Detailed search

Mérnöki csodák a BÁV óraárverésén

A luxus luxusa is felvonul a BÁV október 21-ei óraárverésén a MOM Kulturális Központban. A legnagyobb presztízsű márkák mérnöki csúcsteljesítményei a földön, a vízen és a levegőben is bizonyítottak. A 180 tételt felsorakoztató kollekcióban megtaláljuk az iraki légierő hivatalos órája mellett Maradona kedvenc Hublot Bing Bangjét, de a búvárok és a hollywoodi sztárok társát, a Panerai Luminort is. Licitálhatunk a Jaeger-LeCoultre örökmozgó Atmos asztali órájára, és nem utolsó sorban egy 200 éves, de máig a világ egyik legvékonyabb függőórájára. Ha ez nem lenne elég, megvásárolhatjuk az amerikai elnökök karóráját, és válogathatunk a legnagyobb divatházak ékszerórái között is.

Órák a felhők fölött

Az októberi aukció egyik legnagyobb dobása egy ikonikus Rolex GMT-Master II karóra lesz. Az 1955-ben bemutatott eredeti modell pilótáknak készült, ez volt a PanAm légitársaság hivatalos időmérője is, de idővel a világutazók kedvenc karórájává vált.  A máig családi kézben lévő svájci óramanufaktúra modelljei rövid és hosszútávon is jó befektetésnek számítanak, az ikonikus modell 1,3 millió forintról indul az aukción.

A Breitling Navitimer karóráit gyakorlatilag fedélzeti számítógépként használták az amerikai légierő pilótái már az első világháborúban is. Minden bizonnyal ezért rendelt a 80-as években az iraki légierő is éppen ebből a modellből, ráadásul a szokásos analóg kijelzőt megfejelve, az ebben az évtizedben újításnak számító kvarc kijelzővel. A jelzett, gyűjtői darab 240 ezer forintos kikiáltási árával biztos, hogy nagy licitharcra számíthat.

Navigáció a vízen és a víz alatt

A hajózás szerelmeseit a már a 19. században is tengerészeti kronométereket készítő Ulysee Nardin Chronométre Marine órája hozhatja lázba, amelyet a cég 150. évfordulójára terveztek. A manufaktúra óráit 50 ország tengerészeténél használták, a limitált kiadású darab 450 ezer forintról indul majd.

Aki pedig inkább a víz alatt tölti a szabadidejét, a Panerai Luminor 300 méterig vízálló órájára licitálhat 460 ezer forinttól. Az eredetileg professzionális búvárórákat készítő olasz családi manufaktúra mára már a hollywoodi sztárok kedvenc luxusmárkájává vált.






Extrém és kevésbé extrém „földi” sportok

A svájci Revue Thommen óramanufaktúrától érkezik az árverés másik mérnöki csúcsteljesítménye, az Altiland. A különleges karóra felnyitható számlapja alatt egy mechanikus magasságmérő található, a tokba ezen felül egy iránytűt is be lehet helyezni, így az tájolóként is használható. A 3in1 órára 250 ezer forinttól lehet licitálni.

Az aukció legdrágább tétele a futballhoz kötődik. Megszámolni is nehéz, hogy hány világhírű futballista kedvence a Hublot Bing Bangje. Ha Pelé, Messi, Ronaldo vagy a rögtön két Hublotot viselő Maradona után mi is hasonló karórára vágyunk, akkor 4,7 millió forinttól licitálhatunk rá az októberi árverésen.

Az óragyártók technikai bravúrjai

A Revue Thomment nem a navigáció, hanem egy egyszerűbbnek tűnő, de mégis sokáig kivitelezhetetlen komplikáció, az ébresztő tette az elnökök óragyártójává. A Cricket, azaz a tücsök első modelljét Harry Truman kapta ajándékba, aki szinte minden nyilvános szereplésekor viselte. Az elnökök elsőszámú kiegészítője akár 340 ezer forintért ciripelhet reggelente.

Az óragyártó cégek mindig is előszeretettel versenyeztek, hogy minél kisebb vagy minél több komplikációt tartalmazó órákat készítsenek. Az árverés legrégebbi és egyben legvirtuózabb darabját egy ismeretlen órásmester készítette a 18. század végén. A 29 mm átmérőjű női függőóra dupla tokjával és üveggel fedett aprócska számlapjával együtt 2,7 mm, a benne rejlő, szerkezet pedig 1,8 mm vastagságú, ezzel a világ egyik legvékonyabb órája.  A 18. század végén készült arany függőóra, kecses véseteivel és most is működő, kulccsal felhúzható szerkezetével 240 ezer forintról indul az árverésen.   

A Jaeger-LeCoultre nevéhez fűződik az Atmos asztali óra is, amely klóretil gázzal töltött tartályának és a benne található membránnak és spirálrugónak köszönhetően a hőmérséklet változásával képes járástartalékot képezni, azaz emberi beavatkozás nélkül önjáró, örökmozgó. Az előző árverésen több mint hatszoros áron, 1,9 millió forintért kelt el egy mérnöki csodának számító Atmos, idén azonban tovább emelkedik a tét: egy egyedi gyűjtői darabbal álltak elő a szakértők.

A design és a nők

A Bauhaus 100. évfordulójának alkalmából kerül árverésre Alain Silberstein Krono 2 karórája, amely lenyűgöző formavilágával rója le a tiszteletét a Bauhaus előtt. Silberstein óráiban egyszerre fedezhetjük fel a grafikus játékosságát és az építész ergonómiailag átgondolt tervezettségét, mindezt a legnagyobb technikai bravúrossággal kombinálva.

Évek óta hódítanak a nagyméretű, maszkulin férfi karórák, melynek egyik örömteli mellékhatásaként a néhány évtizeddel ezelőtti luxusmárkák férfi karórái ma éppen a női, avagy uniszex méretnek felelnek meg. Azokat a hölgyeket, akik inkább ékszerként tekintenek a karórára, a legnagyobb divatházak, mint a Bulgari, Cartier, Chopard mellett a nagy svájci óragyárak, mint az Omega, IWC, Patek Philippe és a Vacheron Constantin is kényeztetik. Ezek az órák jellemzően exkluzív anyaghasználatukkal és kivitelezésükkel, illetve a gyémánt minden árnyalatának felhasználásával veszik fel a versenyt a „hagyományos” ékszerekkel.

Az árverést 2019. október 21-én 18 órakor a MOM Kulturális Központban rendezik meg. Az aukciós kiállítás alatt az órákat a BÁV Aukciósházban (1053 Budapest, Bécsi utca 1.) próbálhatják fel október 12-20. között. (x) 

 

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.