Detailed search

Műtárgy: kreatív terek diákok számára

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba

Az iskolai enteriőrökről legtöbbször retró csempék és kopott padok jutnak eszünkbe, ám ez a tendencia mára már megtörni látszik. Nyitott gondolkodással, némi kézügyességgel és közös munkával varázslatos helyszínek is születhetnek akár egy közlekedőfolyosó átalakításával is.

Bár egy közintézmény esetében a közös terek kialakítására sok esetben nehéz finanszírozási keretet találni, a lelkes közösségeknek hála, akár olyan eszközökkel is sikerülhet különleges enteriőröket kialakítani, amelyek egy lakásméretű otthonban már nem kapnak helyet. Ilyenek lehetnek a túlnőtt növények, a bizonyos szezonokban használt bútorok, a raklapok vagy a különféle dekorációs kiegészítők.

Bemutatott enteriőrünk ezúttal egy iskolai folyosó átalakítását mutatja, melyhez a fent felsorolt hétköznapi eszközöket használták fel kreatív módon. Az átvezető helyiség világos tereiben olyan nagyméretű növények kaptak helyet, melyeknek fényes, ám meleg közegre van szüksége a téli időszak alatt. Az így létrejött otthonos hangulatot textilekkel tették még melengetőbbé. Mindez pedig kiváló helyszínnek bizonyul kiscsoportos foglalkozásokra, beszélgetésekre, vagy akár ünnepi kézműves foglalkozások megvalósítására is. A diákok számára pedig minden osztálytermen kívül töltött perc felüdülést jelenthet, főleg, ha az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a szüneteket az udvaron töltsék.

Ebbe a különleges enteriőrbe Regős István Hídon innen című festményét installáltuk, mely elsősorban zöldes színeivel illeszkedik a tér berendezéséhez. Másrészt ezen a közösségi helyszínen előtérbe kerül a festmény kompozíciójának központi eleme, a híd is, mely a kapcsolatok összekötődését szimbolizálja. Regős István kiemelt motívuma egyébként a Szabadság híd formakincsét eleveníti meg, így a kép akár történelmi események ismeretanyagának elsajátításában is segíthet.

A kompozíció geometrikus formaelemei és a kép előtérben felsorakoztatott sárga-piros-kék-zöld alapszínek pedig akár a matematika vagy fizika tananyag szemléltetői is lehetnek. Egy műalkotás – legyen szó versről, képről vagy zenéről – nem csak azt az üzenetet közvetítheti, amit az alkotója vélhetően a befogadó tudomására kívánt hozni. Érdemes bátran és kreatívan felfejteni egy-egy kompozíciónak az egyének számára más-más jelentést hordozó szálait is, mert így új szempontokkal és értelmezési rétegekkel is gazdagodhatunk. Diákcsoportok számára pedig kifejezetten élménnyé válhat az ismeretszerzés, ha merünk számukra akár kortárs képzőművészeti példákat is mutatni a kötelező tananyag mellett.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.