Detailed search

Karakteres műtárgyak az otthonodba – Értékes és időtálló darabokra lehet licitálni

A lakberendezési magazinokat lapozgatva, illetve az internetes, hasonló tematikájú oldalakon böngészve is jól látszik, hogy ma már nem feltétlenül a szigorú minimalista stílus hódít az otthonok tervezésekor, berendezésekor. A sokszor személyes jelentéssel bíró, karakteres tárgyak is hangsúlyos szerephez jutnak, barátságossá, élettel telivé és vidámmá varázsolják az enteriőröket.

Elég a nippek reneszánszára gondolni: a hol bájos, hol humoros figurák üde színfoltjai a szobának. Persze korántsem túlzsúfolásról van szó, ha nagyon sok a dísztárgy, inkább gyengítik, mintsem erősítik egymás hatását. Éppen ezért a tökéletes kiegészítő megtalálása gyakran nem kis utánajárást igényel. Nemcsak az számít, hogy passzoljon az adott helyiségbe, de az is alapvető követelmény, hogy legyen időtálló, minőségi darab, amire jólesik rápillantani. Hogy ezek a kívánalmak mind teljesüljenek, érdemes lehet a műtárgypiacon is körülnézni. Az aukciók kínálatában nincs hiány egyedi, stílusos objektumokban, amelyek akár évtizedekre a lakás ékei lehetnek és a családi kincsek gyűjteményét is gazdagíthatják. Válogatásunkban olyan műtárgyakat mutatunk, amik biztosan nem maradnak észrevétlenek sehol, és egy közelgő online árverésen meg is vásárolhatók.

Gorka Géza a modern magyar kerámiaművészet úttörő jelentőségű nagy triászának oszlopos tagja, alkotásai összetéveszthetetlenek, erősségük a jól eltalált formákon túl a különleges színű és felületű mázakban rejlik, amelyeknek Gorka a mestere volt. Az 1930 körül készült figurális kaktuszkaspó sárga, repesztett mázzal festett, szinte már látjuk is, hogy milyen nagyszerűen harmonizál a belehelyezett kis pozsgással.


Gorka Géza, Figurális kaktuszkaspó, 1930 körül. Fotó: https://www.mutargy.com/porcelan-keramia/gorka-geza-figuralis-kaktuszkaspo

Az apró részletekben rejlő humor a legvisszafogottabban berendezett terekbe is vidámságot csempész. Egy-egy kisebb, nem hivalkodó, mégis jellegzetes tárgy minden helyiségben oldja a hangulatot. A színben passzoló porcelán- vagy kerámiafigurák például kedves kiegészítői a lakásnak. Bár a Josef Hoffmann-tanítvány bécsi művész, a sokoldalú Walter Bosse rézmunkái miatt vált a leginkább ismertté, már-már túláradó kreativitása főként a ’30-as években készült korai kerámiáiban mutatkozik meg. Bosse művei számos múzeumi és privát kollekció megbecsült elemei, a gyűjtőknek, illetve a frappáns apróságok kedvelőinek valódi csemege a most eladásra kínált 12 cm-es nyuszi.


Walter Bosse, Nyuszi, 1930 körül. Fotó: https://www.mutargy.com/porcelan-keramia/walter-bosse-nyuszi

Az árverés ötletes állatfiguráinak sorát gazdagítja Percz János kakast formázó öntött, patinázott bronz kisplasztikája, ami a gyermekrajzok egyszerű, naiv, de kifejező világát idézi. A hazai ötvösművészet és fémművesség megújítójának tartott Percztől egy varjú is szerepel a tételek között, az alkotó munkásságával szimpatizálóknak azt is érdemes megtekinteniük.


Percz János, Kakas. Fotó: https://www.mutargy.com/femtargyak/percz-janos-kakas

A narancs és a türkiz kettősével egyből megragadja a tekintetünket ez az állatmotívumokkal díszített, korongozott kerámia art deco tál. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem félnek a színektől. Ha a két árnyalat valamelyike már megtalálható a szobában, a tál nagyszerűen kiegészíti majd a látványt, ha nem, elég egy színes párnahuzat, amelyen visszaköszön az egyik vagy a másik szín.


Art deco tál, 1930 körül. Fotó: https://www.mutargy.com/porcelan-keramia/art-deco-tal

Egyszerre modern vonalvezetésű, letisztult, mégis játékos az olasz Space Age asztali lámpa, amit sárga műanyagból készült búrája tesz igazán feltűnővé. Bárhová is teszed a szobában, mágnesként vonzza majd a tekinteteket. Az 1970 körül készült lámpa ráadásul nem csupán dísztárgy, hiszen működőképes.


Space Age asztali lámpa, 1970 körül. Fotó: https://www.mutargy.com/egyeb-mutargy/space-age-asztali-lampa

Az árverés egyik legmutatósabb, nem mindennapi darabja kétségkívül ez a különleges art deco asztalközép. Az áttört díszítésű ezüsttálat az ívelt talpon álló, ezüstbe foglalt vaddisznóagyarak tartják, igazán különleges ellentétet képezve a fenti rész légies finomságával. Az izgalmas műtárgy rendkívül egyedi megjelenése miatt klasszikus és modern berendezésű otthonban is elképzelhető, mindenhol feltűnést kelt majd, és az is valószínű, hogy idővel értékes családi ereklyévé válik.


Art deco asztalközép, 1930 körül. Fotó: https://www.mutargy.com/femtargyak/art-deco-asztalkozep-2

Az 1857-ben Karlovy Varyban alapított cseh Moser cég megkerülhetetlen a minőségi üvegtárgyak rajongóinak. Kézzel készült termékeinek számos gyűjtője akad világszerte.  Az aukción háromdarabos piperekészletre licitálhatnak az érdeklődők. A fúvott, lapokra csiszolt aquazöld üvegből álló parfümösüvegek dísztárgyakként jól mutatnak a toalettasztalon és a vitrinben is.


3 darabos Moser piperekészlet, 1936. Fotó: https://www.mutargy.com/uvegtargyak/3-darabos-moser-piperekeszlet

A lakberendezésben uralkodó trend jelenleg, hogy az egyes stílusok, a régi és az új bútorok és kiegészítők, a színek, a minták, az anyagok, a fényes és a matt felületek bátran keverhetők egymással, a lényeg, hogy otthonos és ízléses legyen az összhatás. Ez szerencsére meglehetősen szabad kezet ad a tulajdonosoknak az enteriőrök kialakításakor. Egy-egy helyiség hangulatának módosítása a textíliák és a kiegészítők cseréjével, frissítésével könnyűszerrel elérhető. Már egyetlen jól kiválasztott, stílusos műtárgy képes átformálni a környezetét, így mindenképp érdemes kísérletezni. A BÁV Aukciósház és Galéria aukcióján számos további figyelemreméltó tétel szerepel, amelyek itt érhetők el.

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép forrása: https://www.mutargy.com/egyeb-mutargy/space-age-asztali-lampa

More news
Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

2021-10-14
A Liget Budapest Projekt 2021. október 9-én közzétette a Nemzeti Galéria új épületének látványtervét. Az épületet a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervezte. Ezen a napon az Art Market Budapest helyszínén, a műtárgy.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.