Detailed search

Kulisszatitkok a színház világából - érdekes iparművészeti kiállítás nyílt

Ahhoz, hogy egy színdarab elkészülhessen, számos szakma alkotójának kell együttműködnie, hiszen a rendezésen és a színészek játékán túl sokat nyomnak a latban a díszlet elemei, a jól megválasztott kellékek és jelmezek, de még az előadás népszerűsítéséhez készült plakát is. Ritkán van alkalmunk a színház világának eme kiegészítőit közelről, műalkotásként szemlélni, most azonban kifejezetten a színház és az iparművészet szerelmeseit várja a Pesti Vigadó új kiállítása, a Kulisszatitkok, SZÍNHÁZ kívül-belül. A rendhagyó tárlat a különböző művészeti ágak harmonikus összefogásával a színházat, mint összművészeti alkotást járja körül. A kiállított tárgyak között szerepelnek mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, látványtervek, textilképek, üvegmunkák, ékszerek és díjak is, mintegy hetven művész alkotásai.

Kulisszatitkok a színház világából - érdekes iparművészeti kiállítás nyílt


Drávai Tamás - Vágó Nelly Artworks: Vágó Nelly Rómeó és Júlia baletthez készített diplomamunka rajzaival díszített lámpaernyő

A tárlat célja, hogy a nagyközönség számára átfogó képet nyújtson a hazai színházi iparművészetről, valamint az, hogy a látogatók megismerhessék a szakma jeles képviselőit. A szervezők a fiatal iparművészekről sem feledkeztek meg, így a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium végzős diákjait kérték fel jelmeztervezésre.

Kulisszatitkok a színház világából - érdekes iparművészeti kiállítás nyílt


Remsey Dávid: Ledpuppets díszlet- és bábtervek; Neptun könyve, Morchen, Németország, 2016

A kiállítást számos izgalmas program kíséri: öltözékbemutatók, szakmai programok, könyvbemutatók, kurátori tárlatvezetések. Az alkotói napokon iparművészekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Öltözék- és ékszerbemutató performansz keretén belül pedig magyar népmesék, balladák és operák elevenednek meg a nézők szeme előtt. A különböző művészeti ágakat elegyítő előadáson összekapcsolódik a múlt és a jelen, a népművészet és a legfrissebb irányzatok is.

Kulisszatitkok a színház világából - érdekes iparművészeti kiállítás nyílt


A kiállítás az MMA, az Országos Színháztörténeti Múzeum, a Magyar Belsőépítész Egyesület, a Szcenográfusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek Nemzetközi Szervezetének magyar központja, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ együttműködésével valósult meg. A tárlat kurátora és a programsorozat vezetője Turnai Tímea színháztörténész, szakíró, a PIM-OSZMI gyűjteményvezetője.

A kiállítás megtekinthető: 2018. június 22-től július 29-ig.

Kapcsolódó programokról további információkat itt talál.

Szerző: műtárgy.com
Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.