Detailed search

Milyen műtárgy lehet a legjobb választás egy étkezőbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy étkező berendezésekor kézenfekvő, ha egy asztali csendéletet ábrázoló művet választunk ide. Vagy éppen fordítva: hová máshová helyezhetnénk el egy ilyen klasszikus műfajú festményt, amelyen különféle ínycsiklandozó falatok szerepelnek, mint egy étkezőbe? Máshol elég könnyen elvonná a figyelmünket – gondoljunk csak egy munkahelyi környezetre… Szerencsés egymásra találás tehát az eheti enteriőr-festmény párosunk, mely a hagyományos ábrázolás formát kortárs értelmezésbe foglalta.

A képen látható térben bár a szürke szín uralkodik, hangulata mégis hemzseg a kreativitástól. Mi eredményezi ezt a hatást? A lámpától kezdve a bútorok egyediségén át – különösen az asztal kivitelezése – a benne helyet kapó, apró, elszórt tárgyakig. Szinte visszhangoznak benne a közös étkezések beszélgetései, sztorizásai. Az ebbe az enteriőrbe komponált műtárgyunk szintén tartogat bujtatott meglepetéseket olvasóink számára.

Orr Máté (1985-) a fiatal művészgeneráció egyik sikeres tagja. Folyamatosan alkot és rengeteg kiállításon szerepel. Festmények mellett grafikákat, illusztrációkat is készít. Műveinek érdekessége, hogy a néhány centiméteres miniatűröktől kezdve a nagyméretű méteres vásznakig mindenfélét találhatunk. Sajátos figurái egy misztikus mesevilágba repítenek, amelyek szimbolikái természetesen mindennapi helyzeteinkre utalnak. Fotórealista részletek és animációs motívumok gyakran jelennek meg akár egyetlen figura alakjában is. Fantáziavilága nem ismer határokat, mindehhez káprázatos technikai tudás is párosul.

Bemutatott festményünk a Sweet Geometry címet viseli – máris felhívja a figyelmünket arra, hogy ez a kompozíció nem pusztán egy természethű ábrázolás, hanem csavaros vizuális ingereket tartogató műalkotás. Ezt mutatják az eltolt térrészletek, amelyek anyagukban, nézetükben és színükben is csúsztatott viszonyban állnak egymással. A geometria pedig nem pusztán a rombuszos padlórészre utal, hanem a csendélet főszereplőire egyaránt, ugyanis minden édesség más-más formájú, textúrájú és nem mellesleg más ízű is. Elhelyezésük pedig összességében kompozícionális rendet teremt. A kalácsok, csokoládék és sütemények teátrális megvilágításba lettek helyezve és látványuk is arra csalogat minket, hogy vegyünk és együnk belőlük. Ezekkel az apró finom részletekkel tette igazán különlegessé a festő ezt a klasszikus műfajú asztali csendéletet.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

More news
Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

2020-06-05

A járvány csillapodásával lassan világszerte újraindul az élet számos területen, így a kulturális szférában is. Az online működésre kényszerűségből átállt múzeumok is kezdik megnyitni a kapuikat, természetesen szigorú óvintézkedések mellett. Bár az online kiállítások és tárlatvezetések is sok örömöt okoztak a karantén idején, azért nyilvánvalóan nem helyettesíthetik a valódi kiállításlátogatás élményét.

A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.