Detailed search

Jó évet zár a hazai aukciós műkereskedelem - Itt a legdrágább műtárgyak listája

A nemzetközi aukciós piac pozitív trendjei 2018-ban idehaza is érvényesültek, a forgalom stabilizálódott, az árszínvonal emelkedett a műtárgy.com összefoglalója szerint.


Pozitív irányú, óvatos mozgások jellemezték idén a hazai aukciós műkereskedelmet. Folytatódott a kínálat sokszínűbbé válása és szakosodása; miközben a piacot továbbra is a festmények uralják, a korábbinál nagyobb számban voltak grafikai, poszter- és fotóárverések is. A festmények között a korábbinál nagyobb szerephez jutottak a kortárs munkák, egyrészt a nagy árverőházaknak a művészeti korokat tekintve vegyes kínálatában, másrészt ugyanezen házak külön kortárs árverésein, illetve az erre a szektorra specializálódott aukciósházaknál. Utóbbiak közül kettő, a Contempo Art Auctions és a Dobossy Aukciósház még csak rövid múltra tekinthet vissza, de máris figyelemre méltó kínálattal jelentkezik a piacon. Míg néhány éve komoly vita kísérte a kortársak aukciós felbukkanását, ma már sokkal inkább elfogadott, hogy növekvő számban és arányban jelennek meg a másodlagos értékesítés csatornáiban is. Külföldi kortárs művészek munkái ugyanakkor továbbra is csak elenyésző számban szerepelnek a kínálatban, sőt a Biksady Galéria bezárásával a helyzet ebben a tekintetben romlott. 2018-ban új szereplő is megjelent a piacon: a Bodó Galéria és Aukciósház, ami egy hagyatéki árverést követően decemberben tartotta első nagyobb aukcióját.

Jó évet zár a hazai aukciós műkereskedelem - Itt a legdrágább műtárgyak listája

Az év legdrágább festménye Rippl-Rónai József: Cyniák fehér vázában című, 170 millió forintért elkelt munkája


Az idei év talán legfontosabb jelensége az őrségváltás a legmagasabb áron értékesíthető művészek elit csoportjában: míg korábban egyértelműen Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar és Gulácsy Lajos munkáiért fizették a legtöbbet, ma már a modern magyar festészet olyan kiemelkedő alkotóiért, így Rippl-Rónai Józsefért, Perlrott Csaba Vilmosért, Vaszary Jánosért, Czigány Dezsőért, Tihanyi Lajosért, akiknek munkássága nemzetközi szinten is komoly figyelmet kelt. Egyfajta "igazságszolgáltatásnak" is tekinthető, hogy az utóbbi felsorolásban az első három helyen említett mester árai idén végre átlépték a százmilliós küszöböt, - Tihanyinak ez már 2016-ban és 2017-ben is sikerült - az a tény ugyanakkor, hogy mindhárman egyik napról a másikra megkétszerezték eddigi csúcsáraikat - miközben folyamatosan jelentős művekkel vannak jelen a kínálatban - arra utal, hogy ennek az egyébként igen örvendetes árfejlődésnek a műtárgypiacon kívüli okai is lehetnek. Ezek az árak megkönnyítik azt a munkát, ami az említett művészek és hasonló kvalitású kortársaik műveinek "hazacsábítására" irányul.

Jó évet zár a hazai aukciós műkereskedelem - Itt a legdrágább műtárgyak listája

Perlrott Csaba Vilmos: Önarckép szoborral című, 140 millió forintért elkelt alkotásával robbant be a legdrágább magyar festők közé


Ebből az utóbbi szempontból (is) igen nagy jelentősége van annak is, hogy a külföldön élő és alkotó kortárs művészek itthoni árai is közelednek ugyanezen művészek nemzetközi áraihoz. Míg Reigl Juditnak az év elején még 28 millió forint volt a legjobb itthoni ára - és az is már tíz éve született -, idén két festményéért már 65, illetve 60 millió forintot adtak, ami a külföldön lévő Reigl-képek tulajdonosainak figyelmét is felkeltheti.

