínálatot. A fogyatékosságbarát programok külön kereshetők az esemény weboldalán.

A Műtárgyak Éjszakáját idén különleges nagykövet népszerűsíti. A Lilaruhás nő Szinyei Merse Pál festményéből kilépve az Instagramon segít eligazodni a művészetek világában. Barátaival Majálison vesz részt, Herendi porcelánt fest, kalap-, és festőműhelybe is ellátogat. Követői között pedig belépőjegyeket is sorsol majd. A karaktert színész segítségével keltették életre a szervezők.

Címlapkép forrása: Műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.