Detailed search

Műtárgy: milyen kép illik egy modern étkezőbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba

A bútorok formái és színei alapvetően meghatározzák egy enteriőr jellegét. A natúr anyagok és árnyalatok kifejezetten jól működnek élénk bútorszövetekkel és színben passzoló fém kiegészítőkkel. Ha egy formavilág ilyen összhangban van, mint ebben az enteriőrben, ahol a lámpa búrája, az asztal lapja és a széktámlák is ívesek, akkor ezt a törekvést egy festmény kiválasztásával is tudjuk fokozni. Mert nem törvényszerű, hogy minden műalkotás négyzetes alakú!A kiválasztott étkező tér falára egy négyzetes térbe szerkesztett tondó formájú, színes képet választottunk Hetey Katalin életművéből.

Hetey Katalin (1924-2010) a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Szőnyi Istvántól tanult. Egész művészetére nagy határt gyakorolt római tanulmányútja, mely során magába szívta az ókori kultúra formakincseit. Ezek a motívumok gyakran ismétlődnek különböző korszakaiban is. Alkotott Kaliforniában és New Yorkban is és sokat utazott Nyugat-Európában. Párizsban telepedett le férjével, Konok Tamással.Az 1980-as évektől kezdve egyre gyakrabban látogatott haza Magyarországra és több művésztelepen is részt vett. Nem csak grafikáiról és festményiről, hanem szobrairól is híres. Ezeknek a plasztikáknak az a különlegessége, hogy többféleképpen újraépíthetőek. Vizuális nyelvére a geometrikus megfogalmazás mód, a mozgás tényezője, valamint a rész és egész viszonyának vizsgálata jellemző.

Az S.T. elnevezésű kompozíció alapja egy sokszorosítótechnikai eljárás, mégpedig a rézkarc. Az így megalkotott kör kompozíció egységekre bontott. Ezeket a geometrikus részleteket egész felületükben különböző színekkel festette meg a művész. A tekintet a kép középpontjára fókuszál és az onnan a kör szélei felé futó sugárvonalak hatására utal mozgalmasságra.Hetey művei gyakran megidézik a tájak felülnézeteit, parcellázott földeket vagy éppen domborzati jelenségeket. Ezeknek a motívumnak az átdolgozása, átgondolása a geometria sokszínűségét is alkalmazva izgalmas kompozíciókat hoz létre. A különös formavilág és a színek kizökkentenek az állandóságból és a mű egésze inspirálja gondolkodásmódunkat.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

szerző: műtárgy.com, forrás: Lakáskultúra
 
More news
Frida virágai

Frida virágai

2019-08-21

A tavalyi év legnépszerűbb, leglátogatottabb hazai kiállítása a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-tárlata volt (Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból). Szintén tavaly, a londoni Victoria & Albert Museum

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

2019-08-13

A mutargy.com és a Műtárgybefektetés.hu elindítja ART Collector Workshop képzését, amelyen a gyűjtők, műtárgyvásárlók a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat sajátíthatják el a szakma legjobbjaitól.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.