Detailed search

Itt a világ 10 leghíresebb festménye – Te hányat ismersz közülük?

Sokféleképpen lehetne mérni, melyek a világ leghíresebb festményei, egy járható út lenne azt megnézni például, hogy hányan láttak egy-egy festményt egy múzeumban, de valóban lefedi a látogatószám az alkotások valódi hírnevét? Az alábbi cikkben azok alapján rangsorolta a CNN a világ leghíresebb festményeit, hogy hány Google-keresés érkezett rájuk az elmúlt 5 évben.

10.-6.

10. Ádám teremtése

Az Ádám teremtése Michelangelo Buonarroti 1509–1510-ben készült, 280×570 centiméteres freskója, a vatikáni Sixtus-kápolna mennyezeti freskóciklusának részlete, az itáliai érett reneszánsz festészet kiemelkedő alkotása. Sokan nem tudják, de a Sixtus-kápolna feskóit évszázadokon keresztül csak homályosan lehetett látni a gyertyafüst és egyéb szennyeződések miatt. A hosszú időszakot felölelő tisztítás 1989-ben fejeződött, és akkor lehetett igazán látni, milyen vibráló színeket használt Michelangelo.

ádám teremtése_getty
Forrás: Getty Images/Lucas Schifres

9. Az udvarhölgyek

Az udvarhölgyek egy 1656-ban készült festmény, melyet Diego Velázquez, a spanyol aranykor egyik legkiemelkedőbb egyénisége alkotott. A festmény jelenleg a madridi Museo del Prado képtárban található.

udvarhölygek_getty
Forrás: Getty Images/Denis Doyle

8. Vénusz születése

Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye az itáliai reneszánsz egyik legismertebb alkotása. A szépség és szerelem római istennőjét ábrázoló kép a klasszikus női szépség „ikonjává” vált.

vénusz születése_getty
Forrás: Getty Images/Christophel Fine Art

7. Leány gyöngy fülbevalóval

A Leány gyöngy fülbevalóval Jan Vermeer van Delft holland festő festménye. A kép 1665 körül készült, jelenleg a hágai Mauritshuisban található. A képet sejtelmessége miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik néha.

lány gyöngy fülbevalóval_getty
Forrás: Getty Images/Michel Porro

6. A csók

A csók Gustav Klimt 1908-ban készített alkotása. Keletkezése Klimt arany-korszakának idejére esik, amikor a művész különösen sok aranyfestéket és valódi laparanyat használt képeihez. Nagy sikere volt, az állam meg is vette. A kép a szerelem oltárképe. A két figura szögletesen kapcsolódik össze.

klimt a csók_getty
Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.