Detailed search

Műtárgy: milyen festmény illik egy férfias stílusú enteriőrbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Sötét tónusok, rusztikus térelválasztó elemek, szögletes vonalvezetés és néhány berendezési tárgy: ezek az eszközök és az általuk teremtett sejtelmes hangulat uralkodik a térben, amelyet tovább fokoz a célzott megvilágítás. A szoba kialakításához használt anyagok erőteljességet, férfiasságot sugároznak. A bútorokra helyezett könyvek, órák és modern szobrok pedig közvetítik a bennük lakó intellektuális beállítottságát.

Ekképpen lehet olvasni a berendezés sorai között, és ezeket az eszközöket tudatosan felhasználva lehet alakítani egy otthon belső tereit, ha igazán személyre szabottá szeretnénk varázsolni.

A bemutatott szobabelsőben bár egy alvóhelyet látunk, mégsem nevezhető kizárólagosan hálószobának: egy kisebb munkaállomás is helyet kapott benne, illetve számos olyan kiegészítő is, melyek gondolatbeli aktivitásra sarkallnak. Ez az enteriőr megkívánja, hogy az osztott és előreugrasztott falrészre egy olyan kortárs műalkotást válasszunk, amely egyaránt közvetít férfias racionalitást, kiemeli az elmélkedés emelkedettségét és némi filozofikus tartalmat is megelevenít. Egy ilyen térben nem a dekorativitás, sokkal inkább a mű koncepciója fog érvényesülni.

Ehhez a sajátos szemlélethez Váradi Róbert: Semmi, ami van című vásznát választottuk. A művész 1950-ben született és bár kissé rejtőzködő alkat, kevésszer láthatjuk őt személyesen szerepelni, munkáit a szakma és a közönség is nagyra tartja. A Munkácsy-díjas alkotó műveire leginkább a filozofikus, meditatív attitűd jellemző. Életművében figurális, elbeszélő jellegű munkák és elvonatkoztatott, absztraháló képek is nagy számban vannak jelen.

A Semmi, ami van című festmény meghökkentő képi világot tár elénk. A kompozíció egészét szinte kitöltik a „nulla” szám karaktereinek végtelenített sorolása. A felső harmadban, a kör alakba foglalt cím jelentése és formai megjelenítése is számos szimbolikát takar. A kép tónusa éppen olyan drámai, mint az enteriőré, ahová installáltuk. További párhuzamot mutat a festményen használt központi fénykezelés, mely misztikus megvilágításba helyezi a mű központi elemét, a képcímet. A műtárgy festőiségét a számkarakterek jegyen végigfutó színtónusok képezik.

Az enteriőr és Váradi Róbert alkotása tehát hangulatában, megformálásában és közvetített üzenetével is teljes összhangban van. Ezért az egész – tehát maga a tér – és a rész – azaz a festmény – erősíti egymás hatását és teljes szimbiózisba kerül egymással.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.