Detailed search

Műtárgy: milyen kép illik egy filmrajongó szobájába?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Az úgynevezett magasművészet mellett léteznek olyan alkalmazott művészeti műfajok, melyek közvetlen hangvétellel egyszerűbb megértést tesznek lehetővé. Az egyik legkedveltebb ilyen képtípus, a többnyire grafikai sokszorosító eljárással készült plakát.Magyarországon ennek nagy hagyománya van: kiváló művészeink, bravúros reklámcélú kompozícióit ismerjük már a 19. század vége óta. Az online hirdetések világát megelőző színes, sokszor humoros, de mindenekelőtt lényegre törő rajzok kifejezetten népszerűek napjainkban is a gyűjtők körében. Mivel a plakátok jól illeszkednek modern enteriőrökbe, így a lakberendezésben is szívesen alkalmazzák őket. Ezen a héten egy retró stílusú enteriőrhöz, egy hetvenes évekbeli filmplakátot választottunk.

A szobabelső berendezése akár a nagyszülők otthonából átörökített, felújított darabok is lehetnek. A környezet fiatalosságát a bátor színhasználat eredményezi. Néhány régi tárgy újragondolása pedig igazán egyszerű és frappáns módon alkotja a dekorációt, ami pedig megteremti a hamisíthatatlan retró lázat! Bár a bútorok hangulata visszarepít minket az időbe, a minőségi alapanyagok használata ellensúlyozza a „régiség-érzetet.” Ebbe az összeállításba egy korhű kultúrtörténeti kincset, egy kultikus film bemutatójára készült plakátot képzeltünk el.A plakát műfajának gyűjtése nagy erőkkel van jelen a jelenlegi, hazai műtárgypiacon is. Igazi különlegességek bukkannak fel egy-egy modern művészeti árverésen. Az egyik legnagyobb aukciósház is rendszeresen szervez kifejezetten plakátokból összeállított árverést. Sőt, jó néhány olyan galériát is találunk, amelyek profiljába ez a művészeti ág tartozik, ami iránt külföldről is nagy az érdeklődés.

A kiválasztott műtárgy-plakát John Cassavetes Premier című, 1977-es filmjéhez készült. Filmtörténeti érdekesség, hogy hazánkban már egy évvel később látható volt a mozikban, ami akkoriban nagyon gyors dolognak számított.

A plakát grafikusa Rényi Katalin. A művésznő 1951-ben született Budapesten. Munkácsy-díjas festő, aki férjével, Baska Józseffel együtt a művészetnek szenteli életét. Alkalmazott grafikai szakon diplomázott 1975-ben. Így, már pályája kezdetekor számos film, kiállítás és információs anyag grafikáját kivitelezte. Rendszeres kiállító és aktív művészetoktató is egyben.Premier plakát velősen ragadja meg a film cselekményét. A főszereplő, Myrtle Gordon ünnepelt színésznő szélsőséges érzelmeit vonultatja fel a történet, melyben lelki válságok, szerelmek és elfojtások is szerepet játszanak. A gyötrődő nő kifejező portréja remekül sűríti össze egyetlen képkockába a teljes film mondanivalóját. A plakát további érdekessége, hogy két méretben is kivitelezték, így az enteriőr berendezéséhez igazítva A/2 (60×42 cm) és A/1 (83×58 cm) méretben is megtalálható.

A kényelmes fotel és a mozivilágot megidéző kiegészítőkkel ellátott enteriőr ideális terep minden filmimádó számára!

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

More news
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.