Detailed search

Műtárgygyűjtés a gyakorlatban – szeptemberben visszatér az Art Collector Workshop

2022. szeptember 26-án a műtárgy.com és az Art Advisory Budapest folytatja úttörő workshopját, amelyet műtárgyvásárlóknak, műgyűjtőknek és a gyűjtés iránt érdeklődőknek indít immár ötödik alkalommal. Az öt részes Art Collector Workshop exkluzív, limitált létszámú és interaktív képzést kínál azoknak, akik érdeklődnek a műgyűjtés iránt és gyakorlati tudást kívánnak szerezni. A képzés interaktív, amely lehetőséget biztosít a számtalan kérdés megválaszolására, ami egy műtárgyvásárlóban megfordul és a legjobb platform egy egyedülálló networking kialakítására a gyűjtők és a szakma kiválóságai között. Az előadássorozaton élőben és online is részt lehet venni.

A nagynevű műgyűjtők és műtárgypiaci szakértők vezette alkalmakon megtudhatjuk milyen előkészületek szükségesek az aukción és a galériában történő vásárláshoz; milyen szempontok szerint alakíthatjuk ki gyűjteményünket, és hogy a műtárgyvásárlás során milyen befektetési szempontokat érdemes követnünk. A workshop magában foglal egy szakmai tárlatvezetést az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron, ahol a gyakorlatban is kipróbálhatjuk, tesztelhetjük tudásunkat és felhasználhatjuk a workshopokon megszerzett ismereteinket. Az Art Collector Workshop másfél órás alkalmainak első részében a résztvevőket egy szakértő által vezetett interaktív előadás vezeti be az aktuális témába, a szünetekben pedig networkingre, véleménycserére nyílik lehetőség. Az alkalmak második felében az előre kiküldött, gyakorlati felkészítő feladatok kerülnek közös megbeszélésre, úgy, hogy minden egyéni kérdésre is választ kapjunk. A képzés elsősorban a gyakorlati műtárgypiaci tudást keresőknek szól, akik szeretnék kiscsoportos workshopok és személyre szóló tanácsok mentén bővíteni a műtárgypiaci tudásuk.

szeptember 26.18:00

Motivációk és stratégiák a kortárs művészet gyűjtésére

Előadó: Ébli Gábor - MOME Design- és művészetmenedzsment MA szakvezető

Sokféle motivációból fordulnak a kortárs művészet felé az érdeklődők, vásárlók. Igényes lakás- vagy irodaberendezés, izgalmas vizuális üzenet, személyes kapcsolat az alkotókkal, a jelen kényes témáinak komplex megfogalmazása, presztízs a baráti körben. De ugye nem baj, ha közben az ízlésünk, szempontjaink is megváltoznak? Szeretném vállalni, hogy nekem ez vagy az a korai választásom már nem tetszik! Belátások érnek meg az ár-érték arányokról, a nemzetközi összefüggésekről, a műtárgypiac és a nonprofit kiállítási intézmények, múzeumok viszonyáról. És ha már több művem van, mint ami kifér, akkor műgyűjtő lettem? Ezeket a kérdéseket vizsgálja az előadás.

október 3. 18:00

Mit mihez mérünk? - Viszonyítási pontok és a kánon a kortárs magyar művészetben.

Előadó: Petrányi Zsolt a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője

A workshop célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek ahhoz a problémához, hogy hogyan alakul ki a művészetben az értékek (művészek) hierarchiája, ki miért lesz elfogadottabb és ez hogyan hat a műtárgypiacra. A művészi pozícióban nagy szerepet kap a külföldi szereplés, ezért ezek hatásairól is szót ejtünk.

október 6. 17:30

Szakmai tárlatvezetés az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron

Tárlatvezetést tartja: Sipos Tünde, művészettörténész

Az október 6-9 között megrendezésre kerülő nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan egyedülálló művészeti kompozíciót mutat be Európa kulturális szempontból egyik legizgalmasabb régiójában és városában, amely kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat, a jövő épp most felemelkedő sztárjait és friss művészeti inspirációkra épít. A szakmai tárlatvezetésen végig járjuk a hazai kortársművészeti galériákat, testközelből megnézzük a kiállított munkákat, beszélünk a stílusokról, technikákról, árakról és megtudhatunk egy-két kulisszatitkot is.

október 10. 18:00

Te mit választanál? - Kérdések és döntések a kortárs műgyűjtésben

Előadó: Spengler Katalin, műgyűjtő

Már az első vagy egyetlen műtárgy megvásárlása is számtalan kérdést vet fel. A minket körülvevő tárgyak többségével ellentétben egy műalkotás hosszabb távon válik a mindennapi életünk kísérőjévé, és szellemi kisugárzása révén akár a napi közérzetünket is befolyásolhatja. Beruházási értéke is számottevő lehet, az idő múlásával pedig jó esetben egyre jelentősebb értékké válhat. Hogyan válasszunk, és az első műtárgyak megvásárlása után hogyan induljunk el a gyűjteményépítés nehéz útján? Szükséges-e, hogy a birtokunkban lévő művek valamilyen laza egységbe, a gyűjtő által létrehozott kompozícióba rendeződjenek, s ha igen, ez hogyan valósítható meg? A „mindennapi műgyűjtés” legizgalmasabb kérdései.

október 17. 18:00

Befektetési szempontok a műtárgyvásárlás során - Hogyan tájékozódjunk az árakról vásárlás előtt, illetve a gyűjtemény építése során?

Előadó: Kollmann Szilvia, köszgazdász-művészettörténész, a műtárgy.com ügyvezetője

Tekinthetünk-e a műtárgyra, mint alternatív befektetési eszközre? Milyen objektív szempontokat tartsunk szem előtt, ha műtárgyat nem kizárólag esztétikai szempontok szerint választunk? Milyen nemzetközi mutatókat, adatbázisokat hívhatunk segítségül? A résztvevők megkapják A magyar művészek aukciós piaca című kiadványt és bemutatjuk a kiadvány mögött felépített 50 ezer tételből álló adatbázist, illetve annak legfontosabb mutatószámait. Megnézzük egy-két magyar művész aukciós teljesítményét konkrét példákon keresztül. Elemezzük a árazási, befektetési szempontokat, amelyeket a műtárgyvásárlás során érdemes szem előtt tartani.

art collector workshop

Bővebb információ és jelentkezés: www.artadvisory.hu/kepzesek

Címlapkép forrása: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Belépett az elsődleges művészeti piacra a Sotheby's

Belépett az elsődleges művészeti piacra a Sotheby's

2022-09-20

Elindította a közvetlenül a művészek műtermeiből származó műveket értékesítő elsődleges piaci csatornáját a Sotheby's. Minden egyes eladott mű után 15% jut a művész által választott jótékonysági szervezetnek vagy intézménynek - de vajon felborzolja-e a kereskedők kedélyeit az új értékesítési forma?

Tehát ez a háború? - Betiltott frontképek a Don-kanyarból

Tehát ez a háború? - Betiltott frontképek a Don-kanyarból

2022-09-02

Hogyan lehet a leghitelesebben átadni a háború borzalmait? Melyek azok a dokumentumok, amelyeket a háború utáni fordulat miatt a hatalom nem tárt a nyilvánosság elé? Lehet-e arcot adni a szenvedésnek? Hogyan befolyásolták a fro

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.