Detailed search

Műtárgy-kalauz stopposoknak IV. - Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgya

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A júniusi Balaton fókuszunknak megfelelően ezúttal Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgyát mutatjuk be.
 

Gonzales Gábor 1980 évek elején fémgőzölt üveglapokból ragasztott, csiszolt és homokfúvással mélyített brossok és násfák készítésével kezdett foglalkozni, melyek útmutatójává váltak az utána következő művészeti időszakának. A művészt foglalkoztatni kezdte a technikában rejlő lehetőség, a tükröződések és fényelnyelések finom játéka. Geometrikus formájú zárt üvegplasztikáiban a sötéten tükröződő lapok közt a fény a térbeli mélység élményét nyújtja, melyekért 1986-ban, Erfurtban Quadriennalé Elismerő Diplomában részesült.

Formái tömbszerűsége később átalakult filigrán korongokká, világosságot és még több fényt engedve magukba. A vizek mélységét, a beléjük merülő napfény útját engedték láttatni. Az egy-egy nézőpontból felbukkanó aranysárga fény melege oldja geometria rendjüket.

A víz szépsége később is vonzásban tartotta, de a fények már hullámok hátán törnek meg, formát adva az örökké változó, újrateremtődő mozgásnak. Az egyre világosodó tükörrendszer ezekben a munkákban lassan teljesen eltűnik. Az oldottabb, organikus formák ellenére szabályosságot, belső rendet találunk, melyet a felületek selyem fénye sejtelmessé tesz, az alatta mozgó fényt rabul ejtve.

 

Gonzales Gábor: Szeretnék élni kék hullám alatt, 2007, üveg. A Kiskép Galéria jóvoltából 

 

Üvegplasztikáinak készítése mellett az üveg más területeit is bejárta a századfordulón készült ólombetétes díszüvegek sokaságának adta vissza eredeti fényét, formáját, lépcsőházak, bankok, templomok ablakaiban. Restaurált és rekonstruált festett üvegek teszik újra élővé a szebbnél szebb épületeket.

„Ágaskodott felém a délutáni hullám, selymes ragyogással sütött át rajta a nap. Ahogy lomhán átcsapott felettem, boltozata alatt szinte megállt az idő. Szeretnék élni kék hullám alatt melegen olvasztott, hajlított üvegből van. Ha megsimogatják, akkor tudom, hogy más is szereti. (…) Egy időben nyáron levonultam a balatoni tanyámra, ahol madárcsicsergés mellett csiszoltam. Az üvegkészítés mestersége nem fáraszt, ellenkezőleg, nagyon élvezem.” – mondta a művész. 

 

A sorozat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

A cikk az Octogon oldalán jelent meg (2022.06.10.).

More news
Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

2022-05-20
A szezon utolsó napjain is minden műfajban és minden árkategóriában számos izgalmas tétel várja a gyűjtőket és a befektetőket – olvashatjuk a műtárgy.com összefoglalójának második részében.Május 24-28. között igaz

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.