Detailed search

Kassák Múzeum otthonról! - kiállítási katalógusok és kötetek online

Múzeumunk zárva tart, és kiállításaink egyelőre nem látogathatóak, ám a karantén idejére online formában ingyenesen elérhetővé tettük a Kassák Múzeum kiadványait. Kiállítási katalógusainkat és köteteinket az alábbi linkekre kattintva olvashatják.

A Kassák Múzeum 1976 és 2010 között megjelent, Csaplár Ferenc és Andrási Gábor korábbi múzeumigazgatók által szerkesztett kiadványai ingyenesen böngészhetők az Arcanum Hungaricana online könyvtárában. Itt olvashatók Kassák avantgárd köteteinek facsimile kiadásai, a múzeumi kiállítások katalógusai, valamint a Magyar Nemzeti Galériában 1987-ben megrendezett Kassák-életműkiállítás nagyszabású katalógusa is.

A Kassák Múzeum új állandó kiállítása 2011-ben nyílt meg Kassák! címmel. A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A kiállításhoz gazdagon illusztrált vezető füzet is készült, Lepsényi Imre tervezésében. A kiállításban látható, Kassák szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerét és szépirodalmi munkásságát szemléltető ábrák most otthonról is böngészhetők. A kiállítás katalógusa Andrási Gábor, K. Horváth Zsolt, Sasvári Edit és Standeisky Éva tanulmányaival itt elérhető.

Sasvári Edit és Zólyom Franciska a Collegium Hungaricum Berlin közreműködésével 2011-ben a Berlinische Galerie-ben rendezett időszaki kiállítást Kassák Lajos 1920-as évekbeli munkásságáról, Az avantgárd nagykövete (Botschafter der Avantgarde) címmel. A kiállítás német nyelvű katalógusában Forgács Éva tanulmánya Kassák nemzetközi kapcsolatait, Cserba Júlia tanulmánya pedig Pán Imre munkásságát és különleges avantgárd műgyűjteményét mutatja be. 
 

2012-ben jelent meg a Kölcsönös hatások körei című katalógusunk a zágrábi Marinko Sudac-gyűjtemény és az Avantgárdkutató Intézet együttműködésével. A közel húszezer műalkotást és dokumentumot tartalmazó Marinko Sudac-gyűjtemény a régió legnagyobb és egyben legteljesebb avantgárd magángyűjteménye. A Kassák Múzeumban azonos címen bemutatott kiállítás és a katalógus fókuszában Kassák Lajos MA-köre és a Ljubomir Micić nevéhez kötődő Zenitista mozgalom húszas évekbeli kapcsolata áll.

Jelzés a világba – Háború ∩ avantgárd ∩ Kassák című kötetünk a 2015-ben megrendezett kiállításunkhoz kapcsolódik, melynek témája Kassák első avantgárd folyóirata, A Tett volt. A kiadványban Balázs Eszter, Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál tanulmányai a korszakban egyedülálló antimilitarista lap művészeti, történeti és politikai kontextusait mutatják be. A tárlatból virtuális kiállítást készítettünk, amelyből kiderül, hogyan került ugyanabba a lapszámba egy afrikai maszk, egy háborús vers és egy antimilitarista kiáltvány.

Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján című kiállításunk katalógusa a Természetbarátok Turista Egyesülete és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban. A címként választott „zrí” kifejezés egy olyan közösségi gyakorlatot fed, melynek kapcsán a munkáskultúrán belül jelentkező identitásváltozatok és a hozzájuk kapcsolódó eltérő elképzelések vitatkoztak egymással.

2017-ben a Kassák Múzeum, a Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár és a budapesti Goethe Intézet együttműködésében valósult meg a két éve elhunyt drezdai absztrakt képzőművész, Karl-Heinz Adler kiállítása, valamint egy magyar és német nyelvű katalógus, Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció címmel. A kiállítás Adler munkásságán keresztül azt a kérdést dolgozta fel, hogy a  szocializmus évtizedeiben tiltott absztrakciónak milyen érvényesülési lehetőségei voltak és milyen pályát tudtak az absztrakt művészek befutni.
 

Egyik legfrissebb kötetünk, a Művészet akcióban Kassák Lajos avantgárd folyóiratait mutatja be. A tanulmányokat a Kassák Múzeum avantgárd kutatócsoportjának tagjai írták és Kassák első folyóiratait bemutató kiállításaink designere, Rudas Klára képzőművész munkái illusztrálják. A kötetből megismerhetők a magyar avantgárd mozgalom legfontosabb lapjai: A Tett, a Ma, a 2x2 és a Dokumentum, amelyeket Kassák 1915 és 1927 között szerkesztett Budapesten és Bécsben.

További olvasnivaló: Kassák Lajos teljes írói és költői életműve megtalálható a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájának adatbázisában. Kassák versei és regényei online, akár e-book formátumban is elérhetők. Kassák Lajos legismertebb verse, A ló meghal a madarak kirepülnek Kassák költővé válásának kalandos történetét dolgozza fel: a fiatal alkotó 1909 tavaszán pénz nélkül, gyalog indult el Budapestről Párizsba. A Kassák Múzeum munkatársai által készített weboldal Kassák csavargásának történetét dolgozza fel, beépítve Kassák levelezését, visszaemlékezéseit és önéletrajzi regényét is. Ajánljuk mindenkinek, aki szeretne elmélyedni Kassák életében és művészetében, különösen azoknak, akik az önkéntes vagy kénysz erű karantén miatt most nem kelhetnek útra.

Forrás: Kassák Múzeum

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.