Detailed search

Itt az ötödik Műtárgyak Éjszakája, a nyár legizgalmasabb művészeti fesztiválja

A műtárgy.com június 17. és 19. között rendezi meg a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő programsorozatát, a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivált, amelyen 50 fővárosi helyszínen 100-nál is több program várja az érdeklődőket. A kínálat az eddig megszokottakhoz hasonlóan nagyon színes: a kiállítások és szakmai előadások mellett többek között műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetés és filmvetítés is gazdagítja a programválasztékot.  A széles kínálat garantálja, hogy mindenki talál olyan eseményt, ami a számára különösen érdekes lehet.

Nem csak festészet - A Műtárgyak Éjszakája közelebb hozza a műtárgyak lebilincselő világát a művészetek és a kultúra szerelmeseihez. Izgalmas történetek bontakoznak ki és elevenednek meg a látogatók szemei előtt. Valljuk, hogy a művészet nemcsak a múzeumok falai között rejtőzik, hanem a mindennapok során is körülvesz minket, olyan helyeken is rábukkanhatunk, ahol talán nem is várnánk. Így aztán a festményeken, a szobrokon, a régészeti leleteken, a fotográfiákon, a porcelánokon és a kerámiákon túl többek között a szocializmus hazai tárgykultúráját is felidézzük, megismerkedünk a kék kelmefestés rejtelmeivel, az Unicum ipartörténeti és iparművészeti érdekességeivel, a nemzetközileg elismert kiváló hazai üvegművészek alkotásaival, a népi kézművesség titkaival, sőt még Blaha Lujza, a nemzet csalogánya kalandos életű legyezőjével is.

Izgalmas új helyszínek - Az új helyszínek között szerepel a főváros egyik leghangulatosabb pontja, Gül baba türbéje. Itt nemcsak az épületegyüttesről lesz szó, hanem a titokzatos Gül babáról is, akinek a személyéhez legendák kapcsolódnak. A BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park a régészeti ásatások kulisszatitkaiba, Európa egyik legnagyobb kőtárának kincseibe, a rómaiak mindennapjaiba nyújt betekintést, a pop-up kiállításon pedig élőben is megszemlélhetők azok a műtárgyak, amelyeket a pandémia miatti zárva-tartás idején az intézmény a Kisföldalatti peronjain plakátokon mutatott be. A Fővárosi Nagycirkusz elvarázsolt világa kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvöl. A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gazdag tárgygyűjteménye személyes történeteket őriz. A látogatók itt kortárs alkotók cirkuszművészetre reflektáló munkáival találkozhatnak, és interaktív tárlatvezetéssel járhatják be a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz kiállítást. A Yunus Emre Török Kulturális Intézetben a népi kézművesség kerül a középpontba, a kézműves alkotásokkal berendezett nemezsátor mellett a műhelyek működéséből is ízelítőt kapnak az érdeklődők, megtekinthetik például a kilimszövést. A nemrégiben átadott csúcsmodern Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a restaurálás és a magyar festészet remekei iránt érdeklődőket várja, az intézményben jelenleg többek között Munkácsy Mihály, Czóbel Béla és Szinyei Merse Pál művein dolgoznak a szakemberek. A Kiskép Galériában a kortárs magyar üvegművészet lenyűgöző alkotásaival találkozhatnak a látogatók. A Memento Parkban a politikai propagandáé és a szocializmus tárgykultúrájáé a főszerep, az esemény végén a korszak ikonikus csemegéinek bemutatójára, kóstolására is sor kerül.

Szemtől szemben a művészekkel - A fesztiválon idén is lehetőség nyílik a művészekkel való találkozásra. Megnyitja kapuit a Budakalászi Műteremház, ahol az alkotók mutatják be műtermeiket, majd miniworkshopra, közös alkotásra is sor kerül.  A Fiatal Képzőművészek Stúdiójának székhelyén található négy műteremben fiatal művészek dolgoznak, velük is megismerkedhetnek a résztvevők. Kalmár János DLA Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész eddig még soha nem látott szobrokat mutat meg a műtermében, miközben válaszol az érdeklődők kérdéseire. A kiállítások megtekintése is egészen más élmény, ha jelen van az alkotó. A Budapest Galériában Gálhidy Péter szobrászművész, valamint Molnár Judit Lilla képzőművész, a Deák Erika Galériában Szűcs Attila festőművész, a Molnár Ani Galériában Mayer Éva képzőművész, a MET Galériában Péter Ágnes szobrász, képzőművész, illetve HAász Ágnes grafikusművész, továbbá Krnács Ágota képzőművész kalauzolja a látogatókat. Az ARTE Galériában Bálind István kortárs festőművésszel beszélget Marsó György a Galéria társtulajdonosa, valamint a közönség.

