Detailed search

Különleges közép-európai premierrel nyílik meg a BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitja meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a MŰCSARNOKBAN. A harmadik éve megrendezett Fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi.

David Lynch SmallStories INTERIOR

A Fesztivál nyitóeseménye, David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása. Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwell-től a mai thriller filmekig. Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek egy olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk. A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás. David Lynch: Small Stories kiállítása eredetileg a párizsi Maison Européenne de la Photographie és a párizsi Item Gallery közös szervezésében valósult meg. A kiállítás, melynek kurátora Szarka Klára fotótörténész, 2019. március 1-től június 2-ig látogatható, a tárlat exkluzivitásához kapcsolódóan számos sokszínű programmal és ismert tárlatvezetők meghívásával is készül a BPF kiemelt partnere, a Műcsarnok.
A kortárs magyar fotóművészet bemutatásának 2019-ben is a Kiscelli Múzeum ad otthont Távlatok / Kortárs magyar tájkép címmel. A már hagyománnyá vált tárlat, amely a hazai fotóművészetet mutatja be a Budapesti Tavaszi Fesztivál programját is színesíti és a tájkép klasszikus fotóművészeti műfaját mutatja be. A kiállítást az újraértelmező, megújító vagy éppen a tradíciókat mai kontextusban folytató művekből állították össze a BPF kurátorai Somosi Rita és Szarka Klára. A kiválasztott munkák között a természeti és emberi táj 21. századi létezésének, a táj és ember egyre problematikusabb viszonyának vizuális elemzése, megjelenítése ugyanúgy helyet kap, mint a külső (fizikai) és belső (lelki) tájakat megidéző, a reálisan nem létezőből nagyon is személyes képi valósággá transzformálódott művek. S bár a munkák formanyelve, hangulata, üzenete gazdag, színes és változatos, ahogyan a magyar kortárs fotóművészeti szcéna maga is, a kiállítási anyagban az erős gondolatiság, egyfajta ontológiai késztetés ugyanúgy tetten érhető, ahogyan a nagyon is szenzitív önkifejezés örök igénye. A kiállítás április 5. és június 15. között látható. A Fesztiválközpont - Budapest Projekt Galériában a francia és a portugál fotóművészet kerül fókuszba a Fesztivál saját szervezésében és kurátori nézőpontjából megvalósuló kiállításain.


Stummerer & Martin Hablesreiter ÉTEL  design 

Elsőként, március 5-től a budapesti Francia Intézettel és a Frankofón Fesztivállal együttműködésben, Gilles Roudiere, a kortárs francia fotográfia középnemzedékéhez tartozó művész három sorozatából összeállított anyaga látható. A szemcsés, fekete-fehér képeken egy-egy ország sajátos poetikus, álomszerű képe jelenik meg Somosi Rita válogatásában. Március 29-én nyílik a modern portugál fotográfia négy képviselőjének csoportos kiállítása a Camões Intézet - Portugál Nyelvi Központ programjaként. A kortárs tájkép az eltérő fotográfiai munkák értelmezésében formálódik újjá. Tiago Casanova, Paulo Catrica, João Grama és Tito Mouraz a tradicionális területek, az érintetlen portugál táj és a természet misztikumát, vagy ennek ellentétét, a turizmus és az ipar által formált területek komplexitását mutatják be, egy új topográfiát vizuális megfogalmazásában. Változó tájkép - kurátor: Mucsy Szilvia.


Paulo Catrica:Stadia

A Budapest Projekt Galéria a kiállításokon túl, fesztiválközpontként számos közönség és szakmai programnak ad teret, mint például a MOME fotószakos hallgatóinak munkáiból, vagy a Lens Culture képanyagából tartott vetítésnek, illetve narratív fotográfia témájú workshopnak. A nemzetközi fotográfia számos kiállítással képviselteti magát a Fesztivál 2019-es programjában. A Photon Valencia fesztivál portfolio reviewának PHEN díjasát, az ecuadori származású Misha Vallejot mutatjuk be a Telep galériában. A fotográfus vizuális naplója Dél-Amerikában az Amazonas vidékén található MantaManaus tengely mentén készült.
A Budapesten működő nemzetközi kultúrintézetek programjában az Olasz Kultúrintézet két kiállítással is csatlakozik, melyből az egyik a nemzetközi hírnévre szert tett TerraProject kollektíva tagjának Michele Borzoni Inshallah című munkája, amely a Közel-Keleten élő keresztény közösségek életéről szól. A Cervantes Intézet a Greenpeace Photo Award díjas Bruno Morais és Cristina de Middel munkáit, a Cseh Centrum Robert Vano polaroidjait mutatja be. A Lengyel Intézetben Varsó történelmének dokumentumait láthatjuk, az Osztrák Kulturális Fórum a kortárs ételfotók izgalmas világába, a Yunus Emre - Budapesti Török Kulturális Központ pedig Isztambul rejtelmeibe kalauzol el. 2019-ben a sajtófotó műfajával színesedik a program, a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyerteseinek munkái a Fesztivál kiemelt partnerintézményében a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban hagyományosan megvalósuló kiállításon.
A budapesti múzeumok ismét teret adnak a fotográfiának, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Fesztivál 3 kortárs fotográfus bevonásával emlékszik Kányádi Sándor költőre, Szarka Klára kurátori válogatásában. Az egyedülálló vállalkozás a BPF kiállítása a PIM-ben, amely a kiválasztott Kányádi Sándor versek alapján a projektbe meghívott fotográfusok – Fiala Gábor, Herendi Péter és Kerekes Emőke a versszövegektől inspirálva készített képsorozataiból született. A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is csatlakozott a programhoz a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum egy-egy különleges látnivalóval. A kortárs magyar fotográfiát idén is a budapesti galériák reprezentálják, egy-két kiemelt esemény: Fresh meat címmel a BPF és a Hybridart Galéria közös felhívásán a 35 év alatti fotográfusok munkáit ismerhetjük meg, az Artphoto Galériában Kerekes Gábor fotográfusra emlékeznek kortárs fotográfusok képein keresztül, a FUGA – Kortárs Építészeti Központban a 2018-ban indított kortárs fotógyűjtemények bemutatását folytatva, 2019-ben Hetényi Csaba közgazdász kollekciója látható. A TOBE Galéria három kiállítása között Robitz Anikó legújabb munkáit, a Várfok Galéria Négyszemközt című tárlata pedig a világhírűvé vált, magyar származású Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotográfiáinak különleges válogatását mutatja be. A Budapest FotóFesztivál teljes programsorozatát weboldalunkon ismerhetik meg

www.budapestphotofestival.hu

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.