Detailed search

Itt a nemzetközi műkereskedelem legfontosabb számsora, a The Art Market 2021

Az Art Basel és az UBS idén is közös tanulmányt publikált a művészeti piac 2020-as eredményeiről. A következőkben számszerűsítve mutatjuk a különböző kutatási eredmények legfontosabb mutatóit – a műtárgy.com összefoglalója.

Globális piac

  • A műtárgyak globális eladása a becslések szerint 50,1 milliárd amerikai dollárt hozott 2020-ban, ami 22%-os csökkenés 2019-hez képest és 27%-os csökkenés 2018-hoz képest.
  • A művészeti tárgyak és régiségek online eladása rekordmennyiségű 12,4 milliárd amerikai dollárt hozott, amely érték a 2019-es év értékének duplája, és a teljes művészeti piac értékének 25%-át tette ki.
  • Annak ellenére, hogy a világ három legnagyobb művészeti központjában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kínában esett az eladások száma, továbbra is nagy szerepet vállaltak a gazdasági folyamatokban, hiszen a globális eladások értékének 82%-át hozták. Az Egyesült Államok megtartotta vezető pozícióját 42%-os részesedéssel, míg mind Kína, mind az Egyesült Királyság egyenként 20%-os részesedést hoztak.
  • Az amerikai piacon az eladások 2020-ban 21,3 milliárd amerikai dollárt értek el, ami 24%-os esés, de 76%-kal 2009-es legutóbbi nagy visszaesésük bevétele fölött maradtak.
  • Kína eladásai 10,0 milliárd amerikai dollárra (12%-kal) csökkentek 2020-ban. Ez a harmadik év, hogy a kínai eladások értéke csökken, de ez egy kevésbé súlyos csökkenés, mint amit más nagy társai értek el.
  • Az Egyesült Királyság piacán az eladások 2020-ban 22%-kal 9,9 milliárd amerikai dollárra estek, ami az elmúlt évtized legalacsonyabb bevétele, de még mindig 10%-kal 2009-es legutóbbi nagy visszaesésük bevétele fölött maradtak.

Műkereskedelem

  • A COVID-19-krízis negatívan érintette az összesített kereskedői eladásokat is. Az értékek 2020-ban 20%-kal csökkentek becslések szerint 29,3 milliárd dollárra, azt követően, hogy 2019-ben elhanyagolható mértékben, 2%-kal nőttek az eladások.
  • Az, hogy csökkenteni tudták a legnagyobb üzemeltetési költségeket néhány kereskedő számára lehetővé tette, hogy megtartsák jövedelmezőségüket 2020-ban. A kereskedők 28%-a jövedelmezőbb volt, mint 2019-ben és a kereskedők 18%-a egy stabil szintet tudott fenntartani a nettó nyereségből.
  • 2020-ben a kereskedők fő prioritásai feltűnően megváltoztak, hiszen a már meglévő ügyfelekre, illetve az online vásárokra koncentráltak, és igyekeztek módot találni arra, hogy csökkentsék költségeiket. Ami a 2021-es évre való előretekintést illeti, prioritásaik előreláthatóan az ügyfelekkel való kapcsolat, az online vásárok és a művészeti kiállítások lesznek.
  • A műkereskedők többsége (58%) 2021-re növekedést jelez előre az eladásokat illetően, 27%-uk azt jósolta, hogy meg fognak rekedni az eladások, míg 15%-uk azt várja, hogy tovább fognak esni az eladások.
  • A műkereskedők ügyfélköre 2020 során jelentősen csökkent, átlagosan 55 egyéni ügyfelük volt, ami csökkent ahhoz képest, hogy 2019-ben 64 egyéni ügyfelük volt.

