Detailed search

Készül Wes Anderson új filmje a mildenhalli kincsleletről

Nem egyszer játszottak központi szerepet híres festmények az amerikai filmrendező, Wes Anderson filmjeiben. Most a jelek szerint egy másik műtárgyról tervez forgatni, amelyet elásott kincsként tart számon a köztudat. A Benedict Cumberbatch főszereplésével készülő Netflix-film Roald Dahl The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More című könyvén alapul.

             A képzőművészet kiemelkedő jelenléte a Wes Anderson filmekben. Adrien Brody Julian Cadazio szerepében Moses Rosenthaler festményét mutatja be a French Dispatch-ben.
Forrás: Artnet

 

Az 1977-ben megjelent Henry Sugar Dahl hét rövid történetből álló gyűjteménye, köztük egy ritka korai tényirodalmi mű, amely a mildenhalli kincslelet régészeti felfedezésének elképesztő igaz történetét meséli el.

Gordon Butcher és főnöke, Sydney Ford 1942-ben a Suffolk megyei Mildenhall közelében fekvő West Row faluban, egy termőföld felszántása közben találtak rá egy 4. századi római ezüst étkészletből álló halomra. Ford saját tulajdonának tekintette a kincset, aprólékosan megtisztította és kifényesítette a 34 edényt, tálat, tányért és kanalakat. Az étkészletet a saját asztalánál használta annak ellenére, hogy a brit törvények szerint a leletet jelentenie kellett volna a hatóságoknak.

A hatóságok végül azután szereztek tudomást a kincs létezéséről, hogy Ford házának egy régiségekre igen fogékony, sasszemű látogatója észrevette, hogy a kanalak ornamentikája szokatlan. Az elásott kincs visszatartása miatt Ford és Butcher csak töredékét kapta meg annak a megtalálói díjnak, amely egyébként megillette volna őket.

 

A mildenhalli kincslelet részlete
Forrás: Artnet

Ez a felfedezés a mai napig az Egyesült Királyság birtokában lévő valaha talált legértékesebb római kori tárgyak közé tartozik, mind a darabok magas művészi színvonalát, mind a kincs mennyiségét tekintve. A lelet jelenleg a londoni British Museum gyűjteményében található.

A címszereplő Henry Sugar-t Benedict Cumberbatch játssza, és a projekt valószínűleg hármat fog feldolgozni Dahl hét történetéből, amelyek minifilmekként egy nagy egészet fognak alkotni, ugyanazt a koncepciót követve, mint amit Anderson előző filmjében, a French Dispatch-ben láthattunk. Cumberbatch mellett a szereplőgárdában Dev Patel, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Richard Ayoade és Rupert Friend is szerepel. 

 

Forrás: Artnet

Címlapkép: Wes Anderson forgatás közben

More news
Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

2022-05-20
A szezon utolsó napjain is minden műfajban és minden árkategóriában számos izgalmas tétel várja a gyűjtőket és a befektetőket – olvashatjuk a műtárgy.com összefoglalójának második részében.Május 24-28. között igaz
Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

2022-05-20

Nemzetközi szakmai összefogás eredményeként az ENSZ 75. Közgyűlése a 2022-es évet Az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. Hazánkban is kiállítások, szakmai események mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét, feltárva, milyen utat járt be ez a művészeti ág amíg a „magyarországi üvegművesség” 2021-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az egész éves programsorozatot fontos évfordulók keretezik: idén 150 éves az Iparművészeti Múzeum, az amerikai stúdió-üvegművészet indulásának pedig 60. évfordulóját ünnepli az üvegművészeti szakma.

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

2022-05-13

Az aukciósházak tavaszi kínálata igen gazdag, és néhány kalapács alá kerülő mű ára akár a százmillió forintot is elérheti – derül ki a műtárgy.com összefoglalójából.Igen zsúfolt eseménynaptárral készülnek a ha

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.