Detailed search

Kiemelkedő sikert hozott a BÁV jubileumi művészeti aukciója

Kiemelkedő sikert hozott a BÁV jubileumi művészeti aukciója

 

Budapest, 2012. május 25.  Nagyszámú közönség mellett rendkívül élénk vásárlási kedv jellemezte a BÁV 60. művészeti aukcióját. A jubileumra nagy gonddal összeállított, változatos kínálat legnagyobb része mindhárom napon elkelt, sok közülük a kikiáltásinál jóval magasabb áron. Számos alkotásért hosszú licitharc folyt, különösen a ritkaságnak számító, egyedi ékszerek, az eddig lappangó festmények, valamint az értékes műtárgyak voltak népszerűek.

Már az árverés anyagát előzetesen bemutató kiállítást is a szokottnál élénkebb érdeklődés kísérte, a sok száz látogató szétkapkodta a korábbiakhoz képest új formában megjelenő, kivitelében rendkívül igényes katalógust. Az aukció első napján most is a gyönyörű ékszerek és márkás órák gazdag kínálata várta a nagyszámú közönséget. A mértéktartó kikiáltási áraknak köszönhetően, többnyire hosszabb-rövidebb licitharcot követően a 300 darabos választék négyötöde vevőre talált. Ahogy arra számítani lehetett, jelentős kereslet mutatkozott a befektetők figyelmét mindig felkeltő, gyémántokkal és briliánsokkal díszített, értékes ékszerek iránt. Ebben a kategóriában gyakori volt a millió feletti leütési ár, az árverés egyik sztárjának számító fülbevaló párért négymillió forintnál is többet fizetett a licitharc győztese. Több millió forintért kelt el egy másik ritkaság, a 3,5 karátos briliánssal ékített szoliter gyűrű is. Ugyancsak keresettek voltak a 19. században készült művészi kivitelezésű, különböző drágakövekkel díszített arany ékszerek. Az igazi gyűjtői csemegének számító, Tarján-Huber Oszkár által készített különleges szecessziós függő hosszú licitharc nyomán közel háromszoros áron talált gazdára. A gazdag  órakínálatból ezúttal elsősorban a nagy értékű példányok vonzották a vásárlókat: gyorsan elkelt a millió feletti árról induló Patek Philippe férfi karóra, de kelendőek voltak a Breitling és a Corum órák is. Szintén népszerűnek bizonyultak a külön gyűjtői kört vonzó ezüst és arany szelencék.

 

Zsúfolásig megtelt teremben zajlott a második napon a festmények árverése. A művek jelentős része elkelt, jó néhány közülük meglepően heves licitharcot és komoly áremelkedést követően. Az előzetes várakozásnak megfelelően az aukció slágere és egyben legmagasabb leütési árat elért tétele az eddig lappangó, ritkaságnak számító, kitűnő Barcsay-kép lett. Élénk küzdelem folyt Hatvany Ferenc 1915-ben festett Műteremsarok akttal című festményéért, amely végül több millió forintért talált vevőre, de igen magas árakat fizettek Kádár Béla, Pekáry István, Iványi Grünwald Béla, Karlovszky Bertalan, ifj. Markó Károly képeiért is. Pekáry Virágok Bokályban című alkotását a kikiáltási ár ötszörösén ütötték le. A gazdag kortársanyagból kiemelkedően jó áron kelt el Bak Imre, Bukta Imre egy-egy alkotása, Nádler István 1969-ben festett Feszítés című művéhez pedig több mint 2,5 millió forintért jutott hozzá új tulajdonosa.

Mérsékeltebb, de kitartó figyelem kísérte az aukció bútorkínálatát: a többségében a XIX. század bútoriparának kiváló darabjait felvonultató választék 90 százaléka gazdára talált.  A nap befejezéseként árverésre bocsájtott keleti szőnyegek eladási arányában érződött, hogy az utóbbi években mind a gyűjtők, mind pedig a befektetők részéről csökkent az érdeklődés irántuk.

Az aukció csúcspontja és legsikeresebb napja a harmadik, a műtárgyak árverése volt.  A BÁV szakemberei olyan igényes és változatos kínálatot állítottak össze, amely valamennyi vásárlói réteg, a gyűjtők és befektetők számára egyaránt vonzónak bizonyult. Már a kezdésre zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők a termet, és a jó hangulatban zajló licitálások nyomán a tételek legnagyobb része elkelt. A vásárlási kedvet növelte a jól sikerült árképzés, számos tárgy a kikiáltási érték többszöröséért talált gazdára.

A legmagasabb, egyenként több millió forintos áratBorsos Miklóskét viszonylag nagyméretű, kiemelkedő művészi színvonalú alkotása érte el. Nem volt meglepő a millió feletti leütési ár a rendkívül igényes kivitelezésű art deco ezüst kiöntő-garnitúra és a 12 személyes evőeszközkészlet esetében sem. A katalógus címlapján szereplő gyönyörű augsburgi empire gyertyatartó párnál az elvégzett javításokról a BÁV korrekt tájékoztatást adott, de ez sem riasztotta vissza a vevőt, aki több, mint egymillió forintot fizetett ki érte. A francia üvegtárgyak is kelendőek voltak, Emil Gallé Tájképes vázája szintén millió forint fölötti összegért kelt el. A várakozásoknak megfelelően nagy sikerük volt a Zsolnay-tárgyaknak, és magas árakat értek el a díszórák csakúgy, mint a különleges szépségű antik és modern ezüsttárgyak.

A BÁV következő, 61. művészeti aukciója 2012. november 13-14-15-én lesz.

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.