Árverések

  • A műtárgyak nyilvános aukciói (leszámítva a zártkörű aukciós házak vásárait) 17,6 milliárd amerikai dollárt hoztak 2020-ban, ami 30%-os esés volt a 2019-es értékekhez képest.
  • A magáneladások „private sales” 2020-ban visszafogott becslések szerint 3,2 milliárd amerikai dollárnál is többet hoztak (ezek szerint 2019-hez képest 36%-os emelkedés figyelhető meg). Az aukciós társaságok által vezetett mind magán-, mind nyilvános teljes eladásokat illetően azt becsülték, hogy 20,8 milliárd amerikai dollárt hoztak.
  • Kína, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, a világ három legnagyobb aukciós piaci csomópontja a nyilvános aukciós eladások értékének összesen 81%-át hozta. Kína átvette az Egyesült Államoktól a legnagyobb piac címét, 36%-os részesedéssel, míg az Egyesült Államok 29%-ot, az Egyesült Királyság pedig 16%-ot hozott.
  • 2020-ban a legnagyobb szektor a nyilvános aukciós piacot illetően a háború utáni és a kortárs művészet volt (55%), ami a modern művészettel együtt az eladások értékének kicsivel több, mint 81%-át képezte. Az impresszionista és posztimpresszionista szektorokban, ami 30 évvel ezelőtt a domináns kategória volt, az értékek mind közül a legnagyobb mértékben csökkentek évről évre, így az eladások több, mint 50%-kal csökkentek.

Művészeti kiállítások, vásárok

  • A 2020-ra tervezett 365 világméretű művészeti vásárból 61%-ot töröltek, 37%-ot tartottak meg élőben, a fennmaradó 2%-ot pedig egy hibrid, alternatív esemény formájában tartották meg.
  • Egy 138 művészeti vásár körében végzett felmérés kimutatta, hogy 2020-ban a legtöbben közülük (62%) online nézhető szobát (OVR), vagy digitális verziót hoztak létre vásárukról.
  • 2020-ban drasztikusan csökkent a művészeti kiállítások eladásainak élő eseményekből befolyt bevétele, hiszen a kereskedők teljes eladásainak csak 13%-át tette ki, egy további 9%-os rész pedig online nézhető szobákon keresztül tartott művészeti kiállításokból származott.
  • Annak ellenére, hogy az eltörölt események száma magas volt, a felmérésben részvevő magas nettó jövedelmű gyűjtők (HNWI) 41%-a jelezte, hogy vásároltak művészi vásárokon 2020-ban, 45%-uk pedig művészeti vásárok online néző szobáin keresztül vásároltak.
  • A megkérdezett magas nettó jövedelmű gyűjtők (HNWI) 48%-a jelezte, hogy 2021 első hat hónapjában szívesen mennének művészeti vásárokra, de 64%-uk pedig inkább lokális eseményekre látogatna el. A gyűjtők nagy része (68%) szívesen venne részt egy vásáron 2021 Q3-as részének végére, és több, mint 80%-uk a Q4-ben.

Online eladások

  • Annak ellenére, hogy összesítve a műkereskedelmi eladások jelentősen csökkentek, az összesített online eladások értéke elért egy rekordmennyiségű 12,4 milliárd dollárt, ami értékben megduplázódott 2019-hez képest.
  • Az online eladásokból beérkezett részletek ugyancsak emelkedtek, hiszen 2019-ben a teljes eladások értékének 9%-át tették ki, míg 2020-ban már 25%-át tették ki. Ez az első alkalom volt, hogy a művészeti piacon az online kereskedelem többet hozott, mint az általános műkereskedelem.
  • A műkereskedői szektorban az online eladások része háromszorosára nőtt, hiszen 2020-ban 39% volt, 2019-ben pedig 13%. A kereskedők minden szinten szignifikáns növekedést mutattak eladásaik online komponenseiben, a legnagyobb növekedést azok a kereskedők érték el, akiknek 10 millió amerikai dollárnál is nagyobb áruforgalmuk volt (47%).
  • A művészeti aukciós szektorban 2020-ban az eladott javak 22%-a kizárólag online eladás keretei belül került eladásra, ami a 2019-es adat kétszerese volt. Az 1 millió dollárnál többet érő művek a kizárólag online értékek 6%-át tették ki, amellett, hogy az offline eladások 58%-át hozták.
  • A magas nettó jövedelmű gyűjtők (HNWI) 90%-a látogatott meg művészeti vásárt vagy galériát 2020-ban, és 72%-uk gondolta úgy, hogy fontos és szükséges, hogy a művészeti tárgyakra a kereskedők rakjanak ki árat az online eladási felületeken.

