Detailed search

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

Külföldi aukciók újabb és újabb rekorddöntő eladásairól olvasva mindig felmerül a kérdés, hogy ki lehet a - gyakran névtelenséget kérő - szerencsés gyűjtő. Persze nem mindig derül ki a vásárlás mögötti személy, sokszor csak felröppenő pletykák, spekulációk alapján következtethetünk a kilétére. Vannak azonban olyan gyűjtők, akiknek a neve egyre-másra előkerül, és azt is lehet tudni, hogy milyen különösen értékes mű van a birtokukban. Róluk közlünk egy válogatást, a Chief Art Collectors projekt alapján.

Liu Yiqian (nettó vagyon: 1,38 milliárd dollár)


Liu Yiqian Kína egyik leggazdagabb embere és szenvedélyes műgyűjtő. Gyűjteményében nagynevű kínai és európai alkotók mesterművei egyaránt megtalálhatók. Kollekciójának kulcsfontosságú darabja Amadeo Modigliani No couché/Reclining Nude című 1917-es festménye, amelyet 2015-ben vásárolt a Christie's árverésén, 170,4 millió dollárért. Liunak egyébként két múzeuma is van (Long Museum Pudong, Long Museum West Bund), ahol kiállítja a vásárolt műtárgyakat.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Amadeo Modigliani: No couché, 1917-18 (forrás: artnet)


Dmitry Rybolovlev (nettó vagyon: 6,8 milliárd dollár)


Nehéz lenne egy dolgot kiválasztani, ami miatt az orosz üzletember neve ismerősen csenghet. Művészeti berkekben, a sportvilág köreiben és az üzleti életben is komoly hírnévnek örvend. Elmondhatjuk róla például, hogy ő a tulajdonosa a Monaco Football Clubnak vagy hogy az üzleti életben az alternatív gyógymódokról nyergelt át az üveg- és szappangyártásban fontos kálium-karbonát - iparra, de a mi szempontunkból fontosabb, hogy ő volt az, aki eladásra kínálta a minden aukciós rekordot megdöntő Salvator Mundit. Ezen az üzleten 270 millió dollárt nyert egyébként. És hogy melyek azok a festmények, amelyektől viszont nem vált meg az orosz gyűjtő? Gauguin, Klimt, Modigliani alkotásai színesítik a gyűjteményét, azonban az egyik legkiemelkedőbb tétel egy Rothko-mű, a Number 6 (Violet, Greed and Red), amelyet 186 millió dollárért vett meg. A festmény egyébként a hírhedt svájci műkereskedő, Yves Bouvier tulajdonában volt előzőleg, aki jócskán olcsóbban jutott hozzá, mint ahogyan Rybolovlevnek eladta. Bouvier-t több vásárlója be is perelte a túlárazott művek miatt, amelyek eredeti áráról szándékosan félretájékoztta őket.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Mark Rothko: No. 6 (Violet, Green and Red), 1951 (forrás: Wikipedia)


Leonard Blavatnik (nettó vagyon: 17 milliárd dollár)


Leonard Blavatnik olajmágnás, filantróp, akit 2017-ben lovaggá is ütöttek. Egyetemek, kulturális intézmények rendszeres támogatója. Blavatnik művészeti ízlése ugyan jól dokumentált, de arról, hogy pontosan milyen művek vannak a tulajdonában, leginkább csak találgatni lehet. Az köztudomású, hogy dollármilliókat fizetett Damien Hirst Gone but not forgotten című 2014-es mamut-szobráért. Fotók alapján valószínűsíthető, hogy Blavatnik házában lóg Picasso Nude, Green Leaves and Bust című festménye, amely egy 2006-os aukción 106,5 millió dollárért kelt el.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Pablo Picasso: Nude, Greend Leaves and Bust, 1932 (forrás: Wikipedia)


Kenneth Griffin (nettó vagyon: 9,9 millió dollár)


