Detailed search

Láthatóvá tenni a láthatatlant – Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

A művészet erejével hívja fel a figyelmet a fenntarthatóságra, kiemelten a mikroműanyagok problémájára a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál május 26. és 28. között. Az 50 helyszínen megrendezett 100 változatos művészeti program közül 25 a fenntarthatóság témája köré épül. A Dunából származó mikroműanyagok felhasználásával különleges üveggömb és ékszerkollekció készült. A Kohut-Görömbei Luca üvegművész tervezte tárgyakat a fesztivál keretében elárverezik. A bevétel a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját segíti majd.

A mikroműanyagok okozta környezeti problémákra mutat rá a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál Fenntarthatóság a művészet erejével című kreatív kampánya. A szervezők felkérésére a Dunából szűrt mikroműanyagok felhasználásával olyan műalkotások készültek, melyek megmutatják a szabad szemmel többnyire láthatatlan, de komoly környezeti kockázatot jelentő szennyeződést. A mikroműanyagok a hazai vizekben is jelen vannak, a műtárgy.com és a Wessling Hungary mérése alapján 1000 liter Duna-vízben 14,93 darab főleg polipropilén és polietilén részecskét mutattak ki, de már Budapest csapvizében is található mikroműanyag.

A Wessling Hungary szakértői által gyűjtött vízmintából szűrt részecskéket Kohut-Görömbei Luca üvegművész foglalta üvegbe. A Mikroműanyag Gömbvilág Kollekció 12 cm átmérőjű üvegglóbusza felnagyítja a színes műanyag részecskéket, így láthatóvá teszi az egyik legkevésbé látványos, de a szemünk előtt zajló környezeti katasztrófát. Az üveggömb mellett hasonló technikával, mikroműanyagok felhasználásával két nyakláncból, egy fülbevalóból és egy gyűrűből álló ékszerkollekció is készült. A műalkotásokat a fesztivál a fenntarthatóság és a művészet kapcsolatát körüljáró kiállításán is bemutatják a KUBIK Coworkingben. Az Ami a miénk lesz c. csoportos kiállítás célja az, hogy többféle médiumokon keresztül mutassa be, hogy a 21. században hogyan értelmezhető a fenntarthatóság kérdésköre a kortárs művészet vizualitásán keresztül.

Mikroműanyag
Kohut-Görömbei Luca: Mikroműanyag Gömbvilág Kollekció – Gyűrű, 2022

A Mikroműanyag Gömbvilág Kollekció műtárgyait online jótékonysági aukción árverezik el, a befolyó összeggel pedig a WWF Magyarország Élő Folyók programját támogatják majd. A műalkotásokat ezen a weboldalon tudják megnézni, és május 16-tól lehet vételi megbízásokat leadni.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál során további programokon is fontos szerephez jut a fenntarthatóság kérdése. Az érdeklődők például idén először e-rolleres kortárs művészeti kalandozáson is részt vehetnek. A Ludwig Múzeum Kiterjesztett jelen – átmeneti valóságok című kiállításán a fenntarthatóságra és a jövőalakítás gyakorlataira fókuszál a kurátori tárlatvezetés. A FISE Galériában lévő workshopon pedig egyebek mellett újrahasznosítható alapanyagok felhasználásával készíthetnek egyedi öltözékkiegészítőket az alkotni vágyók.

A műtárgy.com által rendezett háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon 50 fővárosi helyszínen közel 100 program várja az érdeklődőket. A kínálat az eddig megszokottakhoz hasonlóan 2022-ben is nagyon színes: a kiállítások és szakmai előadások mellett többek között műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetés és filmvetítés is része a programnak.

Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, 2022. május 26-28.

Mikroműanyag Gömbvilág Kollekció

Részletes program itt.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
6 pezsdítő kiállítás a forró nyári napokra

6 pezsdítő kiállítás a forró nyári napokra

2022-06-30

A nagy nyári melegben sokszor ki sem mozdulna az ember otthona hűsítő falai közül. Következő kiállításajánlónkban a vibráló színek kaptak főszerepet, ehhez pedig olyan tárlatokat igyekeztünk összegyűjteni, amelyek láto

Műtárgy-kalauz stopposoknak IV. - Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgya

Műtárgy-kalauz stopposoknak IV. - Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgya

2022-06-15

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A júniusi Balaton fókuszunknak megfelelően ezúttal Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgyát mutatjuk be.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.