Detailed search

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

Gondolt már valaha arra, hogy milyen illata lehet a Milói Vénusznak? Teszi fel a kérdést csak félig viccelve az Artnet újságírója. A világ egyik legnépszerűbb múzeuma, a Louvre nyolc elismert parfümőrt kért fel arra, hogy a gyűjteményében található nyolc mesterműhöz passzoló illatokat álmodjon meg. A fenti szinesztézia tehát a valóságban is megtapasztalhatóvá válik idén nyáron, a tervek szerint már a következő héttől.

Thomas Gainsborough, Társalgás a parkban, 1746 (forrás: Wikimedia Commons)

A múzeum legutóbbi ötlete az airbnb-vel együttműködésben megvalósuló nyereményjáték volt, amelynek győztesei egy romantikus éjszakát tölthettek el az intézményben. Most a műtárgyak hangulatát felidéző, limitált kiadású parfümökkel szeretnék becsábítani termeikbe a látogatókat. Ramdane Touhami és Victorie de Taillac, az Officine Universelle Buly francia parfümtársaság alapítói egyből igent mondtak a felkérésre, és ők választották ki azt a nyolc parfümőrt, akik teljesen szabad kezet kaptak mind az illatanyagok, mind a mesterművek kiválasztásában, és a büdzsével sem nagyon kellett törődniük.

Szamothrakéi Niké, i.e. 190 (forrás: My Modern Met)

Saját illatot a következő művek kapnak: Három szobor, a Szamothrakéi Niké, a Milói Vénusz és Lorenzo Bartolini Nimfa skorpióval című alkotása. Öt festmény, Ingres két munkája, A nagy fürdőző és A nagy Odaliszk, Thomas Gainsborough Társalgás a parkban című festménye, Jean-Honoré Fragonard A zár című képe és Georges de La Tour József az ács című műve.

Daniela Andrier, a nyolc parfümőr egyike, Ingres Fürdőzőjéről szólva azt nyilatkozta, hogy a választás egyértelmű volt, és amint szemügyre vette a kép részleteit, például a festményen szereplő nő lágy, tejfehér bőrét és a textíliát, amelyen ül, egyből a narancsvirágra, narancsvirágolajra és levendulára gondolt, egy visszafogott, harmonikus parfümre, amely a napon megszáradó ágyneműk illatát képes felidézni.

Az exkluzív illatok július 3-tól 2020 januárjáig lesznek kaphatók a Louvre boltjában.

Forrás: Artnet

Szerző: műtárgy.com

More news
Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

2019-08-13

A mutargy.com és a Műtárgybefektetés.hu elindítja ART Collector Workshop képzését, amelyen a gyűjtők, műtárgyvásárlók a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat sajátíthatják el a szakma legjobbjaitól.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.