Detailed search

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

Lakberendezési magazinokat lapozgatva sokan azt érezzük, hogy a bemutatott lakások szinte már túl tökéletesek és a végletekig precízen megkomponáltak. Mindennek megvan a helye, az otthonok nem túl zsúfoltak, de nem is tűnnek túl üresnek, a színek szépen harmonizálnak egymással, még a nappaliban a fotó kedvéért látszólagos hanyagsággal ottfelejtett gyerekjáték is illik az enteriőrbe. Persze tudjuk azt is, hogy a mindennapok rohanásában valószínűleg nem így néz ki a lap hasábjain látott lakás, mégis vágyunk arra a gondosan megtervezett és kialakított, hangulatos belső térre. Ha jól megfigyeljük ezeket az enteriőröket, feltűnhet nekünk, hogy az összkép kiegyensúlyozottsága leginkább annak köszönhető, hogy a lakberendezési- és a dekorációs tárgyak a szobák különböző pontjain, sőt, olykor az egész házban rímelnek egymásra. A falon lógó kép okkersárgája visszaköszön a kanapén lévő párna huzatán, az étkezőasztalon lévő üvegpohár kékje felbukkan a szőnyeg szövetében, a gyerekjáték pirosa remekül illik a kávézóasztalon látható gyertyához. A sort a végtelenségig folytathatnánk, azonban helyesebb, ha levonjuk a következtetéseket: az egymást megszólaltató tárgyak összefogják, harmonikussá teszik a teret. Ez jó hír a lakberendezés szerelmeseinek, hiszen elég néhány apró változtatást eszközölnünk, és máris élénkíthetjük, kiegyensúlyozottabbá tehetjük a kiszemelt helyiséget. Az egyes tárgyak kapcsolódhatnak egymáshoz a színeik, anyagaik, témájuk mentén, de különbözőségük is izgalmas lehet: két egymástól eltérő, de élénk színű tárgy az egyébként visszafogott szoba két pontján szintén párbeszédbe kezd. A műtárgy.com az alábbiakban olyan egymáshoz illő festményeket és iparművészeti alkotásokat ajánl, amelyeket egy közelgő aukción meg is vásárolhatunk.

Az alábbi enteriőr visszafogott, de derűs. A barna, az okker, a fekete és a fehér dominálnak benne. A színeken túl a minták is visszaköszönnek több helyen: a csíkok, háromszögek, négyzetek megjelennek a képeken, a párnákon és a szőnyegen is.

 

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 

Kép forrása: pinterest.com


Hasonló hangulatú, világos szobába ajánljuk Kontuly Béla Modell (Hölgy gitárral) című festményét, amely színeiben tökéletesen illik az enteriőrbe. Mérete miatt bátran társítható más képekkel, grafikákkal, fotókkal is a kanapé fölött. Kifejezetten izgalmas hatást érhetnénk el akkor, ha olyan geometrikus, absztrakt munkák mellé tennénk, mint amilyeneket a fenti fotón láthatunk.

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 



A festmény mellé kisplasztikákat, illetve díszvázát választanánk. Az üveg, magyar szecessziós díszváza a színeivel, míg az Éva című art deco kisplasztika és az Anya gyermekével jugendstil kerámia a női alakot (alakokat) felidézve egészítené ki a festményt. Egy dekoratív üvegváza mindig jó választás, a kisplasztikák, nippek pedig valódi reneszánszukat élik most a lakberendezésben.

 

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 



A narancs és a kék párosítása elsőre merész vállalkozásnak tűnhet, viszont - amint azt az alábbi enteriőr-részletben is láthatjuk - a megfelelő árnyalatokat kiválasztva a végeredmény cseppet sem harsány. A teret a kanapéra helyezett csíkos párna teszi még vidámabbá.

 

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 

Kép forrása: pinterest.com


A fenti térbe mindenféleképpen egy játékos, könnyed, levegős, derűs színekkel megfestett képet tudnánk elképzelni, olyat, mint Medveczky Jenő Első lépés című munkája. A kép témája, árnyalatai vidámak, a színei visszaköszönnek a bútorokon és a dekorációs tárgyakon is.

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 



Tökéletesen mutatnának az asztalon ezek a feltűnő Muranói design pezsgőspoharak, amelyek fúvottak és kézzel készítettek. A még inkább bevállalós lakberendezők kiegészíthetik a látványt a szintén üvegből készült asztali lámpával, amely a kék és a narancssárga társításából született, a poharakhoz hasonlóan Muranóban. Az biztos, hogy ezek az üvegek nem maradnak észrevétlenek a térben és meghálálják, ha a lakás világos pontjára kerülnek, ahol a fény játéka még izgalmasabbá teszi őket.

 

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 



Mintás tapéta előtt festmény? Nem akadály! Nézzük meg jól az alábbi enteriőrt. A festmények kereteik révén jól elkülönülnek a háttértől, színükben pedig rímelnek a zöldessárga kanapéra.

 

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 

Kép forrása: pinterest.com


Thorma János Hölgy virágokkal című festményét is el tudnánk képzelni hasonló, romantikus környezetben, azzal a kiegészítéssel, hogy mivel nagyméretű képről van szó, a falra lógatnánk, nem pedig a polcra állítanánk.

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 



A festmény közvetlen közelébe ajánljuk ezt a Zsolnay virágtartó díszedényt. A színes mázakkal és eozinmázzal festett tárgy szecessziós díszítésében visszaköszön a virágmotívum, valamint a meleg sárga szín. Az 1906-ban készült vázát a sétáló gerlepár teszi még bájosabbá.

 

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 



Fa íróasztal, masszív fa ajtó, lilás fal: karakteres belső tér. Nem lőhetünk nagyon mellé, ha a fa dominanciájú enteriőrbe természetközeli festményt, tájképet választunk.

 

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 

Kép forrása: pinterest.com


Kádár Géza olajfestményén megelevenednek a tavasszal virágba boruló gyümölcsfák, a kép hátterében sűrű erdő kezdődik. A festmény remekül illik a fa bútorokhoz és a lilás falhoz is.

 

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 



A festmény mellé pipacsokkal díszített Zsolnay vázát választottunk. A váza különlegessége a labradorkék eozinmáz alap és a magas tüzű, transzparens eozinmázakkal festett pipacsok kontrasztjában rejlik. A feltűnő szépségű tárgyban forma és díszítmény tökéletes összhangban találkozik.

 

Műtárgyak harmóniája az otthonunkban

 



Otthonunk esztétikus kialakításában 1-2 dísztárgy és festmény elhelyezése, gondos megválasztása döntő jelentőségű lehet. Ráadásul, ha nekünk tetsző dolgokkal vesszük körbe magunkat, az jótékonyan hathat a hangulatunkra is. Kísérletezzünk bátran a színekkel és a formákkal, a lényeg, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.