Detailed search

Megnyílt az új gyűjteményes kiállítás a Ludwig Múzeumban

Az 1989-ben, Budapesten alapított Ludwig Múzeum az első olyan intézményként jött létre a volt szocialista országokban, amely az egyetemes kortárs művészetet mutatta be. Az alapítók, és adományozók, Peter és Irene Ludwig célkitűzése volt, hogy a keleti és nyugati művészetet és kultúrát közelebb hozzák egymáshoz.

A Ludwig Múzeum újrarendezett gyűjteményi kiállításán ismét láthatóak a közönség által leginkább kedvelt és keresett alkotások, mint Picasso, Hantai, Reigl Judit munkái, vagy Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Chuck Close és Joe Tilson művei. Teret kapnak még a fontos iskolák, és kiállítások is, amelyek fordulópontokat eredményeztek a 20. század második felének művészettörténetében. Ilyenek voltak az Első Lipcsei Iskola vagy az Iparterv csoport munkássága, illetve a documenta és a Velencei Biennále.

 

A Ludwig Múzeum gyűjteménye két nagy egységre osztható: egyrészt az alapító házaspár által adományozott művek, többek között amerikai és nyugat-európai pop art, fotórealista alkotások; illetve az 1990-es évektől elindított gyűjteményezés, amely a volt szocialista országok művészetére koncentrál. A Westkunst-Ostkunst című új gyűjteményes kiállítás is ezt a tematikát követi, egymás mellé helyezve az azonos időszakban született nyugati és keleti műveket, illetve lényeges művészeti eseményeket. A Ludwig házaspár hitt abban, hogy a művészeten és a kultúrán keresztül sikerül utat találni kelet és nyugat között, enyhíteni az egymásnak ellentmondó társadalmi rendszerek szembenállását, hiszen a művészet határokon átívelő, egyetemes nyelv. 

forrás: ludwigmuseum.hu 

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.