Detailed search

Kassák Múzeum otthonról! - kiállítási katalógusok és kötetek online

Múzeumunk zárva tart, és kiállításaink egyelőre nem látogathatóak, ám a karantén idejére online formában ingyenesen elérhetővé tettük a Kassák Múzeum kiadványait. Kiállítási katalógusainkat és köteteinket az alábbi linkekre kattintva olvashatják.

A Kassák Múzeum 1976 és 2010 között megjelent, Csaplár Ferenc és Andrási Gábor korábbi múzeumigazgatók által szerkesztett kiadványai ingyenesen böngészhetők az Arcanum Hungaricana online könyvtárában. Itt olvashatók Kassák avantgárd köteteinek facsimile kiadásai, a múzeumi kiállítások katalógusai, valamint a Magyar Nemzeti Galériában 1987-ben megrendezett Kassák-életműkiállítás nagyszabású katalógusa is.

A Kassák Múzeum új állandó kiállítása 2011-ben nyílt meg Kassák! címmel. A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A kiállításhoz gazdagon illusztrált vezető füzet is készült, Lepsényi Imre tervezésében. A kiállításban látható, Kassák szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerét és szépirodalmi munkásságát szemléltető ábrák most otthonról is böngészhetők. A kiállítás katalógusa Andrási Gábor, K. Horváth Zsolt, Sasvári Edit és Standeisky Éva tanulmányaival itt elérhető.

Sasvári Edit és Zólyom Franciska a Collegium Hungaricum Berlin közreműködésével 2011-ben a Berlinische Galerie-ben rendezett időszaki kiállítást Kassák Lajos 1920-as évekbeli munkásságáról, Az avantgárd nagykövete (Botschafter der Avantgarde) címmel. A kiállítás német nyelvű katalógusában Forgács Éva tanulmánya Kassák nemzetközi kapcsolatait, Cserba Júlia tanulmánya pedig Pán Imre munkásságát és különleges avantgárd műgyűjteményét mutatja be. 
 

2012-ben jelent meg a Kölcsönös hatások körei című katalógusunk a zágrábi Marinko Sudac-gyűjtemény és az Avantgárdkutató Intézet együttműködésével. A közel húszezer műalkotást és dokumentumot tartalmazó Marinko Sudac-gyűjtemény a régió legnagyobb és egyben legteljesebb avantgárd magángyűjteménye. A Kassák Múzeumban azonos címen bemutatott kiállítás és a katalógus fókuszában Kassák Lajos MA-köre és a Ljubomir Micić nevéhez kötődő Zenitista mozgalom húszas évekbeli kapcsolata áll.

Jelzés a világba – Háború ∩ avantgárd ∩ Kassák című kötetünk a 2015-ben megrendezett kiállításunkhoz kapcsolódik, melynek témája Kassák első avantgárd folyóirata, A Tett volt. A kiadványban Balázs Eszter, Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál tanulmányai a korszakban egyedülálló antimilitarista lap művészeti, történeti és politikai kontextusait mutatják be. A tárlatból virtuális kiállítást készítettünk, amelyből kiderül, hogyan került ugyanabba a lapszámba egy afrikai maszk, egy háborús vers és egy antimilitarista kiáltvány.

Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján című kiállításunk katalógusa a Természetbarátok Turista Egyesülete és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban. A címként választott „zrí” kifejezés egy olyan közösségi gyakorlatot fed, melynek kapcsán a munkáskultúrán belül jelentkező identitásváltozatok és a hozzájuk kapcsolódó eltérő elképzelések vitatkoztak egymással.

2017-ben a Kassák Múzeum, a Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár és a budapesti Goethe Intézet együttműködésében valósult meg a két éve elhunyt drezdai absztrakt képzőművész, Karl-Heinz Adler kiállítása, valamint egy magyar és német nyelvű katalógus, Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció címmel. A kiállítás Adler munkásságán keresztül azt a kérdést dolgozta fel, hogy a  szocializmus évtizedeiben tiltott absztrakciónak milyen érvényesülési lehetőségei voltak és milyen pályát tudtak az absztrakt művészek befutni.
 

Egyik legfrissebb kötetünk, a Művészet akcióban Kassák Lajos avantgárd folyóiratait mutatja be. A tanulmányokat a Kassák Múzeum avantgárd kutatócsoportjának tagjai írták és Kassák első folyóiratait bemutató kiállításaink designere, Rudas Klára képzőművész munkái illusztrálják. A kötetből megismerhetők a magyar avantgárd mozgalom legfontosabb lapjai: A Tett, a Ma, a 2x2 és a Dokumentum, amelyeket Kassák 1915 és 1927 között szerkesztett Budapesten és Bécsben.

További olvasnivaló: Kassák Lajos teljes írói és költői életműve megtalálható a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájának adatbázisában. Kassák versei és regényei online, akár e-book formátumban is elérhetők. Kassák Lajos legismertebb verse, A ló meghal a madarak kirepülnek Kassák költővé válásának kalandos történetét dolgozza fel: a fiatal alkotó 1909 tavaszán pénz nélkül, gyalog indult el Budapestről Párizsba. A Kassák Múzeum munkatársai által készített weboldal Kassák csavargásának történetét dolgozza fel, beépítve Kassák levelezését, visszaemlékezéseit és önéletrajzi regényét is. Ajánljuk mindenkinek, aki szeretne elmélyedni Kassák életében és művészetében, különösen azoknak, akik az önkéntes vagy kénysz erű karantén miatt most nem kelhetnek útra.

Forrás: Kassák Múzeum

More news
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.