Detailed search

Leonardótól Munkácsyig: nagy nevek - nagy történetek a Műtárgyak Éjszakáján!

A művészetek történetét személyes történetek is alakítják. Vannak olyan nevek, amelyek nélkül a nagy, közös történet korántsem lenne ugyanolyan. A harmadik Műtárgyak Éjszakáján a szakmai előadások sorában találunk olyanokat, amelyek ilyen, meghatározó egyéniségekhez kapcsolhatók. Ezekből hoztunk most egy kis ízelítőt.

Leonardótól Munkácsyig: nagy nevek - nagy történetek a Műtárgyak Éjszakáján!


Munkácsy Mihály: Krisztus-trilógia


Ha azt mondjuk, Salvator Mundi, mindenkinek eszébe jut legalább néhány információmorzsa a közelmúltban hallottakból, látottakból. A világ legdrágább műtárgyával számtalan sajtóorgánum foglalkozott, a hírek pedig találgatásokkal, spekulációkkal voltak tele. És ez ma sincs másképp. Az árverésen 119 462 milliárd forintnak megfelelő összegért elkelt mű története tele van kérdésekkel, bizonytalanságokkal. (Kezdve azzal, hogy sokan még mindig kételkednek a Leonardo-attribúcióban.) Ki volt a vevő? Hol van ma a festmény? Az előadáson Martos Gábor műkereskedelmi szakíró válaszol a kérdésekre, valamint bemutatja azokat a művészeket is, akik Leonardót követik az összesített árverési toplistán.

(A világ legdrágább műtárgya. Kalandozás művészettörténetben és árverési toplistákon Leonardótól de Koonigig)

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája nem egyszerűen egy három képből álló együttes. A három, grandiózus vászon hazánkban számos többletjelentést hordoz, nemzeti identitásunk része. Jelen van a tudatunkban, főleg a közelmúlt történései miatt. Mégis, sok az ismeretlen tényező a trilógia keletkezéstörténetében, fogadtatásában, további sorsában, amelyek mind árnyalnák a festményekről alkotott képet. Mi alapozta meg a Krisztus-trilógia hírnevét? Munkácsy hogyan határozta meg alkotásainak kiállítási körülményeit? Hogyan menekült meg a sorozat két darabja egy amerikai tűzvészből? Hogyan került a trilógia végül a magyar állam tulajdonába? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket is érinteni fog előadásában Hargitay D. Dávid művészettörténész.

(Munkácsy Mihály: Krisztus-trilógia)

Újabb rejtélyes, legendákkal tarkított életmű a következő, Rotschild Kláráé, aki a 20. századi magyar divattörténet ikonikus alakja volt. A személyét övező történetek egy részét ő maga találta ki és a márkaépítés részeként terjesztette is. Tevékenységének sikerességét mutatja, hogy neve és szalonja luxusmárka lett a szocializmusban. Hogy mik igazak a legendákból, kiderül Simonovics Ildikó előadásából.
Rotschild Klára

Leonardótól Munkácsyig: nagy nevek - nagy történetek a Műtárgyak Éjszakáján!


(Clara - Rotschild Klára)

Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) az op art egyik legkiválóbb alkotója. Műveinek népszerűsége töretlen, sőt, napjainkban a képek reneszánszukat élik. A párizsi Centre Pompidouban nemrég zárult a festőművész retrospektív kiállítása. Érdekes adalék, hogy 50 éve, tehát 1969-ben a Műcsarnok termeiben nyílt Vasarely-tárlat - a hivatalos kultúrpolitika a hatvanas évek közepétől megpróbálta hazacsábítani a külföldön élő alkotókat. Vasarely nemzetközisége, újrafelfedezése a témája Dr. Mészáros Flóra művészettörténész, egyetemi adjunktus előadásának.

(Az újra felfedezett Victor Vasarely. Vasarely munkásságának reneszánsza és nemzetközisége)

Még több izgalmas előadás itt!
Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.