Detailed search

Milliós szobrok a nemzetközi aukciókon

Canova, Thorvaldsen, egy visszahívott Giambologna, valamint munkák a Napkirály udvarából: a szobroké lesz a főszerep a két legnagyobb nemzetközi aukciósház, a Sotheby’s és a Christie’s  július 4-én és július 5-én tartandó aukcióján.

A Sotheby’s július 4-ei, londoni aukciójának sztárja egy sokáig elveszettnek hitt Canova-szobor, a Béke mellszobra címet viselő alkotás. A büszt először és utoljára a londoni Királyi Akadémia  1817-es nyári tárlatán volt kiállítva. 

canova-the-bust-of-peace-side-e1527538200273.jpg

Antonio Canova, a Béke mellszobra, 1814, 53 cm (a becsült árat az aukciósház kérésre közli)

A klasszicizmus szobrászatának legnagyobb mestereként tisztelt Antonio Canova az antik kifejezésformákhoz tért vissza művészetében, az antik szépségideál köszön vissza a diadémot viselő, 1814-es mellszobron is, amelyet a művész pártfogójának,  egyben közeli barátjának, John Campbellnek, Cawdor bárójának készített. A mű a Cawdor családban öröklődött négy generáción át, egészen 1962-ig, amikor a család vagyonát eladták. A szobor jelenlegi tulajdonosa még ismeretlen mester műveként vásárolta meg az alkotást, amelyről azóta bebizonyosodott, hogy a nagynevű szobrász munkája. A várakozások szerint a mű több mint 1 millió fontért kelhet el.

A Sothbey’s aukcióján szerepel Canova kortársának, a dán Bertel Thorvaldsennek egy reliefje is. Canova mellett Thorvaldsent tartják a klasszicizmus másik legjelentősebb szobrászának, nála tanult Ferenczy István, az egyik legismertebb hazai szobor, a Pásztorlányka alkotója. A dombormű Anakreón egyik költeményét illusztrálja, amelyben az idősödő költő befogadja házába Cupidót, aki eltalálja a nyilával.

2018-07-03.png

Bertel Thorvaldsen, Relief Cupidóval és Anakreónnal, 1823-1824, 52.5x68x7 cm, becsült ár: 150 ezer - 200 ezer font

Az aukció legnagyobb dobása minden bizonnyal a 16. századi Itáliában tevékenykedő,  Giambolognaként ismert szobrász Drezdai Mars című bronzszobra lett volna, amelyet azonban az Art Market Monitor értesülései szerint visszahívtak az aukcióról, miután a tulajdonos, a Bayer AG gyógyszeripari cég privát eladásban állapodott meg a Drezdai Állami Művészeti Gyűjteménnyel (Staatliche Kunstsammlung Dresden). Az aukciósház már május közepén bemutatta a szobrot a potenciális vevőknek, az érdeklődés óriási volt. Az aukciós értékesítést a német kulturális életben azonban felháborodva fogadták, attól tartva, hogy a mű magángyűjteménybe kerülve eltűnik a  nagyközönség szeme elől. A Sotheby’s az 1587 előtt készült, 39 cm magas szobrot 3-5 millió fontra becsülte, azt azonban nem tudni, hogy a drezdai gyűjtemény végül mennyit fizetett érte.

120499962.jpg

Giambologna, Drezdai Mars, 1587 előtt, 39,3 cm

A Christie’s július 5-ei, londoni aukciójának kiemelt tételei XIV. Lajoshoz, a Napkirályhoz kapcsolódnak. 1685-ben a király egy monumentális bronz lovasszobrot rendelt a kor egyik legmegbecsültebb francia szobrászától, François Girardon-tól. Girardion Marcus Aurelius lovasszobrát vette alapul a tervezéskor, római császárként ábrázolva XIV. Lajost. A modellel 1687-re készült el, a szobrot 1692-ben kivitelezte Balthazar Keller. A mű majdnem 7 méter magas volt, talapzattal együtt körülbelül 17 méter volt. A Place Louis-le-Grand téren (ma Place Vendôme) állították fel, 1792-ben, a francia forradalom során elpusztították. Girardion a tervezés során kisebb méretben több változatban is elkészítette a lovasszobrot. Négy olyan változat maradt fent, amelyek a mester felügyelete alatt születtek, egy a windsori kastélyban, egy az Ermitázsban, egy a Louvre-ban található, a negyediket pedig a Christie’s árverezi el július 5-én.

2018_cks_15417_0130_000_a_bronze_group_of_louis_xiv_on_horseback_francois_girardon_circa_1690-.jpg

Francois Girardion, XIV. Lajos lóháton, 1690-1699 k., 104x90x43 cm, becsült ár: 7 millió -10 millió font

Az árverés másik fontos tétele szintén egy bronzszobor, amelyet XIV. Lajos a fiának, Lajos francia királyi hercegnek (Nagy Dauphin) ajándékozott. A szobor Ferdinando Tacca, firenzei szobrász munkája. Az alkotás Héraklész és a folyamisten, Akhelóosz harcát jeleníti meg.  

bronze_group_of_hercules.jpg

Ferdinando Tacca, Hérklész legyőzi Akhelóoszt, 1640-1650 k., 57,8x54,5x38,1 cm (a becsült árat az aukciósház kérésre közli)

 

 

Forrás: Christie’s, Sotheby’s, Art Market Monitor

Szerző: műtárgy.com

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.