Detailed search

Mi lesz 2019-ben? Budapesti körkép

 

Több nagy fővárosi múzeum idei terve is nyilvánossá vált, így Bécs és Párizs után Budapesten is megnézzük, milyen kiállítások várhatók az évben. Rubens, Farkas István, Hopp 100, Rotschild Klára, Ady-centenárium és Iparterv…

 

 

 

Számtalan jubileumi program várható, hiszen 100 éve jött létre a Bauhaus és hunyt el Ady Endre, 75 éve volt a Holokauszt legsötétebb időszaka, 100 éves a Hopp Ferenc Múzeum, 50+ éves az Iparterv-jelenség és a rendszerváltás kulcséve, 1989 is kerek évfordulóját ünnepli.  A fővárosi múzeumok felsorakoztak, hogy mindezekre méltó módon emlékezzen, de ezektől független program is lesz bőven.

A Magyar Nemzeti Múzeumban pár napja megnyílt a magyar történelem egyik legvitatottabb, sokáig negatív, ma már inkább pozitív megítélésű figurája, Görgei Artúr kiállítása. Az eredeti relikviákkal és interaktív elemekkel gazdagon ellátott tárlat éppen ezt az ellentmondást kívánja bemutatni, hiszen a szabadságharc parancsnokának minden döntése, különösen a fegyverletétel immáron másfél évszázada folyamatosan szakmai és érzelmi vita tárgya. Talán a kiállítás lehetőséget nyújt arra, hogy objektíven tekintsünk Görgei tevékenységére.

Ugyanitt, a Nemzeti Múzeumban, amely előreláthatólag február végétől a szép, rendezett kerten át lesz megközelíthető, látható majd a World Press Photo kiállítás, a Seuso-kincs újrarendezett, állandó, az intézmény gyűjteményéből vett anyaggal kiegészített tárlata, az 1849-es kaliforniai magyar emigrációnak az aranylázban játszott szerepét, illetve a Horthynétól a Kádár-káderfeleségekig mindenki számára kedves divattervező Rotschild Klára működését bemutató kiállítás. A Múzeumkert rendezésének egyik ajándéka lesz az egykori kertészlakban nyíló Geraldine cukrászda, a múzeumban képeslapot áruló későbbi albán királyné, Apponyi Geraldine után elnevezve. Egész évben lesznek programok az 1989-es év köré szervezve és már zajlik az Andrássy Emlékmúzeum tervezése, amely a Bem rakparti egykori Andrássy-palotában fog nyílni 2021-ben.

A Szépművészeti Múzeumban április 5-én nyílik kiállítás Michelangelo rajzművésztére koncentrálva, a British Museumból, az Uffiziből, a Louvre-ból, az Albertinából és több más múzeumból kölcsönzött alkotásokkal. Az év második felében, október 24-én Rubens és a flamand festészet című nagyszabású, 120 művet felvonultató megatárlat nyílik, főművekkel, a Pradóból, az Ermitázsból vagy a londoni National Gallery-ből. Közben folyamatosan veszik birtokba a megújult tereket az állandó kiállítások, a legkésőbbi érkezők a legnehezebben szállítható szárnyasoltárok lesznek, idén év végén vagy a jövő év elején.

A Magyar Nemzeti Galériában áprilisig még látható Korniss Dezső életműkiállítása, de közben – a Bauhaus alapításának centenáriumára emlékezve – Weininger Arnold hagyatéka is a falakra kerül március 28-tól. Nyáron itt is lesz egy monstre tárlat: június 27-én nyílik A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig, az említetteken kívül Picasso, Magritte, Miró, Picabia és mások műveit a Pompidou kölcsönzi Budapestre. Ősszel egy kisebb László Fülöp- és egy nagyobb Brassaï-kiállítás is lesz, az évet december 12-től egy Farkas István retrospektív tárlat zárja – a Holokauszt 75. évfordulóján.

A Vasarely Múzeumban még március 3-ig megtekinthetők a bonyhádi zománcgyárban 1968 és 1973 között dolgozó művészek (Bak, Fajó, Lantos, Halász Károly, Pauer, Pinczehelyi és mások) művei, majd az újrarendezett állandó kiállítás mellett a holdraszállás 50. évfordulójára emlékeznek (ismét egy jubileum!), Vasarely és mások „kozmikus” munkái mellet egy olyan miniatűr műalkotással, amelyre többek között Warhol és Rauschenberg is rajzolt, és amelynek egyik példányát (a háromból) az Apollo-12 a Holdon hagyta annak idején.

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban a napokban nyílik Hajas Tibor tibeti misztériumjátékait, szertartásait bemutató fotókiállítás, majd májustól az intézmény a saját száz évére emlékezik.

Ady Endre halálának centenáriuma végigkíséri a Petőfi Irodalom Múzeum idei évét, a kapcsolódó kiállítás egy napja nyílt meg, de számtalan egyéb program lesz, a városi sétáról a koncertekig.

A Ludwig Múzeum nem felejt el emlékezni az egykori Iparterv-kiállításokra (1968-69), amelyek jelentősen befolyásolták a hazai kortárs művészeti színtér további alakulását, noha csak néhány napig tarthattak nyitva. A március 24-én záruló tárlathoz szintén sok programot rendel a múzeum, hogy világossá váljon, miért ért el ilyen hatást a két tárlat és mit üzen a ma számára az Iparterv-jelenség.

Illusztrációk:

 

Salvador Dalí
Dormeuse, cheval, lion invisibles, 1930,
©Centre Pompidou, Paris

Részletek Az ismeretlen Görgei című kiállításból

Michelangelo Buonarroti:
Seated Male Nude/Ülő férfi akt
©Teylers Museum, Haarlem, The Netherlands

Nádler István: Majd, 2018
Ludwig Múzeum

 

 

Forrás:

 

Forrás: A  MúzeumCafé blog magazinja: http://muzeumcafe.reblog.hu/mi-lesz-2019-ben-budapesti-korkep?fbclid=IwAR1yf3JDLw3q2ZRvX6elvSCaRhCQFjA08hU1s461Bj1pP6I4sCHUPliKLSg

More news
Frida virágai

Frida virágai

2019-08-21

A tavalyi év legnépszerűbb, leglátogatottabb hazai kiállítása a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-tárlata volt (Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból). Szintén tavaly, a londoni Victoria & Albert Museum

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.