Detailed search

Kezdődik az aukciós csúcsszezon

A nemzetközi aukciós piacon egyelőre folytatódik a tavalyi év pozitív trendje - a következő egy hónapban eldől, követi-e a hazai piac is a jó példát. A kínálat mindenesetre bíztató - adja hírül a műtárgy.com.

A sort két fiatal, kortársakra szakosodott árverőház, a Contempo Art Auctions és a Dobossy Aukciósház nyitja. Előbbi május 6-án ötödször árverez, a kínálatban ezúttal is a XX. század második felében született művek szerepelnek. A magyar neoavantgárd egyik kiemelkedő alakja, Erdély Miklós művei csak elvétve bukkannak fel aukciókon, ezúttal viszont kalapács alá kerül egy kései papíralapú munkája, a Guruló színház, amire 1,8 millió forinton indul a licit. Az irányzat másik jelentős mestere, Tót Endre 1,6 millión kezdő munkáját témája is különlegessé teszi, az 1965-ös olajkép ugyanis az idén elhunyt pályatársat, Hencze Tamást ábrázolja. Hencze szobor formájában is megjelenik: aluminiumból készült portréjának alkotója Vilt Tibor, a kikiáltási ár 800 ezer forint. Erdély Miklós két nappal később a Dobossy Aukciósháznál is szerepel egy ugyancsak kései munkával, ami itt 1,6 milliós kezdőárat kapott - a második legmagasabbat El Kazovszkij kétmillión kezdő őrangyal-ikrei után. Rajtuk kívül többek között Jovián György, Jovánovics György, Perneczky Géza és Maurer Dóra munkáira is lehet majd licitálni.

A Műgyűjtők Háza május 9-én lép legközelebb színre, a vegyes műfajú kínálatban XX. századi és kortárs festmények és grafikák mellett ezúttal többek között szőnyegek is szerepelnek. A teljes anyag itt tekinthető meg.

Május 12-én az 57. árverésénél tartó debreceni Villás Galéria következik. Itt XIX. századi festmények, Mészöly Géza és Telepy Károly munkái lehetnek az aukció sztárjai - induló áruk 1,8 millió, illetve 950 ezer forint. Az ezüstök, bútorok és kerámiák mellett különlegességnek számít egy régi, 14 karátos arany színházi táska, amihez legkevesebb 1,15 millió forintért lehet hozzájutni.

Kezdődik az aukciós csúcsszezon

 

Czigány Dezső 34 millió forinton induló csendélete a Kieselbach Galéria árverésének sztártétele lehet



A Kieselbach Galéria és Árverőház május 13-i aukciójának vezető tétele Czigány Dezső Csendélet szoborral, virággal és almákkal című olajképe az 1910-es évek első feléből, ami 34 millión kezdve 40-60 millió közötti becsértékkel várja a liciteket. Az utóbbi 30 évben csak negyedszer fordul elő, hogy a mindössze 29 festményt hátrahagyott Galimberti Sándor egyik munkájára nyilvános aukción lehet licitálni. Az 1908-as Kilátás Nagybányára évszázados rejtőzködés után bukkant újra fel és 28 millió forintról indítják; becsértékének felső határát a galéria 80 millió forintban állapította meg. Az árverés további nagybányai slágerképe lehet Ziffer Sándor 22 millióról induló 1908-as olajfestménye. Nem hiányoznak a kínálatból a hazai aukciók állandó kedvelt szereplői, így többek között Koszta, Rippl-Rónai, Vaszary, Czóbel, Kádár, Scheiber és Márffy munkái és ezúttal a megszokottnál gazdagabb lesz a kortárs választék is, amit többek között Lakner László, Váli Dezső és Fehér László neve fémjelez. Figyelemreméltó a fotóanyag is, amiben Martin Munkácsitól Balla Demeterig és Friedmann Endréig már klasszikusnak számító és kortárs mesterek egyaránt szerepelnek. Az árverés anyaga itt nézhető meg.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház egy nappal későbbi árverése sztárjának egy olyan Kádár Béla-festmény ígérkezik, ami még sose volt látható Magyarországon; a Zenészek 1928-ban Amerikában készült és mostanáig ott is maradt, többek között az olajmágnás J. Paul Getty harmadik feleségének tulajdonában. A licit 40 millióról indulhat, a becsérték 80-100 millió forint. Hosszú évtizedek után tér vissza Magyarországra Vaszary János kései virágcsendélete is, ami a művész csaknem tucatnyi más, az árverésen ugyancsak szereplő munkájával a világhírű operaénekes, Ernster Dezső kollekciójában volt és most 24 milló forinton kezdve lesz megszerezhető. A szokás szerint gazdag nagybányai anyagból Boromisza Tibor Nyíres ősszel, és Perlrott-Csaba Vilmos Őszi utca Nagybányán című műve emelkedik ki; mindkettő 20 millió forintról várja a liciteket. Ugyanennyi az induló ára Czigány Dezső 1912 körül készült Fehér csendéletének. A szokásosnál itt is gazdagabb a XXI. századba átnyúló életművű, részben napjainkban is aktív művészek - többek között El Kazovszkij, Nádler István, Deim Pál, Halász Károly, Kismányoky Károly, Maurer Dóra és Fehér László munkáinak választéka. A teljes anyag itt tekinthető meg.

Kezdődik az aukciós csúcsszezon

 

Kádár Béla Zenészek című nagyméretű temperájára 40 millió forintról indulva a Virág Judit Galéria árverésén lehet licitálni



A BÁV tavaszi aukciójának első napján, május 15-én ékszerekre és ezüst műtárgyakra lehet licitálni. A gazdag kínálatból kiemelkedik a XVII. század első feléből származó, aranyból és ezüstből készült, gazdag zománcdíszítésű húsvéti ostyatartó, amely egykor a Habsburg-család tulajdonában volt, s most legkevesebb 10 millió forintért lesz megszerezhető. Nagy licitcsata várható egy 2,4 milliós áron induló, XVIII. század végi augsburgi tűzaranyozott ezüst levesestálért is, ami valaha a Zichy-családé volt. Az ékszerkínálat csúcsdarabjai egy 4 karátos briliánssal ékített gyűrű, illetve egy 4,24 karátos brillel ékített nyakék, mindkettőre 6,5 millió forinton kezdődhet a licit. A második nap kínálatában 16-án festmények, műtárgyak és porcelánok szerepelnek. Boromisza Tibor korai korszakának egyik remeke, az Út a nagybányai kispiacra 26 millióról indul, Paál László Hollandiában született tájképe pedig 18 millióról. Kvalitásos munkák képviselik többek között Czigány Dezső, Patkó Károly, Csók István, Bernáth Aurél, Fényes Adolf és Czimra Gyula munkásságát is. Érdemes odafigyelniük az aukcióra a kortárs gyűjtőknek is, hiszen a tételek között mások mellett Fajó János, Haraszty István, Fehér László, Bukta Imre és Méhes László művei is szerepelnek. A keleti gyűjteményből egy szamurájpáncél, a Zsolnay-anyagból pedig a Klein Ármin által tervezett 140 éves porcelánfajansz dísztányérok lehetnek a slágertételek. A kétnapos árverés teljes anyaga itt és itt található.

Kezdődik az aukciós csúcsszezon

 

A Habsburgok birtokában volt cibórium (ostyatartó) 10 millió forintos kikiáltási árral szerepel a BÁV árverésén


A további május-júniusi aukciókra hamarosan visszatérünk.

szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.