Detailed search

Itt vannak az Y-generációs műgyűjtők

Az úgynevezett Y generáció életvitelét, motivációját, személyiségét számos cikk és kutatás tárgyalja. A közvélekedés szerint a kb. 1985 és 1995 között születettek alapvetően énközpontúak, digitális bennszülöttek, akik szeretnek a maguk feje után menni munkában, magánéletben egyaránt. Az Y-generáció tagjai az élet sok területén másképp viselkednek, mint a szüleik. Adódik a kérdés, hogy hogyan vesznek részt a műtárgypiac tevékenységében. Az Artsy mostani cikkében azt vizsgálta, milyen gyűjtők, és hogyan hatnak a piacra a fiatalok.
r

Itt vannak az Y-generációs műgyűjtők


1. kép: Art Basel 2018. (forrás: műtárgy.com)

A U. S. Trust felmérése szerint az Y-generáció, amelyre eddig nem kifejezetten volt jellemző a gyűjtés, mostanra kezd megállapodni, anyagi biztonságot szerezni és ezzel párhuzamosan műtárgy-kollekciókat építeni. A kapitalizmusban edződött nemzedék úgy tűnik, anyagi megfontolások alapján is gyűjt. A felmérésből kiderül, hogy az Y-generáció (Millenials), olyan gazdasági eszközként tekint a művészetre, ami a siker és a jómód fokjelzője is egyben. A műtárgyra biztonságos befektetésként tekintenek a változó gazdasági helyzetben. Fontos motiváció a számukra, hogy részesei lehetnek a művészeti életnek. Természetes számukra az a gondolat is, hogy a profit reményében megválnak az adott műalkotástól.

Itt vannak az Y-generációs műgyűjtők


2. kép: A műgyűjtéshez vezető okok (forrás: Artsy, U. S. Trust)
Az, hogy később eladják a tárgyat 3x valószínűbb az Y generáció esetében, mint az 1940-1960 körül születetteknél (Boomers). Úgy tűnik viszont, hogy továbbra is fontos szerepet tölt be az esztétikai tényező, az anyagias szempontú gyűjtés pedig egy reakció a piac jelenlegi struktúrájára, hiszen még egy fiatal, feltörekvő művész munkájának megvásárlása is leleményességet kíván.

Itt vannak az Y-generációs műgyűjtők


3. kép: Akik tervezik, hogy eladnak (forrás: Artsy, U. S. Trust)

Némiképp ellentmond az előző gondolatoknak, hogy az Y generáció tagjai a műtárgy-befektetés szociális hatásaira is kíváncsiak, illetve ezt is figyelembe veszik a vásárlás során. Előszeretettel vásárolnak például fiatal művészektől, akiknek a pályáját segíti az, ha egy-egy nívós gyűjteményben is szerepel munkájuk.

Itt vannak az Y-generációs műgyűjtők


4. kép: Az online műtárgyvásárlás alakulása az elmúlt évben (forrás: Artsy, U. S. Trust)

Ahogyan az a technikai bennszülöttektől várható, az Y generáció tagjai szívesen vesznek műtárgyakat online. A kutatás kimutatta, hogy az elmúlt egy évben 43 százalékkal nőtt meg az online vásárlások aránya a műtárgypiacon. A technológia és a művészet a fiatalok kezében eszköz arra, hogy a saját márkájukat építsék, elsősorban a digitális világ keretei között, a közösségi média birodalmában. Az Instagramnak köszönhetően sokkal inkább nyilvánosságra kerül, hogy ki mit gyűjt és mit birtokol. Ez talán előnyökkel is járhat a piac számára, azonban félő, hogy előidéz egy csordaszellemet a gyűjtésben.

Hogy hogyan befolyásolhatják az Y generációs gyűjtők a piacot? El kell felejteni például azt a szemléletmódot, hogy a gyűjtők nem eladók, nem válnak meg a gyűjteményük egyes darabjaitól. A kereskedőknek fel kell készülniük erre. A fiatal gyűjtő-nemzedék tagjait kevésbé lepi meg, ha egy alkotó származása, nemi identitása, életútja eltér a megszokottól, kevésbé az érdekes személyes történetet keresik, így megint előtérbe kerülhet a műtárgy esztétikai minősége. A galériáktól, aukciós házaktól azt várják, hogy magabiztosan mozogjanak a virtuális világban, áthidalva ezzel a földrajzi távolságokat is (élőben közvetített megnyitók, aukciók). Az Y generáció alapvetően vizuális nemzedék, rengeteg képet, gifet, animációt és mémeket fogyaszt, viszont ahhoz, hogy tagjai közül nagy gyűjtők kerülhessenek ki, le kell kissé lassulnia és megtanulni csak nézni/látni.

Forrás: Artsy

szerző: Műtárgy.com
Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.