Detailed search

Műtárgy: milyen kép illik egy filmrajongó szobájába?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Az úgynevezett magasművészet mellett léteznek olyan alkalmazott művészeti műfajok, melyek közvetlen hangvétellel egyszerűbb megértést tesznek lehetővé. Az egyik legkedveltebb ilyen képtípus, a többnyire grafikai sokszorosító eljárással készült plakát.Magyarországon ennek nagy hagyománya van: kiváló művészeink, bravúros reklámcélú kompozícióit ismerjük már a 19. század vége óta. Az online hirdetések világát megelőző színes, sokszor humoros, de mindenekelőtt lényegre törő rajzok kifejezetten népszerűek napjainkban is a gyűjtők körében. Mivel a plakátok jól illeszkednek modern enteriőrökbe, így a lakberendezésben is szívesen alkalmazzák őket. Ezen a héten egy retró stílusú enteriőrhöz, egy hetvenes évekbeli filmplakátot választottunk.

A szobabelső berendezése akár a nagyszülők otthonából átörökített, felújított darabok is lehetnek. A környezet fiatalosságát a bátor színhasználat eredményezi. Néhány régi tárgy újragondolása pedig igazán egyszerű és frappáns módon alkotja a dekorációt, ami pedig megteremti a hamisíthatatlan retró lázat! Bár a bútorok hangulata visszarepít minket az időbe, a minőségi alapanyagok használata ellensúlyozza a „régiség-érzetet.” Ebbe az összeállításba egy korhű kultúrtörténeti kincset, egy kultikus film bemutatójára készült plakátot képzeltünk el.A plakát műfajának gyűjtése nagy erőkkel van jelen a jelenlegi, hazai műtárgypiacon is. Igazi különlegességek bukkannak fel egy-egy modern művészeti árverésen. Az egyik legnagyobb aukciósház is rendszeresen szervez kifejezetten plakátokból összeállított árverést. Sőt, jó néhány olyan galériát is találunk, amelyek profiljába ez a művészeti ág tartozik, ami iránt külföldről is nagy az érdeklődés.

A kiválasztott műtárgy-plakát John Cassavetes Premier című, 1977-es filmjéhez készült. Filmtörténeti érdekesség, hogy hazánkban már egy évvel később látható volt a mozikban, ami akkoriban nagyon gyors dolognak számított.

A plakát grafikusa Rényi Katalin. A művésznő 1951-ben született Budapesten. Munkácsy-díjas festő, aki férjével, Baska Józseffel együtt a művészetnek szenteli életét. Alkalmazott grafikai szakon diplomázott 1975-ben. Így, már pályája kezdetekor számos film, kiállítás és információs anyag grafikáját kivitelezte. Rendszeres kiállító és aktív művészetoktató is egyben.Premier plakát velősen ragadja meg a film cselekményét. A főszereplő, Myrtle Gordon ünnepelt színésznő szélsőséges érzelmeit vonultatja fel a történet, melyben lelki válságok, szerelmek és elfojtások is szerepet játszanak. A gyötrődő nő kifejező portréja remekül sűríti össze egyetlen képkockába a teljes film mondanivalóját. A plakát további érdekessége, hogy két méretben is kivitelezték, így az enteriőr berendezéséhez igazítva A/2 (60×42 cm) és A/1 (83×58 cm) méretben is megtalálható.

A kényelmes fotel és a mozivilágot megidéző kiegészítőkkel ellátott enteriőr ideális terep minden filmimádó számára!

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

More news
Időtálló időmérők

Időtálló időmérők

2019-10-15
Karórát viselni nem csak praktikus, de mindig is státuszjelző szimbólummal bírt. Egy ilyen ékszer minőségű tárgy amellett, hogy hasznos funkcióval rendelkezik, általában valamilyen nemes anyagból készül, hogy állja a minde
Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban

Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban

2019-10-10

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Mérnöki csodák a BÁV óraárverésén

Mérnöki csodák a BÁV óraárverésén

2019-10-09

A luxus luxusa is felvonul a BÁV október 21-ei óraárverésén a MOM Kulturális Központban. A legnagyobb presztízsű márkák mérnöki csúcsteljesítményei a földön, a vízen és a levegőben is bizonyítottak. A 180 tételt felsorakoztató kollekcióban megtaláljuk az iraki légierő hivatalos órája mellett Maradona kedvenc Hublot Bing Bangjét, de a búvárok és a hollywoodi sztárok társát, a Panerai Luminort is. Licitálhatunk a Jaeger-LeCoultre örökmozgó Atmos asztali órájára, és nem utolsó sorban egy 200 éves, de máig a világ egyik legvékonyabb függőórájára. Ha ez nem lenne elég, megvásárolhatjuk az amerikai elnökök karóráját, és válogathatunk a legnagyobb divatházak ékszerórái között is.

Célegyenesben az őszi aukciós szezon

Célegyenesben az őszi aukciós szezon

2019-10-07
A következő napokban már a legnagyobb hazai aukciósházak is színre lépnek. A csúcsművek a hazai árveréseken is megritkultak; annál nagyobb csata várható azokért, amelyek mégis felbukkannak – derül ki a műtárgy.com előz

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.