Jó évet zár a hazai aukciós műkereskedelem - Itt a legdrágább műtárgyak listája

Reigl Judit: A semmi szétzúzása című műve 65 millió forintért kelt el - a legmagasabb összegért, amit élő művész munkájáért Magyarországon adtak


Jó jel, hogy az árveréseken nagyon sok az új arc, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kereslet élénk maradjon, ugyanakkor, átmenetileg legalábbis, nehezebben kiszámíthatóvá teszi a piaci mozgásokat. Annyi bizonyos, hogy az új vásárlói réteg a korábbiaknál nagyobb figyelemmel fordul a kortársak felé - erre a legnagyobb házak is reagáltak, vagy kínálatuk bővítésével, vagy, mint ahogy a BÁV tette, önálló kortárs árverés szervezésével és ez az új közönség jelenti a fő esélyt az új kortárs árverőházak számára is. Persze nem minden keresett, ami kortárs, és a keresletet ebben a szektorban különösen nehéz pontosan "belőni". Az például elég jól látszik, hogy növekszik az érdeklődés a 60-as-70-es évek művészete, és ezen belül a Pécsi Műhely alkotói iránt, most azonban - nyilván részben két Műhely-tag közelmúltbeli elhunyta okán is - műveik olyan mennyiségben jelentek meg a piacon, hogy azt a kereslet még nem tudta felszívni - vagy legalábbis nem az árverőházak által várt áron. Vannak persze ellenpéldák is - olyan kortárs művészek, akiktől hirtelen nagy mennyiségű mű került a piacra egy-két magángyűjtemény feloszlatása kapcsán, s ezek a bő választék ellenére is jó árakat értek el. A legszembetűnőbb példa ef Zámbó Istváné, akitől, miközben más házak kínálatában is jelen volt, egyedül a BÁV kortárs árverésén 15 tételre lehetett licitálni, s kettő kivételével mind el is kelt, a kikiáltási árnál átlagosan 70%-kal magasabb összegért. Ugyanitt feLugossy László is hét munkájával szerepelt, valamennyi vevőre talált, átlagosan 50%-os árnövekedést produkálva.

Jó évet zár a hazai aukciós műkereskedelem - Itt a legdrágább műtárgyak listája

Ez a váza pipacsokkal 11 millió forinttal lett - holtversenyben - az év legdrágább Zsolnay-kerámiája


A két nagy árverőház, a Virág Judit Galéria és a Kieselbach Galéria szilárdan őrzi vezető helyét, több árverésük forgalma is megközelítette az egymilliárd forintot, s a legdrágább tételek listáján mindössze egyet találunk, ami nem e két ház egyikében talált gazdára.

Lássuk ezek után a 2018-ban elért legmagasabb árakat, előbb összesítve, majd néhány kategóriában külön-külön is:

  • Rippl-Rónai József: Cyniák fehér vázában, 170 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Vaszary János: A pesti Duna-korzó, 140 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Perlrott Csaba Vilmos: Önarckép szoborral, 140 millió forint, Kieselbach Galéria
  • Rippl-Rónai József: Pihenő Fenella, 85 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Kádár Béla: Zenészek, 80 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Reigl Judit: A semmi szétzúzása, 65 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Rippl-Rónai József: Kékruhás lány virágos kalapban, 63 millió forint, BÁV
  • Bortnyik Sándor: Vörös palack, 60 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Reigl Judit: Robbanás, 60 millió forint, Kieselbach Galéria
  • Perlrott Csaba Vilmos: Őszi utca Nagybányán, 52 millió forint, Virág Judit Galéria


Élő művészek alkotásai:

  • Reigl Judit: A semmi szétzúzása, 65 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Reigl Judit: Robbanás, 60 millió forint, Kieselbach Galéria
  • Lakner László: Kötél, 9,0 millió forint, Blitz Galéria
  • Luigi Rocca: NY, Washington Square, 5,5 millió forint, Blitz Galéria
  • Fajó János* : Fehér vonalak vörös alapon, 4,8 millió forint, Dobossy Aukciósház
  • Maurer Dóra: Quod-libet-sor 15. Park, 4,0 millió forint, Dobossy Aukciósház
  • feLugossy László: Dojó néni, 3,8 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Bak Imre: Képzelet fényei, 3,6 millió forint, Virág Judit Galéria


*A statisztikák a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az év során elhunyt művészek alkotásait is figyelembe veszik

Szobrok:

  • Ferdinand Preiss: Diana, 14 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Kisfaludi Stróbl Zsigmond, 8,5 millió forint, Virág Judit Galéria


Zsolnay kerámiák:

  • Női fej-szobor, Hold formába zárva, 11,0 millió forint, Virág Judit Galéria
  • Váza pipacsokkal, 11,0 millió forint, Virág Judit Galéria


Ékszerek:

  • Platina art deco karkötő 7 nagyobb és 315 apró briliánssal, 24 millió forint, BÁV
  • Egy-egy 4,24, illetve 0,74 karátos brillel és további 19 kisebb briliánssal ékített fehérarany nyakék, 14 millió forint, BÁV


Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.