Múzeumok, galériák várják a látogatókat – A Műtárgyak Éjszakája programsorozat résztvevői a jelentős hazai múzeumok és galériák. A már bemutatott helyszíneken túl az Óbudai Múzeum, a Műcsarnok, a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Ráth György-villa, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a TOBE Gallery, a Várfok Galéria, az Einspach Fine Art & Photography, a Virág Judit Galéria és a Kieselbach Galéria is izgalmas programokkal, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket.

Ha ti is alkotnátok – A programsorozaton az eddigi évekhez hasonlóan idén is megtapasztalhatják a résztvevők az alkotás örömét. A Budakalászi Műteremházban a BUMM művészei tartanak miniworkshopot, az általuk létrehozott mintákat betonból készült dúccal lehet papírra, textilre, esetleg otthonról hozott ruhadarabra nyomtatni. A Herendi Porcelánpalotában a porcelánrózsa-formázást és a porcelánfestést is ki lehet próbálni. A Török Kulturális Intézetben nem csak műtárgybemutatón lehet részt venni, hanem kisebb nemeztárgyak készítésére is van lehetőség.

Szakmai előadások, nem csak a szakmának! A programkínálatot színesítik még a változatos témájú szakmai előadások, amelyek között vannak olyanok is, amelyeken online is részt lehet venni, ilyen például Emőd Péter művészeti újságíró a nagy műtárgyhamisítási botrányainak tanulságaival foglalkozó előadása, vagy Vaja László porcelánszakértő porcelán- és kerámiarestaurálással kapcsolatos előadása, amely a műkedvelő közönségnek, a gyűjtőknek és a befektetőknek is hasznos információkkal szolgál. Vaja László műtermét is felkereshetik a háromnapos fesztivál során a résztvevők. A műtárgypiac iránt érdeklődőknek ajánljuk még az elmúlt egy év műtárgypiaci történéseit tárgyaló kerekasztal-beszélgetést Serfőző Krisztina kulturális menedzser vezetésével. A Martos Gábor művészeti író könyvbemutatójához kapcsolódó beszélgetés a nők művészetben és műtárgypiacon betöltött szerepével foglalkozik. Újra hallhatjuk Görbe Márk művészettörténész-szőnyegszakértőt is, aki ezúttal nem a szőnyegekről, hanem a falikárpitművészet legnevesebb darabjairól tart előadást. A magyar üvegművészekről és a kortárs üvegről is hallhatunk egy izgalmas előadást Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi díjas üvegművész, Műemléki restaurátor szakértő jóvoltából.

A bélyeg-, érem- vagy képeslapgyűjtők az Oktogon Filatélia Bt.-t kereshetik fel szaktanácsadásért és értékbecslésért. A kortárs kerámia és a lakberendezés rajongói pedig ne hagyják ki a Fabrika Stúdió eseményét, ahol Bartis Kata alkotásaival ismerkedhetnek meg a Fabrika bútorai között.

A június 18-i filmvetítés helyszíne a Bem Mozi, ahol A mű szerző nélkül című filmet lehet megtekinteni, ami az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életén alapul. 

A programsorozat kreatív kampánya már 3 ízben nyerte el a reklámszakma rangos elismeréseit, köztük egy aranydíjat a Lollipop versenyen. Idén ismét különleges, érzékszerveinket megmozgató kampányra készülnek a szervezők és a VMLY&R reklámügynökség, „Kóstolj bele a művészetbe a Műtárgyak Éjszakáján!” címmel.

A további programokért, valamint a regisztrációért keressék fel a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál honlapját!

A Műtárgyak Éjszakája Főtámogatója az MKB Private Banking

A Műtárgyak Éjszakája Kiemelt támogatói a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Bavarian Classics.

https://www.mutargyakejszakaja.hu/

Műtárgyak Éjszakája, 2021. június 17-19.

Részletes program: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2021

Otthonról nézhető online előadások: https://www.mutargyakejszakaja.hu/online-programok

Jegyvásárlás: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvásárlás

A Műtárgyak Éjszakája fb eseménye: https://www.facebook.com/events/765661910753081

Címlapkép forrása: Ráth villa: Iparművészeti Múzeum – Ráth György-villa


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.