Detailed search

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

Gondolt már valaha arra, hogy milyen illata lehet a Milói Vénusznak? Teszi fel a kérdést csak félig viccelve az Artnet újságírója. A világ egyik legnépszerűbb múzeuma, a Louvre nyolc elismert parfümőrt kért fel arra, hogy a gyűjteményében található nyolc mesterműhöz passzoló illatokat álmodjon meg. A fenti szinesztézia tehát a valóságban is megtapasztalhatóvá válik idén nyáron, a tervek szerint már a következő héttől.

Thomas Gainsborough, Társalgás a parkban, 1746 (forrás: Wikimedia Commons)

A múzeum legutóbbi ötlete az airbnb-vel együttműködésben megvalósuló nyereményjáték volt, amelynek győztesei egy romantikus éjszakát tölthettek el az intézményben. Most a műtárgyak hangulatát felidéző, limitált kiadású parfümökkel szeretnék becsábítani termeikbe a látogatókat. Ramdane Touhami és Victorie de Taillac, az Officine Universelle Buly francia parfümtársaság alapítói egyből igent mondtak a felkérésre, és ők választották ki azt a nyolc parfümőrt, akik teljesen szabad kezet kaptak mind az illatanyagok, mind a mesterművek kiválasztásában, és a büdzsével sem nagyon kellett törődniük.

Szamothrakéi Niké, i.e. 190 (forrás: My Modern Met)

Saját illatot a következő művek kapnak: Három szobor, a Szamothrakéi Niké, a Milói Vénusz és Lorenzo Bartolini Nimfa skorpióval című alkotása. Öt festmény, Ingres két munkája, A nagy fürdőző és A nagy Odaliszk, Thomas Gainsborough Társalgás a parkban című festménye, Jean-Honoré Fragonard A zár című képe és Georges de La Tour József az ács című műve.

Daniela Andrier, a nyolc parfümőr egyike, Ingres Fürdőzőjéről szólva azt nyilatkozta, hogy a választás egyértelmű volt, és amint szemügyre vette a kép részleteit, például a festményen szereplő nő lágy, tejfehér bőrét és a textíliát, amelyen ül, egyből a narancsvirágra, narancsvirágolajra és levendulára gondolt, egy visszafogott, harmonikus parfümre, amely a napon megszáradó ágyneműk illatát képes felidézni.

Az exkluzív illatok július 3-tól 2020 januárjáig lesznek kaphatók a Louvre boltjában.

Forrás: Artnet

Szerző: műtárgy.com

More news
Hiánypótló kiadvány a hazai barokk freskófestészetről

Hiánypótló kiadvány a hazai barokk freskófestészetről

2019-12-13

November 12-én egy hiánypótló könyv bemutatóján vehetünk részt. A Barokk freskófestészet Magyarországon sorozat első, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyével foglalkozó kötetének megjelenését hosszas kutatómunk

Az ünnepi asztal ékei

Az ünnepi asztal ékei

2019-12-12

Mostanra már valószínűleg mindenki a tökéletes ajándékok beszerzésén, az ételsor megtervezésén, a karácsonyi dekoráció kialakításán gondolkodik. Olykor kicsit feszítettnek tűnhet ilyenkor a menetrend és rengetegnek a t

Klasszikus modern alkotások otthonunkban

Klasszikus modern alkotások otthonunkban

2019-12-10
Egy hangulatos otthon megteremtéséhez sokat tehetünk néhány jól megválasztott műtárgy elhelyezésével. Minden egyes szoba és helyiség sokat elárul a benne élők személyiségéről is. Ha szavak nélkül szeretnénk jó benyom
Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino.  A magányos könyvkötő villája

Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino. A magányos könyvkötő villája

2019-12-07

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe a Cerruti névről, az emberek többsége azt válaszolná, hogy egy kozmetikai márka, amelyet Nino Cerruti tett naggyá fél évszázaddal ezelőtt. Most eljött az ideje annak, hogy a műgyűjtők szűk körén túl a szélesebb közvélemény is megismerkedjen egy másik Cerrutival, nevezetesen a műgyűjtő Francesco Federico Cerrutival.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.