Detailed search

Milyen műtárggyal dekorálhatjuk a dohányzóasztalt?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

 
 
A kanapé után a nappali másik központi bútora általában a dohányzóasztal. Ez a gyakran fókuszba helyezett kisbútor leginkább használati funkciója miatt fontos: elfér rajta a nassolnivaló, a távirányító, rajta tároljuk az aktuális olvasnivalónkat, avagy csak jövet-menet leteszünk rá dolgokat. Ám ha szeretnénk elkerülni, hogy különféle tárgyainkból random csendéletet építsünk a szoba közepére, akkor érdemes rendet tartani ezen a helyen és inkább egy figyelemfelkeltő szép műtárggyal harmóniát teremteni otthonunk szívében.
 Eheti enteriőrünk nem sokat mutat magából: egy szűkebb képkivágaton keresztül egy klasszikus kanapé-fotel-kisasztal elrendezést láthatunk, mely bármelyik otthonban szerepelhet. Ehhez az átlagos berendezéshez pedig egy szembetűnő műtárgyat választottunk, éppen azért, hogy biztosan bármely enteriőrtípusból könnyűszerrel kitűnjön. Mert mi más lenne a célunk egy középpontba helyezett művel, minthogy különlegességének teret adjunk, hogy aztán uralhassa az egész élettér környezetét. Így esett a választásunk Sipos Balázs élénk piros színű, üveg Róka szobrára.
Sipos Balázs (1979-) 2003-ban végezte el a Magyar Iparművészeti Egyetem üveg szakát. Az Ajka Kristály tervezőjeként a casting, a gipszformába öntött üvegtechnológia bevezetésével foglalkozott. Önálló tervezőként pedig hutaüveg-plasztikákat, fúvott üvegpoharakat és tárgyakat, és figurákat megjelenítő színes szobrokat készít. Műhelyébe folyamatosan érkeznek megrendelések, gyakran különféle díjak megtervezésére és kivitelezésére is. Az üveg anyagának és a hozzá alkalmazott technikáknak alapos ismerője. A legkülönfélébb plasztikákat készíti el a törékeny, színes alapanyagból. Tevékenységét Ferenczy Noémi-díjjal is kitüntett.
A Róka című szobra is egy különleges eljárással készült. Első ránézésre könnyen tűnhet a mű porcelántárgynak is. A HuGlass 2017-es kiállítás szakmai díját ezzel az üvegszoborral nyerte el a művész. A róka testének kidolgozása nagyon aprólékos: még a fogainak hegyessége is különösen részletgazdag módon ábrázolódik a plasztikán. A testen jól látszanak az üvegtechnikai eljárás sajátosságai és a felületén megcsillanó fény még inkább kiemeli magával ragadó piros színét. Ezzel a műtárggyal bármely otthon felélénkül, jelenléte pedig játékosságot és stílusosságot kölcsönöz a nappali terének.
 
Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/
More news
Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

2020-06-05

A járvány csillapodásával lassan világszerte újraindul az élet számos területen, így a kulturális szférában is. Az online működésre kényszerűségből átállt múzeumok is kezdik megnyitni a kapuikat, természetesen szigorú óvintézkedések mellett. Bár az online kiállítások és tárlatvezetések is sok örömöt okoztak a karantén idején, azért nyilvánvalóan nem helyettesíthetik a valódi kiállításlátogatás élményét.

A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.