Detailed search

Műtárgyhamisítási botrányok és lehetőségek a replikák felismerésére

A műtárgyhamisításnak óriási hagyománya van. A piacon rengeteg replika kering, sokszor ügyes kezű másolók precíz remekei, máskor esetlen, de az avatatlan szemek megtévesztésére alkalmas tákolmányok. Időről időre újabb hamisítási botrányokról értesülünk a sajtóból. Az idei Műtárgyak Éjszakáján izgalmas műtárgyhamisítási eseteket hallhatnak a látogatók, valamint tippeket kaphatnak és trükköket leshetnek el a szakemberektől, hogy felismerhessék a másolatokat.

Műtárgyhamisítási botrányok és lehetőségek a replikák felismerésére



Április végén kapott szárnyra a hír, hogy az Elne nevű francia városkában található Terrus Múzeum gyűjteményének több mint a fele hamis festményekből áll.

A múzeum már két évtizede vásárolta Étienne Terrus alkotásait, aki a város szülötte volt. Elne körülbelül 160 ezer eurót költött a képekre. A múzeum épp az újranyitás küszöbén állt egy renoválást követően, amikor egy helyi művészettörténész e-mailben kapott képek alapján rájött, hogy valószínűleg nem eredetiek a festmények. A kollekciót megvizsgálva, szakértőkkel konzultálva pedig arra jutott, hogy az intézmény 140 festményéből 82 hamis. A legtöbb hamisítványt 2013 után vásárolták, és még nem voltak kiállítva, viszont a művészettörténész szerint 10-15 kiállított műalkotás is replika volt.

Műtárgyhamisítási botrányok és lehetőségek a replikák felismerésére



A dolog érdekessége, hogy több festmény olyan dolgokat is ábrázol, amelyek Terrus halála (1922) utániak, például egy vártornyot, ami 1950 után épült. A felfedezés valóságos sokként érte a városka lakóit. Az ügyben jelenleg nyomozás folyik.

Tavaly tavasszal a genovai Palazzo Ducale-ban óriási sikere volt a Modigliani festményeiből rendezett tárlatnak, amelyre tízezrek látogattak el. Egy toszkánai műértő hatására azonban felmerült a gyanú, hogy a képek ügyes hamisítványok. A kiállítást júliusban bezárták, a képeket pedig átadták a szakértőknek. Idén januárban megállapítást nyert, hogy a kiállított 21 mű 1 kivételével mind hamisítvány. Egy Modigliani-szakértő, Marc Restellini szerint legalább 1000 Modigliani-kópia kering a világban.

Műtárgyhamisítási botrányok és lehetőségek a replikák felismerésére



Mondanunk sem kell, hogy a Genovában bemutatott képek, amelyek egykoron több tízmillió fontot értek, mára nem érnek egy fityinget sem. A műtárgyak világában ez a folyamat számtalanszor végbemegy, nem ritka az sem, hogy a fordított irányba: egy korábban hamisnak vélt alkotásról derül ki, hogy eredeti, és így az ára megsokszorozódik. Erről az érdekes metamorfózisról tart előadást az idei Műtárgyak Éjszakáján Lengyel László művészettörténész. A programról további információ itt.

A XXI. század nagy hamisítási botrányai igen sokfélék, mégis levonhatók belőlük bizonyos következtetések és tanulságok, hogy pontosan mik, egy izgalmas előadás során kiderül. A programról itt talál további részleteket.

A hamisítás a műtárgypiac minden elemére kiterjed: hamisítják a festményt, az üveget, a kerámiát, a porcelánt, a bútorokat, a régi érméket és a listát még hosszasan folytathatnánk. A kulturális intézményeknél sokkal jobban ki vannak téve az utánzat vásárlásának a gyűjtők. Szerencsére azonban a vásárlás előtt számos szakember segítségét igénybe vehetik, például a becsüsökét, akik megállapítják, hogy az adott tárgy eredeti-e vagy sem, illetve felmérik az értékét is. Mindez nagyfokú művészettörténeti és technikai jártasságot kíván. Amennyiben belekóstolna a műtárgybecslés izgalmas világába, a Műtárgyak Éjszakáján megteheti, további információt itt talál.

Hazánkban nagy népszerűségnek örvendenek a Zsolnay-kerámiák, azonban nem árt, ha tudjuk, hogy ezek a tárgyak is az ügyes másolók célpontjait képezik. Hogy mire kell figyelnünk és hogy milyen hamisítási trükkök léteznek a Zsolnay-kerámiák esetében, azt mind megtudhatjuk Vaja László előadásából, amelyről itt olvashat részletesebben.

Egyre általánosabb jelenség, hogy a jelenleg is használatban lévő pénzeket már kevésbé tudják hamisítani a fejlődő pénzbiztonsági intézkedéseknek köszönhetően, azonban a régebbi, történelmi pénzek hamisítása virágzik. Ez óvatosságra készteti a numizmatika szerelmeseit. A gyűjtőknek érdemes megtanulniuk néhány trükköt, amelyek segítenek eligazodni az eredeti és a hamis példányok között. A Műtárgyak Éjszakáján ehhez profi szakemberektől kaphatnak tanácsot az érdeklődők, sőt, a saját gyűjteményből be is vihetnek darabokat, amelyeket a szakértő helyben megvizsgál. A workshopról itt olvashat bővebben.

Az eredetiségvizsgálatkor a szakértők nem hagyatkozhatnak pusztán a szemükre. A modern technológia segítségével sokkal biztosabban ítélhető meg egy műtárgyról, hogy hamis-e vagy sem. Az új vizsgálati módszerek bepillantást engednek a festmények azon rétegeibe is, amelyek a szemnek láthatatlanok. A használatukkal a festő gondolkodásához, munkamódszeréhez is közelebb kerülhetünk. Azok, akiket érdekelnek a legújabb módszerek, egy érdekes előadás során ismerhetik meg őket, Sajó István előadásában. Az eseményről további információ itt.

A hamisítással, az eredetvizsgálattal és az értékbecsléssel nem csak a gyűjtőknek érdemes megismerkedniük, hiszen az, hogy megtanuljuk kiszúrni a hamisítványt egyúttal azt is jelenti, hogy sokkal jobban megismertük az eredetit is.

Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.