Az amerikai gyűjtő nem vesztegette az idejét, 22 éves korában alapította meg a Citadel nevű, privát hedge fund vállalatát, ami mára az egyik legnagyobbá nőtte ki magát Amerikában. Gyűjtőként arról híres, hogy ő az, aki az a magánszemély, aki a legtöbb pénzt áldozta egyetlen festményre. A kép, ami úgy tűnik, rendkívül sokat jelent Griffinnek, Willem de Kooning Interchange című alkotása, amelyet privát eladás során, 300 millió dollárért vásárolt meg az üzletember. Érdekesség, hogy az 1997-ben elhunyt absztrakt expresszionista de Kooning aukciós rekordja 68,9 millió dollár, a Christie's 2018. novemberi aukcióján született, a szintén 1955-ben készült, Woman as Landscape című művel.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Willem de Kooning: Interchange, 1955 (forrás: Wikipedia)


Leon Black (nettó vagyon: 6,5 milliárd dollár)


Black fontos amerikai üzletember, aki a melanoma kutatások nagylelkű támogatója is egyben. A művészeti világban arról híres, hogy az övé kettő a világ legértékesebb alkotásai közül. 1987-ben 53,9 millió dollárt fizetett Van Gogh Íriszek című festményéért, majd 2012-ben a Sotheby's aukcióján 119,9 millió dollárt Edward Munch Sikolyáért. A Sikolynak négy változata van, az első valószínűleg egy kartonra, krétával rajzolt verzió, 1893-ból. Munch még 1893-ban elkészítette a képet temperával is, majd 1895-ben pasztellel, ragyogóbb, élénkebb kékekkel ismét megrajzolta A sikolyt - ez az a változat, amely Black tulajdonában van. Végül 1910-ben készítette el - a szemgolyó elhagyásával - ismét a képet.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Edward Munch: A sikoly, 1895 (forrás: Wikipedia)
Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Fehér arany - Mindent a porcelánról!

Fehér arany - Mindent a porcelánról!

2019-04-18
A porcelánt régen fehér aranynak hívták, mivel nagyon értékesnek számított, az előállítását pedig titok övezte. A porcelánkészítés komoly mesterségbeli tudást és technikai felkészültséget igényel. Az anyag rendkív
Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

2019-04-16

Három verseskötet, három regény, egy dráma,- és két novelláskötet továbbá egy a siker egyetemes törvényeit összefoglaló tényirodalmi alkotás közül kerülnek ki az idei Libri irodalmi díjasok. A közönség már szavazhat kedvenc kortárs írójára.

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

2019-04-09

Maurer Dórának egyéni kiállítása nyílik a világ egyik legfontosabb művészeti intézményében, a londoni Tate Modernben. A tárlat augusztus 5-étől egészen 2020 július 5-éig, tehát majdnem egy teljes évig látogatható lesz.

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

2019-04-08

Deim Balázs eddigi munkáiban is alapvetően a minket körbevevő térrel foglakozott. Már a első sorozataitól erre koncentrált. Említhetjük ezek sorában a nagy feltűnést keltett Surveillance System projektet, vagy a Panel sorozatot, de említhetnénk itt akár a Minimalt is.

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

2019-04-04

A művészeti világban fontos hírforrás, a The Art Newspaper közzétette az elmúlt hónap legértékesebb múzeumi gyarapodásainak listáját. Az öt kiemelt műtárgy között szerepel Stuart Mária Henrietta esküvői portréja, melyet a Szépművészeti Múzeum vásárolt a Christie’s árverésén, igaz, korábban, de a tranzakció nyilvánosságra hozatala alapján márciusi eredménynek számít.

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

2019-04-02
Az Artprice nemrég készült el a tavalyi év aukciós trendjeit feldolgozó elemzésével, és ennek a legfontosabb eredményeit most a műtárgy.com ismerteti a magyar olvasókkal. Az elemzés több mint félmillió aukciós eredmény fe

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.