Detailed search

Műtárgy, mint befektetési eszköz

A műtárgyakkal való kereskedelem nem újkeletű, csupán a kereskedelem módja változik az idő előrehaladtával. Míg évszázadokkal ezelőtt a műtárgyakat a piacokon, magánúton cserélték vagy értékesítették, addig ma számos galéria, aukciósház is a vásárlók rendelkezésére áll. Egyre szélesebb körben elfogadott álláspont, miszerint a műtárgy befektetési eszközként is értelmezhető. Napjainkban a "Művészetnek van-e materiális értéke" kérdés helyett helyesebb feltenni a "Mekkora a művészet materiális értéke" kérdést.

A műtárgy befektetési eszköz mivoltát többek között alátámasztja a globális műkincspiac mérete is: 2017-ben a műkincspiac 63,7 milliárd dollár árbevételt számolt, amely a 2016-os értékhez képest 12% emelkedést jelent. Emellett a szupergazdagok (UHNWI - Ultra High Net Worth Individuals) köre is 3,2%-kal növekedett az adott időszakban, akik körében a legkedveltebb tevékenységek között szerepel a műkincs vásárlás. A Knight Frank által összeállított Wealth Report-ban a megkérdezett vagyonkezelők 47%-a a luxusbefektetésekre irányuló kereslet növekedéséről számolt be. Ezek a tényezők jelentős szerepet játszanak a műtárgypiac növekedésében.

A műtárgyak árát és árváltozását nehéz nyomon követni: a galériák és a magán úton történő vásárlások adatai legtöbbször nem elérhetők, így a megbízható adatforrást a nyilvános aukciók jelentik. A többször eladott műtárgyak két eladás közötti árváltozása hozamként értelmezhető. A Mei Moses művészeti index az S&P500, mint klasszikus pénzügyi befektetés hozamát hasonlítja össze aukciós újraeladásokkal (2016-ban a Sotheby's vásárolta meg az Indexet). A nyolc művészeti kategóriát megkülönböztető adatbázis mára több, mint 45.000 aukciókon ismételten eladott műtárgy adatait tartalmazza. Az összehasonlításból kiderül, hogy a műtárgyak hozamai képesek tartani a versenyt a pénzügyi piac hozamaival. Egyes időszakokban a Mei Moses által nyilvántartott aukciós hozamok túlteljesítették az S&P500 hozamait.

A Mei Moses World All Art indexe alapján látható, hogy a műkincspiac és a pénzügyi piac - évtizedek léptékét vizsgálva - nagyságrendben együtt mozog. A műtárgy alapvetően egy értékálló, a pénzügyi termékekhez képest azonban kevésbé likvid befektetés. Két, már az 1980-as években a műtárgyak árváltozását kutató tanulmány különbözőképpen érvel az árváltozás okát tekintve. Baumol 1986-ban írt cikke szerint az árak a művészeti piacon véletlenszerűen alakulnak. A kiszámíthatatlan befektetői magatartás még kevésbé teszi előrejelezhetővé az árakat. Így szerinte nincs a műkincspiacon értelmezhető stabil árszínvonal. Frey és Pommerehne 1989-es cikke szerint a műtárgyak ára a klasszikus piaci erők - a kereslet és a kínálat hatására alakul ki. A szerzőpáros már ezen korai tanulmányban megállapítja, hogy a műtárgy hozam termelésére képes, így értelmezhető befektetési eszközként. Egyes befektetők a műtárgyakat pénzügyi portfóliójuk részeként tartják számon, ez szintén erősíti a műtárgypiac és a pénzügyi piac kapcsolatát. A '80-as évek óta számos további kutatás erősítette meg a műtárgybefektetés eszköz mivoltát.

Egyre nagyobb igény merül fel a vagyonkezelésben is a porfóliók műtárgyakkal való diverzifikálására. Egyes nagyvállalatok is nagyobb figyelmet fordítanak a műkincsek iránt: a Deutsche Bank vállalati gyűjteménye mára körülbelül 57.000 műtárgyat számlál, a UBS aktív kulturális tevékenységgel, műtárgyvásárlással támogatja a kortárs művészetet és gazdagítja több mint 30.000 műtárgyból álló gyűjteményét. Magyarországon a műtárgy.com 2019-ben indította el műtárgybefektetési tanácsadását, amelynek keretében az általa nyilvántartott 50 ezer tételes aukciós adatbázisból kinyert adatokkal, és a kiválasztott művészek ár-elemzésével támogatja a befektetői döntéseket.

Ezek a trendek a műalkotások napjainkban egyre hangsúlyosabbá váló pénzügyi jelentőségére mutatnak rá. A művészet megítélésekor az esztétika, a mondanivaló továbbra is a legfontosabb szerepet töltik be, ugyanakkor a műtárgy pénzügyi szempontból való vizsgálata is kiemelkedő fontosságú. A műtárgy befektetési eszközként való értelmezése teljességgel megalapozottá vált.

Műtárgy, mint befektetési eszköz



Szerző: Csáji Anna / műtárgy.com

A szerző a Budapesti Corvinus Egyetem és a svájci St. Gallen Egyetem pénzügy és management mesterszakjain duális képzésben vett részt. Diplomát 2019. márciusában szerzett. Az egyetem utolsó két félévben a magyar aukciós piac kutatására specializálódott.


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.