Detailed search

Lajta és Ybl nyomában a belvárosban - 2 épületsétát ajánlunk

A városban sétálva ritkán van lehetőségünk megállni és alaposabban szemügyre venni a Budapest szövetét alkotó, gyakran izgalmas és értékes épületeket. Ez nem is csoda, hiszen általában céltudatosan tartunk valahonnan valahova, ritka az, amikor ráérősen bámészkodó turisták tudunk lenni a saját környékünkön. Ezt az élményt hozzák el az oly kedvelt városi - és épületséták, amelyek nemcsak a lokálpatriótáknak és az építészet szerelmeseinek lehetnek érdekesek, hanem a társművészetek vagy éppen a történelem iránt érdeklődőknek is tartogathatnak új felfedezéseket. Az épített környezet számos titkot rejt és sok történetet mesél a figyelmes járókelőknek. Őrzi egy-egy kor lenyomatát, embereinek gondolkodásmódját, építészének stílusjegyeit, eredeti funkciójának jeleit. Egy épületet reprodukciók alapján megismerni szinte teljesen lehetetlen próbálkozás, hiszen az építészet lényege a térképzés, a térbeliség, bejárható és belakható helyiségek létrehozása. Arányait, térfűzését, összhatását a helyszínen tapasztalhatjuk meg igazán. Augusztus végén és szeptember elején két sétát ajánlunk az idei Műtárgyak Éjszakája Extra keretében, amelyen két fontos építész két szintén fontos, azonban a nagyközönség számára talán kevésbé ismert munkáját ismerhetjük meg, méghozzá belülről.

Lajta és Ybl nyomában a belvárosban - 2 épületsétát ajánlunk




Lajta Béla (1873-1920) sajnálatosan rövid élete ellenére rendkívül fontos alkotója a modern építészetünknek. A budapesti Műegyetemen diplomázott, majd Rómában, Londonban és Berlinben tapasztalatokat szerző építésznek olyan épületeket köszönhetünk, mint például a Vakok Intézete (ma Mozgásjavító Általános Iskola) vagy a Parisiana mulató (ma Új Színház). Augusztus 30-án lehetőségünk nyílik Lajta egy 1912-es, az életművében hangsúlyos szerepet betöltő épületének bejárására, amely iskolának épült és ma is akként működik. A Vas utcai épület, amely egykor a Gróf Széchenyi István Felsőkereskedelmi Fiúiskola volt, jelenleg a BGSZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma. Az iskolának már a homlokzata is figyelemfelkeltő. Lajta az épületet a korai szecesszió eredményeit a geometrizálás irányában továbbfejlesztve alkotja meg. A dekoráció, amint az a szecesszióra jellemző, továbbra is gazdag, motívumaiban a funkcióhoz illeszkedik. A vasbeton szerkezetű épület földszintjén tornaterem található, legfelül pedig üvegtetős könyvtár. A tantermek (amelyekben Szerb Antal is tanított) a modern igényekhez alkalmazkodva az iskolaudvarra néznek. Az épület egy összművészeti alkotás, került ide kerámia a Zsolnay gyárból, ólomüvegbetétek Róth Miksától. A sétáról további információt itt talál.

Lajta és Ybl nyomában a belvárosban - 2 épületsétát ajánlunk




Szeptember 6-án egy olyan épület nyitja meg a kapuit előttünk, amely mellett talán többször elmegyünk, sőt, bizonyos programokon még bent is megfordulhatunk, azonban lehet, hogy a valódi jelentőségét nem ismerjük. A Nemzeti Múzeum közelében álló épület, amely ma az Olasz Kultúrintézet székhelye, Ybl Miklós (1814-1872) tervei alapján épült 1865-ben, mindössze négy hónap alatt. Az építészt, az Operaház és a Várkert Bazár tervezőjét (hogy csak kettőt említsünk a rendkívül gazdag életműből) minden bizonnyal nem kell bemutatnunk. A neoreneszánsz stílus jegyeit mutató palotát viszont annál inkább. Első pillantásra talán meglepő lehet, de ez az épület szerepel a húszezres bankjegyünk hátoldalán is. Mégpedig azért, mert 1865 és 1902 között otthont adott az első képviselőháznak, azaz az alsóháznak, a felsőház ekkor a Nemzeti Múzeum épületében volt. Az épületlátogatáson további érdekes részleteket is megtudhatunk. Bővebb információ itt.

A sétákat Ordasi Zsuzsanna Phd, egyetemi docens vezeti.

Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.