Gyűjtők

  • Az Arts Economics és UBS Investor Watch által megkérdezett 2569 magas nettó jövedelmű gyűjtő tíz különböző piacot illetően jelezte, hogy a COVID-19 világjárvány ellenére aktív részét képezték a művészeti piacnak. A megkérdezettek 66%-a nyilatkozta, hogy a világjárvány következtében növekedett a gyűjtés iránti érdeklődésük. Ebben a 66%-ban az a 32% is megjelenik, akik azt jelezték, hogy érdeklődésük szignifikánsan növekedett.
  • 2020-ban a fiatal felnőtt magas nettó jövedelmű gyűjtők költöttek a legtöbbet, 30%-uk több mint 1 millió amerikai dollárt költött, míg a baby boom nemzedék tagjai közül csak 17% tett így.
  • A korlátozások ellenére a magas nettó jövedelmű gyűjtők 2020-ban különböző utakon vásároltak művészeti tárgyakat, 81%-uk galériából vásárolt, 54%-uk pedig aukción.
  • A magas nettó jövedelmű gyűjtők 57%-a előnyben részesítette, hogy galériából vagy fizikai alapon vásároljanak, míg 29%-uk online, 14%-uk pedig telefon vagy e-mail útján szertetett vásárolni.
  • A magas nettó jövedelmű gyűjtők 46%-a csak olyan galériákra koncentrált, ahonnan már korábban vásárolt, egy további harmad azonban azzal együtt, hogy továbbra is ismert galériáktól vásárolt szívesen, arra is nyitott volt, hogy új galériákkal is dolgozzanak. A gyűjtők 41%-a kizárólag olyan művészek munkáit vásárolta meg, akiknek a munkái közül már korábban vásárolt.

Gazdasági hatás

  • A becslések szerint körülbelül 305.250 vállalkozás működött globálisan a műkereskedelmi piacon 2020-ban, ezzel 2,9 millió embert foglalkoztattak közvetlenül.
  • Világszerte több mint 2,6 millió embert foglalkoztattak galériákban és a kereskedői szektorban 2020-ban.
  • Becslések szerint 14.250 vállalkozás működött az aukciós piacon, ebbe a számba beleértve mind az online, mind az offline tevékenységű cégeket. Ebben a szektorban a foglalkoztatottság évről évre 2%-kal csökkent, szignifikáns csökkenéseket mutatva néhány magas szintű aukciós házban is.
  • A globális művészeti kereskedelem körülbelül 16,6 milliárd dollárt költött különböző külső szolgáltatásokra, amik kapcsolódtak üzleteikhez. Ez a szám évről évre 16%-os csökkenést mutat.
  • A költségeinek legnagyobb részét korábban a művészeti kiállításokra költött összegek tették ki (24% 2019-ben), azonban ez az arány 2020-ban 10%-ra esett. A kereskedők és az aukciós házak több forrásukat az IT felé fordították, hogy felgyorsítsák digitális átalakulásukat. Évről évre 80%-kal többet költöttek az informatikai fejlesztésekre, és mára 3,5 milliárd amerikai dollárt költenek ezekre a fejlesztésekre, ami a költségeik leghangsúlyosabb része.

forrás: https://www.artbasel.com/about/initiatives/the-art-market

szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.